Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Сегашното управление – несигурността породена от Аз-ът на личността

Yazdıre-Posta

Perşembe, 30 Ağustos 2012 12:49

There are no translations available.

Мерлин Шабан

Сегашният начин на управление или по точно „Управлението на ББ” създава редица проблеми. Премиерът, едноличният владетел на скромната ни държава, е най-големият проблем на населението ни. Поради болните амбиции на този човек, хиляди млади хора емигрираха и ще продължат да го правят, ако скоро нещо не се промени. Бих посочила причините поради, които всеки би се замислил дали да остане в тази държава или не. По-долу ще изложа личното си мнение, и дано накрая не се попитате и самите вие защо още сте тук.....

Несигурност!

Несигурността в България, може да бъде открита във всяко едно направление в ежедневието ни. Несигурност при вземане на политически решения, несигурност в икономическите решения на кабинета, несигурност в социалната сфера, и не на последно място застрашена национална сигурност.

Несигурност при вземане на политически решения. Това се изразява в липсата на управленски умения на съществуващото правителство. Всяко едно политическо решение, трябва да бъде добре обмислено, добре формулирано , да съдържа всички възможни варианти на действие от страна на държавата и гражданите. Трябва да са добре обмислени последиците, които ще донесе всяка една промяна. Но в доста случаи това не се получава в правилното време. Решенията се вземат прибързано, поради липсата на далновидност от страна на управляващите. Ако ппремиерът днес реши нещо, то на всяка цена трябва да бъде изпълнено, без значение какви последици има от него. Много често се налага и публично извинение, след подобни действия, тъй като с времето се налагат промени, които в повечето случаи са за сметка на гражданите, но какво да се прави, все пак премиерът е България.

Такъв е примерът със запазването на ставките за социални и здравни осигуровки. Запазват се ставките, но за сметка на това се увеличават минималните осигурителни доходи за всички видове професии, което от своя страна води до увеличаване на разходите на работещите за здравни и социални осигуровки. Пенсиите също следва да се вдигнат, което и се прави, но със скромните 8.92 лв, а не обещаните 20 % в началото на мандата на ГЕРБ. Друг пример за нестабилност и нерешителност е постоянното и вече рекордно увеличение на горивата. Правителството, не успя да задържи стабилни цени , което от своя страна ще доведе до увеличение на цените на стоките и услугите. Покупателната способност на парите ще се намали и населението ще обеднява. Управляващите можеха да осигурят условия за конкурентен пазар и за внос на горива на по-ниски цени, но не го правят. Спестяванията на гражданите намаляват, и те решават да прибягнат към търсене на нови пазари на труд.

Въпреки високите цени на горивата, премиерът открива магистрали, като че ли това е най-важното нещо в държавата. Безспорно, подобрената инфраструктурата ще спомогне за развитието на бизнеса, но за да се стигне до превоз, трябва да има идея, създаване и пласиране на продукт. А това е свързано с цялостна стратегия за подпомагане на малкия и среден бизнес в страната, която към този момент липсва. Магистралите ще улесняват и пътуването на гражданите, но със съществуващите цени на горива, едва ли ще се увеличи пътникопотока, напротив всеки би ограничил до минимум своите пътувания.

Икономическите решения, като вдигане на данък добавена стойност, ползване на средства от Сребърния фонд на страната, АЕЦ Белене – за и против, това са само малка част от гръмко обсъжданите теми на Правителството . Изказвания в медийното пространство, дебати в Парламента и после всичко се забравя. Ясно е, че към този момент данък добавена стойност не е увеличен, но какво ни очаква догодина не е ясно, може би ще бъде увеличен с мотив, че в държавната хазна липсват средства и трябва да се набавят за сметка на крайния потребител. Никой не знае.....Какво се случи със Сребърния фонд, колко се изхарчи, къде се вложи? След дълго търсене в интернет, не успях да намеря информация, явно е поредната повдигната тема, която е потулена след известно време, същото важи и за АЕЦ Белене.

Примерите, които могат да се дадат са много и аз няма да изпадам в подробности. Една поредна седмица, следене на изказванията на премиера и може да стане ясно , че той би могъл да си промени мнението поне три пъти!

Друг важен момент в днешното управление е

липсата на колективни решения ,

индивидуализма на премиера е превзел всяка държавна структура. Дори и да има кадри, желаещи да работят, те не могат, тъй като не са съгласували действията си с премиера. Това пречи на развитието на страната ни и на вземането на обективни и навременни решения. Аз-ът на личността му е силно изявен в друг политически строй и не е характерен за демокрацията. В нашата държава Аз-ът на премиера може да бъде срещнат навсякъде.

Това води до обезверяване на населението към институциите, тъй като липсват компетентни органи, и липсват принципите на разделение и автономност на властите. Сегашното управление оказва натиск към независимите власти и структури, чрез законодателната власт. Всички лица, заемащи отговорни постове, са поставени от премиера, което води до неутрализиране на автономността. По този начин властта е съсредоточена в едно лице, въпреки основните принципи на демокрация.

Правилно или не, трябва да се обърне и внимание върху държанието, етикецията и моралните принципи на лицето, направляващо държавата ни. Разбирам, желанието му да бъде близо до народа, до обикновения човек, но в тежки мигове на скръб на опечалени семейства, да се доказва колко много работа е свършило Министерство на вътрешните работи, със своите кучета /за които плащаме ние –данъкоплатците/ е просто недопустимо. Постоянните правоговорните грешки, начин на обличане, поведение показват само едно – неумението премиера да води вербална и невербална комуникация. Не е прилично да стоят представители на медии, да задават въпроси, а важният човек да стои пред тях с ръце в джобовете, и да им говори все едно са събрани на малка селска вечеринка.Какво разбира този човек от общуване на високо ниво и какъв авторитет има пред своите избиратели, щом си позволява да говори по този начин? Нека, да спомена и международните изяви на въпросната личност, представляваща Република България, които не минават без гаф, но пък за сметка на това често ни пишат в международни издания , все пак лоша реклама няма, въпреки че не е приятно да се сблъскваш с присмеха на останалите.

България е една малка и красива държава, в която живеят прекрасни хора от всякакъв етнос. Хората са работливи, мирни и спокойни. От една страна това е много добре, но от друга не е, защото ако бяхме като гърците, румънците или сърбите досега щяхме да сме се надигнали срещу съществуващото управление, а не просто да слушаме поредното увеличение на цените. Рано или късно нашата държава България ще тръгне по правилния път, но това ще изисква време. Дано до тогава са останали млади и умни хора, които да се обединят и да създадат условия за развитие на страната ни. Народът ни е доверчив, затова и стигнахме до тук, да търпим всички тези нелепости, но не е глупав и ще дойде ден, в който този премиер и това управление ще бъдат само в историята. Дано следващото управление направи така за да върне младите хора в България, където те могат да работят, могат да се развиват, могат да отглеждат децата си, сигурни и спокойни за утрешния си ден.