Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Здраве – много пари и малко политика

PrintE-mail

Thursday, 30 September 2010 11:51

There are no translations available.

Д-р Нигяр Сахлим

Скандал след скандал. Оставка след оставка (някои „доброволни”, други не толкова). Финансов колапс, управленска немощ, законодателна бъркотия, организационен хаос, кълбо от конфликт на интереси – това е състоянието на здравеопазването една година след като ГЕРБ дойде на власт. Видно и за най-непредубедения човек, че здравната политика се превръща в най-сериозния проблем на управляващите, а здравното управление просто плаче за вот на недоверие. Опозицията, почти сигурно, ще избере тази тема за своя първи вот на недоверие.

Бедна беше човешката фантазия да предвиди всичко, което се разигра, изрече, предложи, наложи през тази една единствена година – седем оставки на министър на здравеопазването (два пъти), заместник – министър, на двама шефове на здравната каса, на председател на здравната комисия в Парламента, на двама заместник-председатели на същата комисия …

Закрити общински болници (понеже няма пари). Цели отделения в неплатен отпуск (понеже няма пари). Отложени планови операции дори в „Пирогов” и други университетски болници по жълтите павета (понеже няма пари)!

В парламента вървят безкрайни дебати, изводите от които само Симеон Дянков не иска да чуе и да разбере. Защото няма никакво логично обяснение на това, че той лиши здравната система от средства и я докара до колапс, въпреки че приходите от здравни вноски с около 90 млн.лв. повече през м. юли 2010 г. в сравнение с 2009 г. Междувременно на първата година от управлението на ГЕРБ става ясно, че в т.н. „голям резерв” в БНБ на здравната каса има цифром и словом 1 млрд. 234 млн. лв. Те крепят фискалния резерв на държавата, те доказват на Европа, че Дянков разбира от бюджет и финанси, че няма да фалира държавата, харчейки под санитарния минимум за дефицит на държавата. В същото време за първи път се заговори за „листа на чакащите”, за доплащане в болниците. Специално внимание, разбира се, заслужава личността на Анна – Мария Борисова.

МВР си има химн, здравеопазването от няколко дни си има клип. Той рекламира, въртейки се по телевизионни канали, екипа на министерство на здравеопазването! Проф. Борисова, заместник-министрите и т.н. Нахално, скъпо и безсмислено! Защото няма да повиши доверието в този екип, която забърка управленско – организационен хаос, накара лекарите да се срамуват от своите представители там. Безумните идеи, лансирани и подкрепени законово, подмяната на работещи структури с неясни какви формирования (център за икономически анализ, просъществувал няколко месеца; единен лекарствен орган). Все измишльотини, непознати нийде по Европа и света. Връх на цинизма е преструктурирането на онко - , психо -, туб – диспансерите. С цел съкращение и икономии. Към края на септември персоналът на всички болници не е получавал пълния размер заплащане от м. февруари 2010 г.

А пациентите? Ех, пациентите! Няма да доживеят точно те, да са в центъра на системата. Не броя легла, не болниците, не работещите в системата, а точно те, заради които съществуват всички здравни системи по света, дори българската!

Вот на недоверие няма как да няма – та такъв вот има всеки ден от страна на лекари и сестри, които напускат България с еднопосочен билет. По десет лекаря седмично!

Лечебните заведения днес ползват неприкосновените си военновременни запаси от консумативи, защото доставчиците вече отказват да ги снабдяват.

Една година от началото на мандата на ГЕРБ лекари заявяват, че ситуацията в българското здравеопазване не е била толкова зле от времето на Жан Виденов. Тъжно и болно, на фона на нескопосаната компилация от идеи и хрумвания на хора, групи и институции, които би трябвало да управляват една от най-чувствителните социални системи. Тази система към днешна дата е доведена до ръба на оцеляването без реална експертиза за реалното си състояние – а това е политика от висша степен, която характеризира управлението на всяка политическа сила и всяко правителство.

Една система без пари, без визия – плачеща за вот на недоверие!