Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 21

Политиката на НР България спрямо мюсюлманското население (от средата на 50-те г. до 1990 г.)

29 November 2010

There are no translations available.

Йозлем Садъкова

Понятието ”национално малцинство” е възникнало след I-вата световна война, когато държавните граници са прекарани в разрез с етническите. За да се намалят евентуалните протести, са дефинирани някакви права за тези малцинства, които се е препоръчвало да се спазват.

Конституционният съд констатира, че действително в българското и международното право липсва определение на термина "национални малцинства", както и че не е дадено определение на термина "национално малцинство".

» Read more...

Криза в кризата

29 November 2010

There are no translations available.

Васил Маргаритов

На 8 ноември т.г. в министерството на околната среда и водите (МОСВ) имаше празненство – експертите празнуваха третата годишнина от одобряването на оперативна програма „Околна среда”. В тази връзка следва да се припомни, че от самото начало на кризата почти редовно се тиражират послания, че усвояването на европейските пари може да се превърне в една най-ефективните антикризисни мерки, само че до този момент това изобщо не се случва. Остава да виси големият въпрос – а възможно ли е да се случи оттук нататък?

» Read more...

Време ли е за нова конституция?

29 November 2010

There are no translations available.

Роман Леви

Конституцията, като всеки нормативен акт, е еманация на политическите и правните виждания на хората, които са я създали и приели. Тя е законов акт с най-голяма правна сила и полага основите за установяване и прилагане на закона, разясняване на публични процедури, отношенията между държавните власти и обществеността, и организационните принципи на политическо управление. Т.е. – в конституцията са заложени основните принципи, формиращи държавата и нейния облик. Никой закон или правен акт не може да противоречи на конституцията. В този (формален) смисъл почти всяка държава има Конституция. По начало тези основни принципи са подредени в писмен документ, както е в повечето страни в света.

» Read more...

Избирателната реформа от 1931 г. и триумфът на партиите

29 November 2010

There are no translations available.

доц. д.п.н. Тодор Георгиев Галунов

На 3.IV.1931 г. Народното събрание (НС) започва обсъждането на внесения от министър-председателя Андрей Ляпчев проект за промяна в избирателния закон. Премиерът представя пред парламента основните цели на реформата: 1) Умерена фаворизация на първата по сила в страната партия, която и да е тя, за да има силно управление и 2) Пропорционално представителство на "жизнеспособните" партии, за да може техните лидери да влязат в НС[1].

» Read more...

Възможности и перспективи за развитие на ДПС по време на опозиция

29 November 2010

There are no translations available.

Исмет Исмаил

Всяка политическа партия в определени периоди от своето развитие е на власт или е в опозиция. За партии, които имат стремеж да се утвърдят като дългогодишни фактори в демократичната политическата система това явление би следвало да е нормално.

В България в продължение на над 20-годишните условията на преход и демокрация се

РОДИХА И ИЗРОДИХА ДЕСЕТКИ ПАРТИИ.

» Read more...

Галерия “Хермес” представя Георги Петров

29 November 2010

There are no translations available.

Georgi-Petrov_21Георги Петров е роден през 1978 г. в Добрич. Завършил е НХА в София и сега живее тук. Има собствена художествена галерия в Добрич. Има самостоятелни изложби н София, Варшава, Будапеща, Виена, Париж. Представяме го с поредицата европейски пейзажи.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 21