Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 84
There are no translations available.

Правораздаване

Конституцията не решава въпроса за корупцията

There are no translations available.

проф. дюн Владимир Петров

Съдебната реформа все пак може да се осъществи, въпреки сериозния и основателен скептицизъм у голяма част от юристите в България, аргументите на които изглежда, че започват да натежават в споровете, да се проведе ли тази реформа или да се отложи за неизвестно време в бъдещето.

Проблемът, струва ми се, се поражда от избрания начин за извършване на реформата, чрез изменение в Конституцията, който се оценява като опит за замазване на очите на критиците от Европейския съюз, но няма да доведе до никакви положителни резултати. Като опит за замазване на очите съм оценил и аз подобна реформа в поредица от материали, където подробно съм аргументирал схващането.

» Devamını oku...

Аман от сапунки!

There are no translations available.

Рамадан Кунев

Скандалите в съдебната система приличат вече на бразилски сериал без край, който се подновява пред и след всеки доклад на Европейската комисия по напредъка в ни правораздаването. То не бяха сериали около есмемеси, мейли, невнятни записи, гнили ябълки, магистрати с политически речи, разпечатки, протести, мълчаливи присъствия, телефонни разговори и още от всичко, което може да се намери в света на „лошите”. Толкова напоително, толкова продължително, че на човек вече му се повдига.

» Devamını oku...

There are no translations available.

Политика

За рестарта в ДПС

There are no translations available.

Йозлем Садкова, Исмаил Кабак

Събитията, случили се в навечерието на коледните празници, разтресоха не само една политическа партия, а цялата държава. Повече от две седмици новинарските емисии ни заливаха с две новини: „ Коледа идва” и „ Местан си отива”. В края на 2015 г., приключилите политическия сезон (някои успешно, други не толкова) българските политици се отдадоха на поредният маратон от препускане по коледни банкети. И както често се случва, тишината е предвестник на урагана. Дни преди Рождество, в една такава политически спокойна вечер, се случи политическото чудо на демократична България. Членовете на политическа партия у нас, детронираха лидера си. Единодушно.

» Devamını oku...

За болните политически души

There are no translations available.

Фели Таджер

За последните двадесетина дни Иван Костов три пъти коментира проблемите на ДПС, мюсюлманите и „проклятието” все в БТВ. Сигурно мнозина биха си спомнили, че той е специалист по политикономия на социализма и понеже такава наука няма, значи че е специалист по една провалена утопия. Тогава в качеството си на какъв си присвоява правото на специалист по религиозно право или по вътрешнопартийни проблеми?

» Devamını oku...

There are no translations available.

 

Европейски съюз

Рикошет от Кьолн

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Европа изпрати 2015 година по неповторим и символен начин – главно заради страстите около мигрантското нашествие и около контекста на други глобални събития. Старият континент вече няма да е същият – без да знаем какъв точно ще бъде, но безвъзвратната промяна вече започна. Така например след събитията в Кьолн датското правителство успя да реши един деликатен въпрос, по който се дебатираше от доста време – дали и как мигрантите сами да финансират престоя си, поне частично. Либералите от "Венстре", Датската народна партия и Либералният алианс успяха да се споразумеят със социалдемократите, които скачаха срещу всеки подобен законопроект. Десните обаче са категорични, че датския данъкоплатец не е длъжен да плаща за подслон и прехрана на неканени гости.

» Devamını oku...

You are browsing in category: Книга 84