Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Камъкът, който ще преобърне каруцата на ГЕРБ

Yazdıre-Posta

Perşembe, 30 Ağustos 2012 12:51

There are no translations available.

Деница Гацинска

Кое ще е малкото камъче, което ще преобърне каруцата на едноличния, премиерски режим на Бойко Борисов? Лети ли управлението на ГЕРБ със страшна скорост към бездната, бездната на обществената анатема? Кой всъщност е министър-председателят Борисов? Какъв е той – светец, вожд, пожарникар или обикновен бандит?

Започна процесът на моралното делегитимиране на властта в очите на хората. Този процес прерасна в народно недоволство и протест. Протестите трябва да бъдат свързани с водената политика, а не само за даден конкретен проблем. Защото временното решение всъщност не е решение. То просто „замразява” проблема за определен период от време и тогава онзи „стария” проблем отново изплува в дневния ред на обществото. Отлагането на реформите задълбочава проблемите до такава степен, че тяхното решение става практически невъзможно. Това е като едно кълбо, омотано от възли – разплетеш един и се заплита друг. Хората все повече започват да се присъединяват в колективния уличен протест, за да защитят правото си на достоен живот, труд, хляб и глас. Президентските и местни избори са пример са масовото погазване на правото на глас – манипулации, фалшификации, купуване на цели избирателни комисии, сплашване – все неща от времето на Алековия герой Бай Ганьо. Тези избори даже надминаха байганьовщината, чрез използването на нови техники и похвати, които могат да бъдат приложени към главата „Бай Ганьо прави избори”.

Неоспорим факт е, че хората масово обедняха. Ако преди 5-6 години живееха добре и се надяваха, че ще живеят по-добре, то тези надежди вече окончателно рухнаха. Настоящото правителство е антисоциално. Срамно е, че бюджетът за БАН, който е 54 млн. лева, е приблизително колкото бюджета за бездомните кучета, равняващ се на 50 млн. лева. От националния републикански бюджет се отделят крайно недостатъчно малко пари за образование и здравеопазване. Тези две сфери трябва да са приоритет за една социална държава, каквато е България по Конституция.

Правителството на Бойко Борисов се намира в задънена улица. Това започва да се вижда и осъзнава от все повече българи. Пример за това са серията от протести, като започнем от протеста срещу АКТА, преминем през „Окупирай Орлов мост” срещу закона за горите, и завършим с протестите срещу увеличението на цената на тока, както и протеста пред Висшия съдебен съвет на съдии, неправителствени организации и обикновени граждани, които изразиха възмущението си от скандалното решение за уволнението на съдията на Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Изминалата 2011 година също е показателна.Тогава започна взривът на социалното народно недоволство – студенти, пенсионери, железничари, фермери, учени, чиновници, излязоха на протести. Почти отсъства област от живота в България, която да не е в стачка – била тя явна или скрита.

Какво остави правителството на ГЕРБ след себе си? Знам, че вече звучи банално да се припомнят дадените и неизпълнени обещания на ГЕРБ, затова ще ви припомня само няколко неща. Когато Бойко Борисов стана министър-председател, обеща три неща: България -в еврозоната, България - в Шенген, и България без наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи. Нищо от тях не е факт. Следователно можем с основание да говорим за пълен провал на ГЕРБ. По време на петъчния парламентарен контрол на 20.07.2012 г. вицепремиерът и министър на финансите заяви, че България ще влезе в Еврозоната, ако дълго време не управляват социалистите. Това звучи смешно и неубедително. Един вицепремиер трябва да борави с факти и аргументи, не да се държи като заядлива лелка. Шенген вече е мираж. Изискването на Холандия е България да има два положителни доклада на Европейската комисия. Следващият доклад за България ще излезе в края на 2013 г., т.е. въпросът за Шенгенското пространство слиза от дневния ред на страната за следващата година и половина. Нека да видим какво прави другият вицепремиер Цветанов – раздава присъди на лягане и на ставане от телевизионния екран. Пак повтарям, вътрешният министър също трябва да борави с факти и аргументи, нека да остави присъдите на съда, а той да си гледа МВР. Но за съжаление и това не прави. Ден преди кървавия атентат (18.07.2012г.), на 17.07.2012 г., Цветанов се занимава с пиар акции, които си въобразява, че ще замажат съкрушителния доклад на Европейската комисия за България. На пресконференция в Народното събрание, Цветанов заяви, че реформата в МВР е изпълнена на 100%. Да, но Брюксел май не мисли така. В доклада относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се казва: „Трябва да се отбележи сериозната загриженост във връзка със слабите резултати при разкриването на поръчкови убийства – от общо 33 поръчкови убийства, наблюдавани от Комисията от 2006 г. насам , са образувани едва четири съдебни дела, макар разследването по известен брой дела да е още в ход. През тази година бяха извършени и редица нови поръчкови убийства“, цитатът просто не се нуждае от коментар. На следващия ден 18.07.2012 г. на пресконференция в Министерски съвет (вътрешният ни министър обича да позира пред телевизионните камери) вицепремиерът Цветанов заяви: „Това, че опозиционните сили ми искат оставката значи, че се движим в правилната посока в борбата с организираната престъпност“.

