Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Докога етническото противопоставяне ще обслужва политически интереси

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Йозлем Садкова

За пореден път скандалите в обществено-политическият живот във Варна, разтърсиха не само морската столица, но и цялата държава. На последното си заседание за 2013 г., общинският съвет в града взе решение за преименуване на 215 местности.

На 13 Декември 2013 г. общинарите гласуваха актуализацията на бюджета, размера на такса смет, пътния данък и туристическата, избор на общински представител в общото събрание на местното ВиК дружество, отдаване на терен без конкурс на фирма, за която има съмнения за наличие на конфликт на интереси и преименуването на над 200 местности.

И така с взети решения, варненци трябваше да преименуват адресните си регистрации с колоритните: Армут табия – Крушев редут, Кемекчията – Кости, Кокар понар – Миризлив кладенец, Мезарлък - Старото гробище и др. Местните жители се възпротивиха на въпросният акт на местният парламент, като съзряха зараждане на „нов възродителен процес”. Освен това, основният отрасъл в града - туризма също би претърпял големи сътресения, в следствие на преименуването на много исторически и културни забележителности, като Аладжа манастир, плажа Кабакум и др.

Недоволството на варненци бързо се разпростря и из цялата страна. Не след дълго областният управител Иван Великов, върна за прегласуване, не само решението на Общинският съвет за преименуването на над 250 местности, което разгневи хиляди варненци, но и цялата проведена сесия на 13.12.2013 г. Наред с редицата административни нарушения, зашитият с бели конци конфликт на интереси, станаха предпоставка за въпросният акт от страна на Великов.

Предпразничната атмосфера вещаеше бури в политическият живот на Варна. Въпроси те са много: Защо сега? Опит за припомняне на един, не толкова далечен -„възродителния” процес? Или отново да се тласне народа към едно никому ненужно противопоставяне на етносите у нас? А може би причината е една, основна за годините и мястото, в което живеем – икономически интереси на някои по-горе стоящ? Редица политици се опитаха да извадят максимален брой дивиденти от разразяващият се скандал, а той не е от днес или вчера, просто времето днес бе подходящо за изваждането му отново на дневен ред.

През 2008 г. за националистическите движения в града отправят такова предложение, но то почти веднага е било отхвърлено. По-късно, през в края на 2013 г. политическият номад Костадин Костадинов (АТАКА, Националния фронт за спасение на България, ВМРО) среща подкрепа за реализирането на част от плана си (във Варна да не остане и спомен от чужда реч, още по-малко пък турска) в съветниците от ГЕРБ. Какво ли обаче подтиква хората от ГЕРБ точно в този момент, на тази сесия да подкрепят изцяло предложение, което са отхвърляли не една или две години? На 27 декември 2013 г. областният управител Иван Великов обжалва всички решения, взети по време на сесията на общинския съвет от 13 декември. Още през вторият ден от новата 2014 г. К. Костадинов, придружен от 30-тина свой поддръжници бяха решили да направят протест пред областната управа в града, който по – скоро се превърна в сцена от зле режисиран филм.

"Слизай долу, бе, слизай ти казвам!", "Ето ти оставка, подписвай, действай. Действай ти казвам!"

С тези думи общинският съветник Костадинов се обръща към областният управител на Варна Иван Великов. Подкрепящите Костадинов хвърлят фесове по Великов и развяват плакати на които той е наречен „свиня”. Вечерта, грозната сценка се повтаря много кратно във всички новинарски емисии, всички вестници са с еднотипна първа страница, показваща скандалите във Варна. Проследявайки хода на бившият си съпартиец Костадинов за 5 минути слава, Волен Сидеров решава да се възползва от възможността отново някои някъде за говори за него. На 6 януари 2014 г. Сидеров ще инициира редица събития, които ще компрометират българският народен представител на дипломатическата сцена.

Член на дипломатическата мисия на Франция у нас става обект на обиди и нападки от страна а лидера на ПП АТАКА. На борда на самолета пътуваш от София за Варна между Волен Сидеров и културното аташе на Франция Стефани дьо Мартие избухва скандал, които по думите на свидетелите е иницииран от лидера на АТАКА. Скандалът продължил и на летището във Варна. Пострадал е един полицай от „Гранична полиция”. Свидетелите твърдят, че именно Сидеров е нанесъл удар по главата на полиция Костадин Колев. На летището пристигат разследващи органи от Варна, които народните представители от АТАКА отказват да изчакат.

На следващият ден по план се провежда протеста отново пред областната управа в града. Спорно е коя бе по-скандалната точка от въпросният протест, дали това бе броят на присъстващите – около 50 души, сред които 10 бяха висши партийци от АТАКА, начело с лидера им и половината им народни представители или по-скандално бе поведението на Сидеров, който буквално избухна като прокле медиите, които по думите му са „хиени, продажници, измекяри”. Изказването бе и странно и скандално, говореше се за фалоси, боклуци, измети и т.н.,а и да, разбира се – да няма местности с турски имена във Варна.

