Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Сметки за власт

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Мария Ангелова

Българинът удари плесница на политическата прослойка, нарекла себе си “елит” и повече от половината избиратели не отидоха до урните. Над 200 000 бяха недействителните бюлетини, 8 % купеният и 16 % контролираният вот, което означава, че само една трета от българските избиратели са дали гласа си за 43-то Народно събрание, в което участват шест коалиции и две партии– ГЕРБ спечели 84 мандата, Коалиция “Лява България” взе 39, Реформаторският блок - 23, Патриотичният фронт - 19, България без цензура - 15, АБВ - 11, и двете партии - ПП Атака с 11, и ДПС с 38 депутати, от общо 49 парламентарно представени партии.

Гражданите разбраха, че властта не се сформира в парламента, че има външни влияния. Дори нарекоха изборите “Масов ритуал за колективно фантазиране”. Имаше десетки сигнали до ЦИК и прокуратурата за огромни фалшификации и брутални нарушения Разбра се още, че хората, които гласуват, нямат възможност да повлияят на механиката на изборната политика. Гневни граждани протестираха по площадите, а от Свищов беше подаден сигнал, че кметът Станислав Благов купува гласове за реформаторите. В социалните мрежи също имаше напрежение и остри реакции: “Всички играчи и нагаждачи – вътре, народът – вън!”. Положението беше и все още е сериозно и силно обезпокоително...Нещата изглеждаха объркани и опасни в условията на социалнополитическата и икономическата криза в страната.

На тези избори нямаше победители, нямаше изчистени субекти, никоя партия нямаше категоричен резултат, отчетоха анализатори. ГЕРБ загуби шанса за авторитарно управление, защото част от електората му беше отцепен от по-малките партии, въпреки предварително взетата власт със служебното правителство. Борисов, видимо недоволен от резултата си, заяви: “ Аз съм готов да заложа главата си с другите да изкараме България от тази криза!”. Той поиска подкрепа от останалите парламентарно представени партии за сформиране на широка национално отговорна коалиция по германски модел, както е препоръчала канцлерът на Германия г-жа Меркел, но България не е Германия... Каза още, че и Реформаторският блок се е представил зле с тези 8 - 9 % или 23-ма депутати, очевидно недостатъчни за сформирането на дясно-центристка коалиция, дори и с гласовете на Патриотичния фронт, състоящ се от 14 по-малки партии.

Реформаторите също откъснаха гласове от ГЕРБ и се гордееха с удвоения си резултат в сравнение с евроизборите, а лидерът на СДС Божидар Лукарски допусна гаф и се похвали като цирков факир, че “имат трикове за вдигане на електората”. Това, разбира се, не беше единствената му изцепка. Гражданското общество беше силно подразнено от факта, че лансира скандалната си приятелка Ива Йорданова, госпожица с фриволни изяви, която беше назначена за директор на “Агенцията за българите в чужбина” в президентството и всички се чудеха как става това, ако не със задкулисие: Много скоро протестерката Ива беше принудена да подаде оставка, след като възмутени българи от чужбина остро реагираха. РБ е нов политически субект, но откакто съществува, поддава противоречиви сигнали и не се знае ще запазят ли единството си, ще си изберат ли лидер, коя партия колко тежи в блока, състоящ се вече от седем формации. Предизборно към тях се присъединиха ХДП и БНД, забелязва се, че не са равнопоставени. Новоизлюпеният и неосъществен лидер на ДСБ Радан Кънев остана верен на себе си и започна да поставя условия: В правителство с ДПС нямало да участва, отхвърли кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател, прояви мнителност по повод тази национално отговорна коалиция: “В този парламент идеална коалиция не може да има.”. И има право - очевидно е, че част от избраните са с бурно, тъмно и противоречиво минало...Това предизвика Борисов да отговори, че “Условията на реформаторите са задкулисие!”, а Радан не изненада никого с резките промени в душевното си състояние. Политическата въртележка се завъртя. Женският екип от партията на Борисов – Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова цяла седмица провеждаха консултации “на светло” с парламентарно представените партии, за да проучат кои от тях са готови да участват в това национално отговорно правителство. Политици, общественици, медии и заинтересовани ни убеждаваха в хор, че трябва да изберем “по-малкото зло” и да не допуснем нови избори, което би означавало крах за десницата и тежки дни за България. Правителство трябвало да има на всяка цена, защото обратното би предизвикало правителствена криза, а освен това чухме и дежурното: за нови предсрочни избори няма пари.