Часът е около 17.30, по същото време в Бургас е избухвала бомба! Поведението на Цветанов не подхожда на един министър, а на махленска клюкарка. Това направо е страшно, защото от неговите думи излиза, че опозицията закриля организираната престъпност. Друга проява на политиката на ГЕРБ е системният натиск върху съдебната власт с цел тя да бъде подчинена на изпълнителната. Не са случайни и заключенията в доклада на ЕК, че „все още стоят открити въпроси относно независимостта на съдебната власт”, че „независимостта на съдебната власт също бе поставена под въпрос, след като отделни съдии бяха пряко критикувани от политическите среди” и, че „основни принципи като независимостта на съдебната власт не винаги бяха напълно спазвани”.

Нека проследим реакциите след уволнението на съдия Мирослава Тодорова от ВСС. Бойко Борисов отново набеди някого другиго, че иска да провали усилията на неговото правителство да подобри образа на България навън, Борисов даде знак на другите важни хора в държавата, които започнаха един след друг да се обясняват и да се оправдават. Цветан Цветанов още същата вечер заяви пред телевизионните камери, че няма нищо общо с уволнението, няма конфликт със съдия Тодорова, която го съди за клевета, и не може да коментира решението на ВСС, понеже неговият състав е избран от предишния парламент. В петък (13.07.2012 г.) пред парламента отново обяви, че няма никаква намеса – нито политическа, нито негова лична, в уволнението на Тодорова. Министърът на правосъдието Диана Ковачева се извъртя на 180 градуса и поиска ВСС да преосмисли решението си. Някак изведнъж Ковачева се сети, че решението за уволнението е било взето без дебат, и също така изведнъж забрави довчерашната си безкомпромисна позиция. След вота във ВСС тя обяви категорично, че вече няма да бъде толерирано забавяне на дела. "Никой не бива да бъде закрилян и защитаван", бяха точните й думи. Правосъдният министър председателства заседанието на ВСС и не участва в гласуването. Но Ковачева е присъствала на отсъствието на дебат. Но след знака на вожда Борисов веднага се поправи.

И президентът не пропусна да се изкаже чак след последвалите критики и протести на съдии, правозащитни организации и политици, и след като премиерът даде знак, че това е "провокация" на враговете на правителството. Росен Плевнелиев призна, че е притеснен. "Притеснен съм, когато съдиите в България протестират. Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение, което създава усещането и съмненията за степен на необективност", каза държавният глава на излизане от Варненския окръжен съд. Но още същата вечер в предаването „Панорама“ президентът се поправи. Както се казва, дойде му умът в главата. Росен Плевнелиев заяви, че е силно обезпокоен от решението на Висшия съдебен съвет за уволнението на съдия Тодорова, както и от начина, по който то е било взето. Той уточни, че ако една система работи добре, тя дава път напред на тези, които имат активна гражданска позиция, а не да ги уволнява. Свят да му се завие на човек от такива диаметрално противоположни позиции в рамките на един ден.

Прав е зам.-председателят на ДПС Лютви Местан като каза, че провала на правителството Борисов не може да се компенсира не с 42, а с 420 км построени магистрали. Местан също така посочи заслугите на предходните правителство след това на Жан Виденов - кабинетът Костов на ОДС осигури пътната карта за НАТО и ЕС, паднаха Шенгенските визи и започна преговорният процес; кабинетът Сакскобургготски на НДСВ и ДПС постигна членството в НАТО и ускори преговорният процес за ЕС; кабинетът Станишев на Тройната коалиция завърши преговорния процес и постигна историческото членство на България в ЕС и завеща на ГЕРБ най-лесното – вече разписаното в Договора за присъединяване включване към Шенген. Основите бяха положени от предходните управленци, но правителството на ГЕРБ, което уж „гради“ България, излиза, че по-скоро я руши.