Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 73
There are no translations available.

Реформатори

Образователният бизнес на Реформаторите

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Докато министърът на образованието (реформатор) призоваваше учениците да „мачкат арменци, маджари и евреи докато ... омекнат“, управляващите прокарват нов Закон за предучилищното и училищно образование. По всичко личи, че управляващите политически партии и коалиции : ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ, Патриотичен фронт и този и онзи отлюспил се, ще одобрят в пленарната зала на Народното събрание, закон, чрез който ще бъде елиминирана автономността и функционалността на българското образование.

Олигарсите и пак олигарсите…

There are no translations available.

Фели Таджер

"България има проблем с олигарсите… Кои са правилните стъпки да преборим олигархията?... Да се върнем към служебното правителство на Марин Райков" – това не са бляновете на някой политически невежа, а на този, който е избран за президент на Република България. Да обясняваме на г-н Плевнелиев, който назначи правителството на Марин Райков за служебен премиер, какво точно е олигархия, необходимо ли е? Все пак за това се иска по-друг интелектуален таван. За това нека да се върнем към най-разбираемото определение за „олигархия”, защото от там очевидно се пораждат и неяснотите. Според стандартното определение на речника на чуждите думи олигархия е „форма на политическо и икономическо управление, при която на власт е малко група от хора”. Уикипедията буквално повтаря това определение и уточнява:Олигархията е форма на управление, при която властта е съсредоточена в ръцете на малка група от обществото. Тази власт може да бъде основана на знатност, богатство, заемането на конкретни политически постове и други”. Според президента обаче олигархията е: „бизнесмени, които нямат устойчив бизнес модел”. И продължава: „не очаквайте аз да ги посоча”.

» Devamını oku...

От пусто в празно

There are no translations available.

Мария Ангелова

Скандал след скандал, липса на принципи, ужасяващи решения и изяви на министри и лидери от коалицията на реформаторите обостриха отношенията и доведоха до ескалация на напрежението в блока през изминалия месец. Нека си припомним, че в навечерието на новогодишните празници лидерът на християн-демократите /ХДП/ Ирина Репуц се закани да съди партньорите си от РБ за 457 000 лв. от общо 3,2 млн. лв., които блокът получи от Министерството на финансите – такава е държавната им субсидия за една година. Репуц обмисляше да се оплаче в ЕНП след като не срещна разбиране и искаше пълните си права, т.с. да делят по равно. Скоро след това скандалът затихна – явно са си взели парите и вече има с какво да се издържат. И Репуц се преориентира – насочи се към вой срещу министъра на културата (от ГЕРБ) не без съдействието на РБ. Нали са реформатори, трябва всичко да реформират, ама първо всичко трябва да съборят, а поле ще му мислят - дали и как ще се гради. Сега е важното да се разтуря.

» Devamını oku...

Документ

There are no translations available.

201503311105Във връзка с твърденията на Реформаторския блок, че не се извършват политически уволнения и назначения, предлагаме факсимиле от оргинален документ, който е на разположение на нашия сайт, от който личи дали и доколко са верни твърденията на РБ, че не кадруват политически. В тази поредица ще публикуваме и други, подобни на този, документи, който ще излязат последователно в следващите издания.

There are no translations available.

Строители на олигархията
There are no translations available.

С тази първа публикация сайтът ни започва поредица от материали, които дават реална светлина върху българският преход, ролята на различните лидери в него и техните политически, икономически и лични нагласи по време на събитията, за които говорят. Според нас тези свидетелски разкази могат да допринесът много за изясняването на някои особено болни проблеми на съвремието ни - например сдъздаването на олигархията, формирането на политическата класа, различните й прераждания (или ако предпочитате - мутации), и възможностите точно тази политическа класа да осъществи реформите, които предстоят.

Поради неизбежната нагласа за толерилане на определена политическа сила, в нашия случай на либералите, ние няма да си позволим да публикуваме нито един текст на либерал, а предимно и само материали на дясно насочени политици и/или политолози, които са били пряки участници в събитията и разказдват само неща от първо лице единсдтвено число - т.е. - събития, които са станали пред очите им, чули са със ушите си и са набъркани лично в самите тях. Разбира се, всеки има право да прецени кой и каква истина казва, кой и кога казва истината (и колко от истината казва), и дали създаването на олигархията е плод на една или друга политическа сила и какво участие имат водещеите политици в този процес.

Първо публикуваме разказ на сега дясно мислещият политически анализатор Осман Октай, който за времето, за което разказва, е бил заместник педседател на парламентарната група на ДПС и активен участник в политическите процеси от 1990 до 1998 година.

Изрично уточняваме, че единствената редакторска намеса е в подбора на заглавията (но само така, както са изречени от авторите на разказа) и някои уточнения в първите имена на участниците в събитията.

» Devamını oku...

There are no translations available.

Патриотарство

Национализмът в България

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Когато човек попадне под грижите на психолог, той в 9 от 10 случаи чува репликата, че всичко се крие в детството. Миналото предопределя нашите бъдещи действия. А за да разберем, от какво са продиктувани се прави анализ на нашите минали случки и постъпки. Национализмът като идеология стана неизменна част от българската политика. Посочването с пръст на този, който е по-различен от нас и прехвърлянето на несполуките в държавата на определи хора се превърна в най-печелившата карта за много хора.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 73