Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Следизборна аритметика

Yazdıre-Posta

Cuma, 31 Mayıs 2013 08:42

There are no translations available.

Фели Таджер

Понеже стана модерно да се оценява всичко в числа, нека се опитаме да приложим и този подход към изборните резултати. Ще сравним само последните два парламентарни избора – тези през 2009 г. и тези сега. Нека да видим какво излиза – управлаващата доскоро партия ГЕРБ е загубила повече от една от гласовете си – близо 570 000 гласа. При всички бонуси от управлението, институционалния натиск, подкрепата на ъдръгргаунда, и изборните фалшификации резултатът е повече от лош.

Намалената избирателна активност от 60.20% на 51.33% не оправдава такава загуба на гласове. Без всякакво съмнение, дори и да ги нямаше изборните манипулации (започващи още с приетия от ГЕРБ избирателен закон, през купуването на секционни комисии, избора на преброител, скандалът около над печата на 350 000 бюлетини, които със сигурност са донесли поне 100 000 гласа, резултатът е катастрофа. Това, че ГЕРБ остава първа политическа сила се дължи повечето на манипулации, а не на реални гласове. Неслучайно се появи следния виц:

Цветанов се обажда на Борисов:

- Шефе, имаме добра и лоша новина, с коя да почна?

- С добрата!

- Спечелихме изборите.

- А лошата?

- Никой не е гласувал за нас.

Като всеки виц и тук има малко истина. И малко лъжа. ГЕРБ не спечели, а и загуби изборите, и все пак – излъга достатъчно много избиратели да повярват им измамата.

БСП не спечели изборите, но определено не ги загуби. В сравнение с 2009 година повиши резултата си с 194394 гласа, при намалена избирателна активност. И без привилегиите на партия в изпълнителната власт. Така че добрата новина за БСП е че имаше кой да гласува за тях, а лошата – че въпреки това не спечелиха.

Проблемът с „Атака” е много по-специален. „Атака” и спечели и загуби изборите. Математически ги загуби страшно. От 395433 гласа през 2009 година отиде на 258481 гласа. Загуба с 136952 гласа, иначе казано губи толкова, колкото и загуби и ГЕРБ – една трета от избирателите си, но за сметка на това има по-голяма парламентарна група.

ДПС е в по-добро положение. Загуби почти 210000 гласа, но най-голямата загуба беше от гласовете от Турция – правителството на Ердоган приложи всички възможни средства да помогне на Борисов, но пак изтърва 52 000 гласа. Но все пак и не допусна още толкова да отидат да гласуват за техния разумен избор. От друга страна и при засилената икономическа миграция в началото на летния сезон – по селскостопанската работа в Гърция, Испания, по хотелите в Турция и строителството в Германия, области като Кърджали, Хасково, Смолян, Благоевград намаляха с поне стотина хиляди.

От политическата сцена изчезна синята коалиция. От 285 662 гласа през 2009 година се разцепиха на две – ДСБ взе 103 638 гласа, а СДС – 48 681. Дори и сумарно – те вземат152 319 гласа, или със133 343 гласа по-малко – повече от 40% намаление. Това, за съжаление, беше и физическият край на дясното. И безспорен успех на ГЕРБ. Те не спечелиха дясното, но го убиха.

И все пак в изборната аритметика има и много спечелили, които обаче не са в парламента, каквато в същност бе и целта на изборът. На първо място печели Националния фронт за освобождение на България. Той взе 131 169 гласа, но не влезе в парламента. ВМРД получи 66 803 гласа и също остана отвъд чертата. РЗС практически изчезна, като получи едва една трета от гласовете си през 2009 година – от 174 582 на 59 145. Добро доказателство колко е полезно да си изтривалката за краска на ГЕРБ.

Загуби и партията на Кунева – Движение България на гражданите – то взе 115 190 гласа, докато очакваше поне два пъти повече – като резултат от изборите за президент през 2011 година. Очакванията бяха да се получат поне постиганите вече 470 000 гласа. Получи се четири пъти по-малко. Така че определено сред най-губещите се нареди и ДБГ. То просто не се роди.

Лелеяното дясно така и не се роди - дори този резултат на ДБГ, прибавен към ДСБ и СДС дава 267 000 гласа, което значи че просто десните гласоподаватели не са припознали никого за свой. Определено числата подсказват, че трябва да се формира ново и истинско дясно.

И нещо важно от числата – през 2009 година в предизборната надпревара участваха 20 партии и коалиции, а на тези избори – 45. Ако това удвояване е позитивен факт, то това ще да е най-големия успех на тези избори.

И още един математически абсурд на тези избори. В протокола, изпратен от РИК – Варна гласовете за ГЕРБ са записани като 73 163 гласа, в резултатите на ЦИК обаче е записано: 73 171 гласа, с осем повече. Глупава грешка на колективът на професорът по математика Константинов, или… А и нещо друго. Варна беше столицата на протеста. Там излязоха близо 100 000 да искат оставката на ГЕРБ и Борисов. От общо гласували в областта 215 988, малко над една трета са за ГЕРБ. Или за ГЕРБ не са гласували 143 хиляди. Това как се връзва с над 100 000 прротестиращи в областта? Амчи със самозапалилият се пред общината Пламен? Или трябва да си го обясним с намерените допечатани в Костинброд бюлетини, сред които нямаше купчина за Варна? Дали точно заради това, ГЕРБ е първа политическа сила в този избирателен район. А уж математиката била точна наука. Сигурно е вярно, когато не става дума за избори, проведени от ГЕРБ.

НДСВ окончателно изчезна от политическия небосклон. Съюзът с изгонените от ДПС Исмаилов и Дал ликвидира дори и остатъците от царското движение. Случи се това, което предстои да се случи с ГЕРБ. Но там очевидно не са много онези, които метат числата.

И така – резултатът в мандати е следния: ГЕРБ – 97 (като преди това имаше 117), въпреки излишно отпечатаните бюлетини, БСП получи 86 (преди имаше 40), ДПС има 34 (преди имаше с три повече), а „Атака” имаше 21, а сега – 23. Погледнато така, изборите са спечелени от БСП, завишение с повече от 50%, също и от „Атака% - завишение с 19%, а изборите са загубени категорично от ГЕРБ със спад от 20%. Погледнато така - ГЕРБ е най-губещатата от изборите партия и е редно да заеме мястото си на опозиционна сила със спадащ треднд.