Народът обича зрелища, обича цирка, на арената, в живота в политиката, но пък варненци показаха, че необичат да бъдат манипулирани от различни политически фигури с цел прокарване и реализиране на чужди интереси. Може би това бе и причината, протеста на АТАКА да бе толкова рехав. Освен „гостите от София”, областният и общинският съвет на националистическата партия във Варна, на протеста се открояваше едно момче, което развяваше знамето на АТАКА. Оказа се, че това е 16 годишен ученик от Варна, който на въпроса: „Защо присъстваш днес тук? И „Кои искания на Сидеров подкрепяш?” отговори: ”Не знам.” и се усмихна. Това ли бе най-скандалното в протеста – един подрастващ ученик да подкрепя политик да проклина и да говори за фалоси и измекяри, а на въпроса – защо го правиш, и той самият да не знае отговора.

През следващите седмици, постъпките на Сидеров бяха една от най-обсъжданите теми в страната. От прокуратурата поискаха имунитета на шефа на АТАКА. На 22 януари 2014 г. демонстративно от трибуната на Народното събрание всички народни представители от АТАКА се отказа от личните си имунитети. С всеки изминал час, все по-малко се говореше за т.нар основна причина за събитията във Варна, а именно решението на градския парламент да преименува над 200 местности с турски имена. Скандалът успешно служеше за параван на различни политически дейци.

Дивиденти и слава спечелиха общинският съветник от ВМРО Варна К. Костадинов (в продължение на няколко дни в цялата страна се говореше за решение, чийто инициатор е той), Волен Сидеров, за когото се говореше не само в България, но и в Европейският парламент (евродепутатът Жан-Пиер Оди представи в Европейския случая с народни представители от партия "Атака" и френски дипломат на летището във Варна.)

Но отговорът на въпросът за изненадващата подкрепа на съветниците от ГЕРБ, без условно трябва да се крие в един по-ранен етап, а не в последиците от нея. Коя е причината, поради която общинските съветници от листата на ГЕРБ, решиха, че това е точният момент за смяна на имената на над 200 местности във Варна? Освен напрежението между различните етноси, финансовият аспект, касаеш варненци е изключително значим, защото при една евентуална смяна на имената на тези местности, живеещите там ще трябва да сменят и личните си документи, разбира се на свои ред и документите на техните жилища и имоти (изискват се редица справки, удостоверения и др. от общината, като трябва да се заплатят по отделно).

Подозренията са, че действията предприети от редиците на ГЕРБ във Варна. Шефът на комисията „Собственост и стопанство” Валентина Софрониева (общински съветник от ГЕРБ), по време на оспорваното заседание на общинския съвет, подлага на гласуване предложението на кмета Иван Портних (ГЕРБ) за отдаване на общински имот без търг или конкурс на „МЕТАН ГРУП” ЕООД. Още по –любопитен е факта, че Софрониева внася предложение, което е било отхвърлено вече от комисията „Собственост и стопанство”, тъй като има съмнения за непрозрачност и конфликт на интереси.

„МЕТАН ГРУП” е фирма, чийто съдружник да преди 5-6 месеца е била съпругата на кмета Портних–Вилислава Портних. След местните избори, на които Иван Портних е избран при колосално ниска избирателна активност, акциите на съпругата му във въпросната фирма са прехвърлени на Борис Касабов. Борис Касабов е близък роднина на Вилислава Портних и бивш служител на кмета Портних, по времето в което той е управлявал ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА.

Според скандалното предложение на кмета, той самият трябвало да сключи договор с въпросната фирма без търг или конкурс, като „МЕТАН ГРУП” ще получи правото да ползва терен от 1225 кв. м. свободна площ обект от 275 кв. м. съответно срещу месечен наем от 467 лв. и от 649 лв. за 5 години. На заседанието от 13 декември общинският съвет във Варна гласува „ЗА” предложението на Портних. След направената проверка областният управител Иван Велоков връща всички решения на общинският съвет, заради съмнения за конфликт на интереси. На първото заседание на общинският съвет във Варна след скандала, решението за преименуването на 215-те местности беше отхвърлено.

Типична черта на един балкански народ е борбата му за свободно самоопределяне и утвърждаването на човека като личност въпреки етническата принадлежност. Тук на Балканите, в България обществото все още не е достигнало своята зрялост, за да може да приеме различията. Тук винаги картата на етническият мир ще тлее постоянно, готова да възпламени във всеки един момент, защото както вчера, така и днес а може би и утре и още дълго време, всеки от нас има за нещо да си връща на другия. За владичество, за войните, за смяна на надписите на надгробните плочи … И днес един такъв политически акт отваря незаздравели рани.