Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 3

“Възродителният процес” - 20 години по-късно

09 June 2009

There are no translations available.

Основания да се чества 20-годишнината от “възродителния процес”
Д-р Желю Желев, президент на Република България (1990 – 1997)

Има много и различни основания да се чества 20-годишнината от отхвърлянето на “възродителния процес”. Целта не е и не може да бъде да се коригира историята. Историята не може да се поправя със задна дата или да се пренаписва отново. Всякакви опити от подобно естество могат да доведат само до фалшификации, от които няма никаква полза, по-скоро има вреда.

» Read more...

Анализ на политическата обстановка в област Велико Търново в навечерието на националните Избори 2009

09 June 2009

There are no translations available.

д-р Иво Найденов

С наближаването на изборите политическите страсти започват все повече да се нажежават. И ако настоящите избори за представители в Европарламента се характеризират с понятието тихи , то изборите на 5 юли ще имат съвсем различна окраска. Не е нужно човек да бъде гадател, за да установи измерението на предстоящите избори. Причината за това разделение в електоралната нагласа може да се търси на много места. Сякаш най-главната и типична недоверчивост и нихлизъм на българина към непознатото, т.е. европейското, макар че българинът може да се каже, че по право принадлежи на това семейство във всичките му измерения.

» Read more...

Етническата карта в предизборния дебат

09 June 2009

There are no translations available.

(Или защо трябва да говорим за „възродителния процес”?)

 Аспарух Панов

След като кампанията за евроизборите приключи, вече може да се направи и един по-спокоен политико-културен анализ на изговореното през последните няколко седмици и месеци. Негативните последици обаче, са очевидни и без допълнителни тълкувания. От европейска гледна точка се сблъскахме с популистки, емоционални, а понякога дори дълбоко некомпетентни изявления на политици и експерти с огромни претенции. Много от тях просто се оказаха неспособни (или не желаеха) да излязат извън рамките на тесногръдия си партиен и предизборен кръгозор и да проведат отговорни и компетентни дебати за севропейския подход към социалната интеграция на етническите общности и политическото им представителство в изборните институции и администрацията на една страна, вече член на ЕС.

» Read more...

Когато ботушът командва мозъка

09 June 2009

There are no translations available.

Никола Николов

Преди дни столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, прокара решение, според което една от софийските улици ще носи името на Богдан Филов. Хубаво – вместо номер – име. Но тук идва въпросът: Кой е Богдан Филов? Първо професор Софийския университет. Историк. Добър познавач в областта на археологията. Въпросът обаче е кой е политикът Богдан Филов, какво е правил след работата си в университета.

» Read more...

Либералната Европа

09 June 2009

There are no translations available.

Европа е един невероятно заможен континент. Тук се е състояла индустриалната революция, която за пръв път в историята на човечеството осигурява на голяма маса от хората благосъстояние, запазено преди това само за малцина привилегировани.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 3