Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Няма новина: Пак разединение пак в Реформаторите

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

“Събрали са се хали, лебеди и врани...”

Народна песен

Мария Ангелова

Премина вътрешно домашната свада между няколко партии, които впоследствие се поразбраха и си направиха правителство на съглашението. Така се появи в родилни мъки пъстрата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Споразумяха се и се нарекоха “правителство на националното съгласие”. Това даде повод да се заговори за политическия Франкенщайн, излязъл от подземието на политическото безвремие. Новосформираното правителство минава за дясно, но с ляво проявление, или с други думи, нито риба, нито рак. Из министерския съвет се разщъкаха в нови костюмчета, с освежени прически, чистички и спретнати паразитите от неправителствените организации, политическите хамелиони, ренегати, отцепници, протестери, тъмносини хард лайнери и случайно попаднали в политиката персони, редовно пребоядисвани във всички цветове на дъгата. Или казано на просто по човешки: Събрали са се хали, лебеди и врани и всички те били обединени в името на неясно какво (или ясно за какво – за властта)...

Питахме се това проевропейски кабинет ли е и как гледат европейските ни партньори на него? Ще издържи ли правителството до края на мандата? Дали ще предприемат истински реформи, ще има ли прозрачност и ефективност? Какво предстои в следващия период от 100 дни?

След дълги пазарлъци РБ спечелиха шест министерски кресла в кабинета на “Борисов 2”, а именно: Меглена Кунева от ДБГ - вицепремиер по координацията на европейските политики и институционалните въпроси. Адвокатът с отнети права, дошъл от служебното правителство по настояване на РБ протестерът Христо Иванов – министър на правосъдието, Николай Ненчев – министър на отбраната, Тодор Танев – министър на образованието и науката, д-р Петър Москов, оглавил здравното министерство, и най-противоречивият министър, “онзи с триковете”, лидерът на СДС Божидар Лукарски , юрист по образование, който отговаря за икономиката, дето я няма или е в ръцете на монополисти. Съветник щял да му бъде Владимир Каролев – явно положението става много царско и много жълто. Всички сме в очакване какви ще ги сътворят.

Реформаторите щели да ремонтират системата и да реформират реформите на лидера си “в сянка” Иван Костов, наречен от народа с любов и омерзение Ликвидатора, т.с. ще реформират себе си. Правителството на “Борисов 2” назначи още над 50 заместник министри, все хора с лични кариерни интереси, да са ни честити. Парламентът се зае с актуализацията на бюджета за тази година. Дупката в държавната хазна беше 3 милиарда лева, като само служебното правителство беше превишило лимита с 300 милиона. Въпреки че финансовият министър Владислав Горанов от ГЕРБ първоначално се опъваше и отказа, след преговори с социалния министър Ивайло Калфин - АБВ, то най-бедните пенсионери ще получат коледни добавки по 40 лв. С това новият кабинет доказа, че и “дясното може да бъде социално”, да, ама друг път. Важното е, че са си оптимисти.

И какво стана сега? Все още неосъщественият, но лидер по призвание на РБ Радан Кънев, който често променя душевното си състояние, настояваше за лустрация, а направи коалиция с Буда, Гоце и Иван... Това е да си “хладнокръвен”, да “запазиш самообладание” и да участваш в коалицията на споделената политическа безотговорност в името на безпринципната неясно каква интеграция.. Нищо че политиката била работа за почтени хора.За това пък Радан изпрати музикален поздрав от социалната мрежа с песен на Стинг, а в отговор получи българския фолклорен неподправен шедьовър : “ Стани, попадио, да замесиш лебо! Кьорав ли си, попе, дека брашно нема!” - музика за познавачи.

Меглена Кунева, която на 19.05.2013-та по повод скандала с Мишо Бирата твърдеше:”ГЕРБ извършват престъпления.Има списък на престъпленията, които е извършил министър-председателят на ГЕРБ.” и загрижена за гражданите не искала да бъде съучастник, то сега е дясната ръка на Борисов в Министерския съвет, а програмите им на 90 % съвпадат. Според Кунева-Пръмова нещата ще вървят в правилната посока, ако коалиционните партньори спазят управленската си програма и се надява да успее в рамките на мандата си за връзка на икономика и правосъдие.

Министърът на правосъдието Христо Иванов, който през 2013 г. наричаше Борисов и Цветанов “мафиоти”, сега прави отклони: “ Да не търсим проблем там, дето го няма.”. Очевидно е, че министърът с отнети адвокатски права не е в добро сътрудничество с главния прокурор Сотир Цацаров. Скоро той нападна прокуратурата, а това разклати доверието в правосъдната система. Освен това “два трупа и два изчезнали тефтера чакат справедливостта на Темида и решението на българския съд.

Ясно е, че Филип Златанов е мюрето, а поръчителите продължават да ни се хилят от Министерския съвет”, твърдят запознати.

Здравният министър д-р Петър Москов, обладан от екстремни пориви, ще се бори за реформа в здравната система, защото е съвсем ясно, дори и за него, че нацията ни става все по-болна и по-болна, българското здравеопазване е превърнато в търговия, то не работи, но едни хора правят голям бизнес от тази дейност – има много тарикати по веригата, изпомпващи печалба. Моделът със здравната каса, въведен от Иван Костов преди 15 години е порочен, неработещ модел. Дали ще усъвършенства този неработещ модел или наистина знае как и може да направи реформа, за да спре нацията ни да изчезва, предстои да разберем.

Очакванията от просветния министър Тодор Танев на първо време са да оправи учебниците по история. От медийни изяви научаваме, че здравната и образователната реформа били приоритет за реформаторите и като че ли мантрата “Правосъдие, правосъдие и правосъдие!” вече затихва, но и “ехото на ехото е също ехо...”.

Разединението в РБ набира скорост. Депутатът от ДБГ Димитър Делчев отказа да седне на една маса с колегата си от ДСБ Георги Караджов в студиото на сутрешния блок на БТВ. Делчев обвини тъмносините, че пращат във властта зам. министри, които не са обсъдени с блока. Караджов пък обвини ДБГ, че се отмятат от уговорката за провеждане на учредителен конгрес, но даде да се разбере, че това ще стане през януари или февруари догодина и без одобрението на Меглена Кунева, която ги изнудвала. Това доказва, че в РБ цари недоверие и продължават да спорят кой колко тежи, да се дразнят, че не са равнопоставени, не са единен политически субект и още са без лидер. Освен това са на щрек, опасявайки се, че Борисов има за цел да ги разцепи и да въвлече някои техни депутати в сепаратистки сделки. Вече има официално напуснали реформатори от блока и се подвизават в парламента като независими депутати, очаква се броят им да се увеличи.

Раздорът сред управляващите възникна заради назначенията във властта. Управляващата коалиция се разклати. Този път трусът в управлението дойде от Патриотичния фронт, които не харесаха Орхан Исмаилов, номиниран от Реформаторския блок и по-точно от Корман Исмаилов и Радан Кънев за заместник министър на отбраната. Валери Симеонов беше категоричен, че няма да допуснат на този пост персона, излъчена от „етническата”партия “Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов и Касим Дал, обвини ги директно слугинаж на Ердоган и агенти на интересите на Анкара.

Смеете ли се? Циркът е пълен. Не знам, но на мен ми се плаче. Нито един от важните за страната проблеми не е решен и очевидно няма да се решава. А иде зима…