След първия рунд на преговорите стана ясно, че Коалиция “Лява България” щели да приемат изчаквателна позиция и след като ГЕРБ проведат консултациите с всички останали формации, щели да решат как да продължат участието си. Преди това Михаил Миков беше категоричен, че коалицията на социалистите ще играе ролята на конструктивна опозиция в новия парламент. Партията на гербаджиите отхвърли подкрепата на ДПС, а те от своя страна заявиха, че не искат партньорство с подкрепата на националистични и патриотични формации.

След осемчасови консултации преговорните екипи на ГЕРБ и РБ в лицето на бившия енергиен министър, ренегата Трайчо Трайков, Петър Москов, Корман Исмаилов, не постигнаха съгласие и разговорите бяха прекъснати с обяснението на г-жа Цачева, че “Представената платформа на РБ не дава възможност за стабилно мнозинство”. На следващия ден Трайчо Трайков добави, че имали разлики в дребни детайли, начин на постигане и срокове, а “най-скоро всички маски ще паднат!” – били сме на маскарад, а мнозина се заблуждават, че са на театър. Преговорите между ГЕРБ и РБ щели да продължат на ниво експерти, а след това и на ниво лидери. През медиите се излъчваха различни послания, затвърждаващи впечатлението, че реформаторите не са решили вътрешнопартийните си проблеми, а Кунева създава предпоставки за разцепление, като същевременно се гласяла за министър на правосъдието, но се договаряла не в зала “Запад”, а в “генералния щаб” в Банкя. Запознати твърдят, че ГЕРБ иска да разцепи Реформаторския блок и да привлече удобни негови представители в сепаратистки сделки.

От Реформаторския блок продължават да говорят за “държавен ремонт” – за целите и сроковете му, как ще демонтират модела “Кой ?”. А къде остана основоположникът на колониалната система у нас ликвидаторът Иван Костов през това време?!... Той човекът се занимавал с преподавателска дейност и с каквото можел помагал на блока, твърди Асен Агов. Специалистът по “пунт и пластика” Агов започна с “голямата баданарка”, като не спря да хвали Менда, Цецка, Руми и Бойко – всички били “способни и мъдри хора с високи качества”, а между гербаджиите и реформаторите имало много приятелства в личен план. И как няма да има, та нали се излюпиха в една и съща люпилня – БКП, после станаха отцепници.

Радан Кънев е на мнение, че Борисов не иска да се коалира и затова не сяда лично на масата за преговори. Лидерът на ГЕРБ го успокои, че партиите им все повече се сближават, а политическите им рамки се покриват на 90 %.

Неудържим в желанието си да реформира съдебната система Радан Кънев предизвика Висшия съдебен съвет, който остро разкритикува изказванията на лидера на ДСБ, наричайки обвиненията му безотговорни. Беше публикувана декларация по повод интервю на Кънев в предаването “Панорама” по БНТ,че за да се постигне основната цел на съдебната система, трябвало “да бъде изкъртено мафиотското влияние от ВВС и прокуратурата в Република България.” Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата в следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения. “Висшият съдебен съвет е легитимно избран орган, който работи и ще продължава да работи за реална съдебна реформа и отстоява върховенството на закона.”, завършва декларацията.

През изминалата седмица РБ проведе вътрешно партиен референдум “за” или “против” участие в управлението с ГЕРБ.

Остава само Корман Исмаилов да се разбере с “умерените патриоти” от т.нар. ”паричен фонд”, където лидерстват Красимир Каракачанов – ВМРО, и Валери Симеонов - НФСБ, които обикновено не си държат на думата, да си направят консултациите и направо да пляскат с ръце и да се прегърнат. Борисов нарече РБ “единствен неоспорим наш партньор” – големи обяснения в любов, голямо ухажване... Бил твърдо решен най-после да се разберат, но с коя част от тях още не се знае. Кунева от Движение България на гражданите успя зад гърба на всичките си коалиционни партньори и без тяхното съгласие да патентова логото на РБ, уж с рекламна и търговска цел. При тези пазарлъци какво друго да прави, нали трябва да бъде подготвена?

Предстоят нови турове преговори на ниво експерти с РБ, ПФ и АБВ. С останалите ДПС и ББЦ Борисов няма да преговаря, а ПП Атака не пожела да се впише в коалицията на желаещите и да участва “на тъмно”, в отсъствие на медиите.

Наистина на държавата и трябва стабилен кабинет, който да може да взема решения и да носи отговорност. До няколко дни ще разберем изчистената концепция на ГЕРБ и дали ще предложат правителство на малцинството, което е най-възможното при този парламент на малцинството, в който не достигат пианисти със златни пръстчета.