Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Недопуснатото изказване на Лютви Местан, зам. председател на ПГ на ДПС

PrintE-mail

Monday, 30 November 2009 16:50

There are no translations available.

Бюджет на мизерията

През последните 8 години бяхме свикнали проектът за бюджет на държавата да се представя от  министъра на финансите. Днес сме свидетели на изключение  -философията и структура на бюджета за 2010г. бяха представени от премиер-министъра, докато финансовият бе пределно лаконичен и сведе изказването си до идеологемата за тежкото наследство на тройната коалиция. Или с други думи, ако някой не харесва бюджета, да знае предварително, че вината е на предишните управляващи. Т.е. твърде рано са отворен всички пликове завещани от предишния министър на финансите г-н Орешарски.

Само, че тежкото наследство, когато говорим за бюджет, е до 31.12.2009г., а от 01 януари, започва отговорността именно на сегашните управляващи. Бюджетът е огледало на политиката на управленската компетентност  на днешната власт и непрекъснатото заместване на тази теза с  тезата за тежкото наследство вече намирисва на обяснителна схема, която няма да ви спести въпросите „А вие?” -  за предишните –ясно, „А вие”. Този въпрос макар и плахо вече се задава и ще се задава все по-често и все по-отчетливо.

            Бихме били уязвими, разбира се бихме били удобният виновник и за рисковете пред бюджет 2010г., ако бяхте продължили плащанията на наследените от нас проекти и договори. Всичко обаче е спряно. Тогава?  Мисля, следва да поемете отговорността си за бюджет 2010г., без да се криете зад предишните управляващи.

В търсене на философията на бюджет 2010 успяхме да намерим единствено  отсъствие на философия.

            Няма ги  идеите за реформите – те са заменени с механично балансиране на приходи-разходи. Ние бихме подкрепили баланс, постигнат чрез реформи. В името на реформите, бихме подкрепили и дефицит, ако е породен от разходи за реформи.

 

            Много е интересен въпросът какъв процент от БВП ще се разпределя чрез бюджета. По този критерий се познава кой политически субект е ляв, кой центристки или десен, колкото е по-висок процентът, толкова по-ляв следва да е той.

 

            Бюджет 2010 ще разпределя 42,5% с  вноската в ЕС, а без вноската 41,30%. За последните 4 години  кабинетът на тройната коалиция, в който лявата БСП бе основна сила,  се ограничаваше до 40%. Да, кризата слага своя отпечатък, но  тези  +2,5  са маркер за реформаторска немощ на уж десните от ГЕРБ и Синята коалиция. Това е заявка за допълнително стагниране на икономиката, защото   средствата се взимат не от къде да е,  а от  реалната икономика и от българските граждани. От кои по-точно. Проблемът на бюджет 2010 е в това, че той, ако бъде приет в този вид, ще удари най-чувствителните социални групи. Именно те ще платят високата цена на икономическата криза. За да не бъдем голословни ще подкрепим тезата си с конкретни числа. Всеки един земеделски производител ще плаща близо 4 пъти по-високи осигурителни и здравни вноски. Ако за 2009г. земеделските производители плащаха сумарно 241лв. здравни и осигурителни вноски, за 2010г. дължимата сума към НОИ и НЗОК вече е 835лв. И още една новост, те за първи от началото на прехода ще плащат данък общ доход, ще плащат данък и за земеделските сгради, в това число и плевнята. Намалени са и националните доплащания от 210млн./2009/ на 100млн./2010/. Особено трагично се очертава положението на тютюнопроизводителите. Освен вече споменатите допълнителни тежести те ще бъдат лишени и от премии, доколкото в проекта за бюджет срещу  Фонд „Тютюн” стои една кръгла нула. Това означава, че ако едно семейство тютюнопроизводители със среден добив 1000кг. за 2009г. е получавало около 8800лв /1000кг. х 4.50 средна изкупна цена = 4 500 +4300лв. премия 1000кг. х 4.30лв. на килограм = 8800/, то за 2010 ще получава само 4500лв., от които следва да плати за двама осигурени вноска 482лв. /2х241/ вече  1670лв. /2х835/. Като добавим и данъка добавена стойност + данък сгради му остават около 2500лв., вместо 8400 за миналата година. Това е трикратно намаляване  на приходите, което довежда до нищета и мизерия.

            Само този пример е достатъчен, за да се обоснове позицията на ДПС против  предложения бюджет за 2010г. от кабинета на ГЕРБ, „Синята коалиция”, РЗС и Атака.

Има редица  текстове, които будят съмнение за противоконституционност. Чл.17 – дава право на МС за  неограничено орязване на бюджетите на първостепенните разпоредители. Това по същество е промяна на бюджета от МС, а по конституция това е право на  НС като единствен компетентен орган.

            Като конструктивна опозиция ние оставаме открити за диалог между І-во и ІІ-ро четене, за да се преодолеят тези огромни диспропорции, които са залегнали в проекто-бюджета. И в тази посока ще представим в срок своите предложения.