Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Вместо новогодишен репортаж

Yazdıre-Posta

There are no translations available.

Мощен всенароден протест срещу правителството на Пламен Орешарски, организиран от „ранобудните” студенти, разтресе страната, съобщиха някои национални медии и сайтове. Протестът според тях, беше най-мощен в София. Ето неговата численост според различните сайтове той варираше от 3000 човека (вести.бг), през 1000 човека (оффнюз), до няколко стотин, главно беловласи „студенти” (дарик), а камерите пред Народно събрание показваха не повече от около 250 човека. Те повисяха пред парламента от 17.10 до 18.15 часа и изчезнаха. Като преди това един от „студентите” (около 45-50 годишен, със силен шопски диалект), ми обясни: „И един да протестира, това е масов протест щом е срещу Орешарски. Малко преди това около 40-50 от тях блокираха Орлов мост за половин час. Така беше в столицата, но може би провинцията е компенсирала `импотентността на „ранобудните” в София?

Да, ето как (по данни на агенция „Фокус”, сайтовете „Струма”, „под тепетата” и т.н.): Пазарджик - 7 човека, Шумен - 15 човека, Пловдив - 50 човека, Варна - 57 човека, Сливен - 0 /нула/ човека. Видин - 17 човека, Бургас - 30 човека, Благоевград – 9 човека Никъде другаде...

Това обаче беше представено от БТВ, БНТ и БНР като мощен национален протест, като за целта бяха използвани или само много близки планове на визуално покритие, така че да не стане ясен броя на реално протестиращите, или се използват стари кадри от февруарските протести срещу правителството на Борисов, които да „покриват” репортажите. Така трябва в общественото съзнание да битува убедеността, че сме свидетели на непрекъснати 200 дневни хилядни протести срещу това правителство. И за тази цел работят и финансираните от кабинета (т.е. – от бюджета, направен от правителството) национални медии. Вината за това едва ли е у слугинажа на репортерките, пратени на събитието (доколкото въобще има основание да се нарече такова), или безгръбначито на редакторите. Те много добре знаят, но какво да правят, като така са им наредили техните началници. Вината очевадно е в определено некачествения подбор на ръководството на БНР и БНТ, които очевадно насърчават точно тази обществена манипулация. А това е проблем, който СЕМ (избран от Борисов и Цветанов) не може (и не иска) да реши. Дали не е време парламентарната комисия по медиите да разгледа преднамерените манипулации на двете обществени медии, заели се с тази целенасочена дезинформация?

Или ще кажат, че това, което твърдим, не е вярно? Може и вие сами да проверите. Ето как – точно в 19.00 часа влизате в сайта „камерите”. Наберете го в Гугъл и той ще излезе пръв. Изберете камерата пред Народното събрание. И гледайте на живо следващите 10 минути. Ще видите че пред парламента има само преминаващи хора. Часът е 19.05 минути. Изведнъж се появяват 15 до 20 човека с тъпани, вувузели, плакати и знамена. Точно в този момент включете и телевизора си на програмата на БТВ. В момента се включва репортер на телевизията пред Народното събрание. На фона на невероятния шум (репортерката стои до протестиращите) ни се обяснява кой ден на общонационален протест е днес и как правителството още не си е подало оставката. Край нае репортажа. Часът е 19.09 минути. Отново вижте компютъра си. Камерата показва пак същото – никакъв протест, а само минаващи покрай парламента пет-шест човека. Знамената, тъпаните, плакатите и вувузелите са изчезнали с протестиращите статисти, очевидно привикани специално за репортажа.

Това е медийна свобода по български. Манипулация, фалшификация, измама, щом собственика на медията това изисква, или нейните шефове са политически ангажирани с някого, който не е в управлението в момента. Това смешно ли е и става ли за весел новогодишен репортаж? Ако не става, да си пожелаем това през 2014 година да го няма.

Да има повече здраве, повече работни места, по-високи доходи, повече производство, повече грижа за социално слабите и пенсионерите, и по-малко национални медии от този тип. Честита нова година!