Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

От пусто в празно

PrintE-mail

There are no translations available.

Мария Ангелова

Скандал след скандал, липса на принципи, ужасяващи решения и изяви на министри и лидери от коалицията на реформаторите обостриха отношенията и доведоха до ескалация на напрежението в блока през изминалия месец. Нека си припомним, че в навечерието на новогодишните празници лидерът на християн-демократите /ХДП/ Ирина Репуц се закани да съди партньорите си от РБ за 457 000 лв. от общо 3,2 млн. лв., които блокът получи от Министерството на финансите – такава е държавната им субсидия за една година. Репуц обмисляше да се оплаче в ЕНП след като не срещна разбиране и искаше пълните си права, т.с. да делят по равно. Скоро след това скандалът затихна – явно са си взели парите и вече има с какво да се издържат. И Репуц се преориентира – насочи се към вой срещу министъра на културата (от ГЕРБ) не без съдействието на РБ. Нали са реформатори, трябва всичко да реформират, ама първо всичко трябва да съборят, а поле ще му мислят - дали и как ще се гради. Сега е важното да се разтуря.

Напрежение в обществото възникна отново, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан грубо се намеси в съдебната ни система с изказването си за “гнилите ябълки”, без да се съобрази, че по-голямата част магистрати са почтени и достойни служители, поставени в изключително сложни условия. Реформаторите побързаха да ръкопляскат. Браво на посланика! Но тружениците на Темида реагираха срещу натиска върху съдебната ни система. “Изказването беше унизително и нецивилизовано. Дипломатите имат цял набор от средства, за да си сътрудничат с другите държави с цивилизован тон.” Имаше дори коментари, че господин Кабан лобира за френската фирма “Белведере”. Правосъдният министър, адвокатът с отнети права Христо Иванов – виден протестър, издигнат от Реформаторския блок, обаче благодари на френския посланик за критиката и така “запази” българското достойнство. Магистратите обаче си направиха изводи каква реформа ги чака – протестърска, бясна и неясна. Тези дни НС прие стратегия за реформа в съдебната система, но според опозицията, зад тези промени се крие извличане на политически дивидент. Цели се “смяна на едни хора с други хора”. Висшите магистрати смятат, че целта е да бъде сменен кадровият състав. От ясно по-ясно е, че не всички в съдебната система са “гнили ябълки”. Очевадно е обаче, че има прекалено голямо политическо влияние върху нея и критериите за кадруване не са ясни. И стават все по-неясни. Дори и за „посветените” реформатори. Куче влачи…

Кунева от ДБГ, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси в кабинета на “Борисов 2”, предпочита да обсъжда съдебната реформа само с правосъдния министър. Това накара Радан Кънев – лидер на ДСБ, който имаше потенциал (неясно какъв), идеи (неясно какви), но бурни емоции и огнена страст в тази посока, да се почувства игнориран, но като в песента на Стинг той пак остана “хладнокръвен”. Скърцаше със зъби в фейсбука си, подхвърли нещо за Кунева-Пръмова, но изтърпя. Засега надареното дете остава без подарък, но да не губи надежда нали “времето е наше” (е, не на ДСБ, но все пак на онези от СДС). Какъв ще бъде ефектът от съдебната реформа – ще поживеем, ще видим. Дано да има ясна политическа воля и една работеща съдебна система, че то и сега си имаме закони, ама не се спазват и никой не носи отговорност, защото били несъвършени... и така вече цели 25 години. Засега надеждите са напразни.

Кунева отново нищи темата Шенген, към която мнозина са претръпнали. Вайка се, че парите от бюджета на МВР не стигат за опазване на границата от бежанската вълна, иска нови финансови разчети. Вълнува се от приемането ни в Еврозоната. Очевидно Кунева не забелязва, че след кризата обществените нагласи рязко са се променили. Неодобрението към кабинета е точно такова, каквото имаше по времето на Орешарски. А тогава тя протестираше. По повод изказването й за участието на армията и гранични войски на браздата депутати от опозицията й препоръчаха да си прочете за домашно Закона за въоръжените сили на Република България. Който очевидно, претоварена от важни държавни дела, беше забравила че го има. Колкото до 7 500-те бежанци, върнати обратно в България – реформаторката е пълен пас. Спокойно, Кунева “знае как и може да го направи”, такова беше предизборното й обещание.

По повод грабежа на КТБ бяха изплатени гарантираните депозити с пари на данъкоплатците. Отново сме свидетели на безнаказаност и пълно замитане на следите. Управляващите нарочиха шефа на банковия надзор Гунев за изкупителна жертва и го уволниха от БНБ, нали все някой трябва “да опере пешкира”, а те да ни говорят за чистотата...Реформаторите си трайкат в знак на съгласие, въпреки че доста се пенявиха по темата и предлагаха съмнителен спасителен проект. Но какво да се прави, готови са на всякакви игрички завалиите, само и само да участват в управлението. Да минават за негови адепти и пророци на бъдещето. Ако и да ицглеждат смешно.

