Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Без коментар: Във връзка с дебатите За и Против проекта АЕЦ Белене

Yazdıre-Posta

Pazar, 01 Nisan 2012 07:59

There are no translations available.

„Фрапиращ пример за отсъствие на визия и за деструктивно облъчване на обществото от управляващи, опозиция и медии са интерпретациите на приоритетите в енергийния сектор.

И най-страшното е, че тези дебати бяха се издигнали на равнище на национална кауза, която като контекст и подтекст нямаше за цел запазването на инсталираната ни енергийна мощност за собствено развитие, а как съседните ни държави да зависят във времето от България.

Например нямаше нужда от 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзка със затварянето на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй. Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок, или съдействие на големи хидроенергийни проекти, от които държавата има нужда и за управление на водните ресурси.

Започването на Белене е по-скоро патриотична авантюра за 6 млд. евро, отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на бъдещето.

А постоянните внушения, че сме или ще бъдем енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само, че не са верни, но са и глупави”.

Из Отчетния доклад на Ахмед Доган пред

Седма Национална конференция на ДПС

Декември 2009 г.