Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Здравни болежки

PrintE-mail

Thursday, 29 July 2010 11:05

There are no translations available.

д-р Нигяр Сахлим

Точно една година след началото на управлението на ГЕРБ де юре и де факто имаме следното:

1. Министърка (от онзи разклон), която се усмихва;

2. Председател на здравна комисия в Парламента (носещ „умен” псевдоним), сътворил чутовен новинарски поток от скандали;

3. Заместник-председател на здравната комисия (с осем диоптъра), забъркан в опит да подмени вече гласуван текст в полза на наркореклама;

Тези три ярки личности са главни действащи лица в истинска драма за здравеопазването в България.

Гротескно – пародийните им образи на фона на проблемите на пациентите изглежда наистина нелепо. Хаос в намеренията и позициите, законодателна бъркотия, подмяна на фундаментални правила в здравеопазването, грубо администриране в системата, одържавяване, силово налагане на решенията, липса на чуваемост за други предложения – това е картинката днес. Резултатите са очаквани – болниците са пред фалит, заради забавени плащания от страна на здравната каса. Пациентите ежедневно съобщават за затруднен достъп до диагностика и лекарства. Болници съдят НЗОК, болни съдят Министерство на здравеопазването, фирми за медицинска техника и консумативи съдят болниците, пациенти – лекарите!

Заместник – финансовия министър и шеф на надзорния съвет на НЗОК Владимир Горанов на съвместно заседание на бюджетната и здравна комисия в Парламента, попитан как ще реши проблема с недостига на средства за здравеопазване, отговори: „Висше благородство е да направиш нещо добро и да го направиш тайно”?!!

Дълбока тайна витае около това как ще изглеждат областните здравни карти. Те ще определят съдбата на лечебните заведения. По какви критерии ще става това знае (надяваме се) проф. Анна - Мария Борисова.

Тя е предприела републиканско турне. В началото му (Русе, Разград и Добрич) на тези срещи с отбрана публика не се допускаха например журналисти, кметове и депутати от опозицията. Дори бе нанесен побой над колега – лекар, защото настоявал да присъства на срещата с министърката по повод здравната карта. Към края на тази обиколка обаче министър Борисова отправи от парламентарната трибуна покана към всички желаещи. Също така обяви, че е склонна да смекчи вече заявените критерии за различните видове отделения. Дали това е опит да се търси някакъв обществено - политически консенсус или си даде сметка, че всичко и всички са преходни.... Особено когато са пренасят в жертва пред светлия ореол на Б.Б., Божидар Нанев, Жени Начева, Лъчезар Иванов, Пламен Цеков – за една година!!!

Напрежението, съответно парата, имат нужда от периодично изпускане. Иначе ще взривят не само здравната система, но и правителството, воглаве с Него. Въпреки нечии усмивки......