Пенсионната реформа стартира, Парламентът прие окончателно правото да избираме дали вноските за втора пенсия да отиват в НОИ или в частен фонд. Промяната беше подкрепена на второ четене от ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ и двама независими. Реформаторите и “умерените патриоти” от ПФ не подкрепиха коалиционния си партньор ГЕРБ, а в пленарна зала избухна скандал. Според РБ приетите промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ не са реален избор и не предлагат реална конкуренция. Това беше причината да събудят толкова противоречия. Радан Кънев гневно заяви от парламентарната трибуна, че вече му е ясно защо някои политици предпочитат да пият турско кафе на четири очи, визирайки Борисов и Местан. По- рано същия ден президентът Росен Плевнелиев беше поискал отсрочка от три месеца за решаване на спорния въпрос, през които да бъде направено обществено обсъждане на пенсионната реформа в цялост. С обсъждане или без обсъждане, вдигат пенсионните осигуровки и възрастта за пенсиониране, за да попълнят дефицита в НОИ. Трите месеца изтекоха на края на март, но за пенсионна реформа сече не се говори. Това е тя, реформата. Много приказки, покриващи пълната безидейност.

Друг скандал избухна след като здравният министър от РБ д-р Петър Москов реагира остро и грубо по повод нападната и бита лекарка от циганско семейство с болно дете. Той изпусна нервите си и изприказва сума неща с езика на омразата по отношение на ромския етнос. Нарече мургавите ни сънародници “скотове” и поиска линейките на Спешна помощ да бъдат придружавани от полицейски коли, когато отиват на повикване в циганските махали. По-късно се опита да се извини половинчато за ксенофобските си изказвания и блесна в очите на колегите си от Спешна помощ като героичния министър. Би бил, ако можеше да осигури и 60 линейки за двумилионна София, а не сегашните 12, с ново съвременно медицинско оборудване, квалифицирани екипи и достойно заплащане за специфичния им труд. Тогава щеше да бъде безценен, но сега, сега е само смешен и жалък. Тогава и пациентите, подложени на социален стрес, страдащи от дискомфорта на болестта си, няма да са толкова нетърпеливи и агресивни, нито ще чакат по няколко часа докторът да дойде. Изпаднали на дъното на социалната стълбица около милион здравно неосигурени граждани, независимо от етноса си осъзнават, че хуманната медицината се е превърнала в търговия – ако имаш пари ще се лекуваш, ако нямаш ще мреш. Хората са гневни и д-р Москов, защото като лекар би трябвало да разбира това, а не чиновнически да задръства мозъчните ни депа със статистика за 225 нападения над екипи в Спешна помощ. След проверка се оказа, че в МВР има само 17 оплаквания от такъв характер. При това неясно колко дела на роми. ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов, или вот на недоверие към кабинета на “Борисов 2”. “Вотът на недоверие ще е заради етническата непригодност на министър Москов да заема високата отговорност да бъде министър на здравеопазването”, подчерта Местан и го обвини в манипулиране на общественото мнение и изграждане на образа на “врага” за цял един етнос.

“Нормално е една опозиция да иска оставки и ние сме били опозиция и сме правили това по цял ден.” - коментира съпредседателят на РБ Радан Кънев, в опит да неглижира и омаловажи проблема. Гадният вкус от подобна логика остана в устгата и на техните избиратели. За това ли гласуваха? И резултатът не закъсня. Социолозите отчитат сериозен спад в подкрепата за РБ. Още една причина по никакъв начин да не изпуснат получената сега власт. Дръж се земьо, реформатор иде…

И отново реформаторски скандал този път с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който замина за САЩ сам. Пътуването първоначално е планирано като частна визита. От пресцентъра на МС отговарят, че е получил командировъчни 280 долара – по 35 долара на ден и командировката му е била от 17 до 24 декември. Те не разполагат с информация дали е имал срещи с американската администрация. Лукарски се е върнал на 5 януари – близо три седмици го е нямало, спокоен, че България процъфтява икономически, а през това време съветникът му Владимир Каролев поради липса на аргументи влезе в ръкопашен бой в една от казионните телевизии, където често го канят. Оказа се, че Божо е отишъл да си види изгората Ива и да посрещнат заедно рождения й ден на 26 декември. И между другото е имал среща с Бизнес съвета за международно сътрудничество на САЩ, който е неясно каква и колко престижна обществена структура. Журналистът Сашо Диков окачестви постъпката му като нагла, безочлива и тъпа, журналистът Григор Лилов каза:”Лукарски излъга нагло пред камерите”, а Радан Кънев отново блесна с изказването: “Надявам се да е свършил добра работа и да се е починал добре.” И ние се надяваме, като гледаме нивото и мащабите на родната ни икономика, че няма съвсем да изчезне и Божидар Лукарски да се превърне “министър без портфейл” от Реаниматорския блок.

Лидерът на НП “Свобода и достойнство” вся смут сред реформаторите, като за кандидат на РБ за заместник областен управител на Кърджали директно е депозирал името на човек от своята партия, без да се посъветва с никой. Кандидатът била счетоводителка в хранителен магазин, а срещу съпруга й имало досъдебни производства за незаконна търговия с антики. Реформаторите са бесни на Исмаилов като гледат как се опитва да се докаже като фактор в политиката и властта.

Генерал Атанасов, един от най-близките хора до Радан Кънев твърди, че хората на Кунева търсят кой да оспори лидерството на Кънев. Глобален въпрос за това кой да води реформаторите. Въпреки че реформи нито има, нито се чака да има. Нищо ново под слънцето. Това правят реформаторите “по цял ден”.