Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Най-опасната стихия - крахът в отношенията между хората

PrintE-mail

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Старите хора казват, че когато ни застигне природно бедствие, това било изпитание, пратено от Бог. Чрез него, той ни показва какви всъщност сме, сваля маски, показва истини, предупреждава. Случайно или не жертвите, шока, паниката бе най-голяма във Варна. Следователно, правилен ли би бил извода, че във Варна предупреждението е с код червено. Катастрофа, бедствие, апокалипсис… паника, смърт, съболезнования, обещания, помощ, отговорност… Почти, но не съвсем.

След като хора от цялата страна показаха съпричастност към трагедията на варненци, то самите варненци, нещо пак не се разбраха. Не само обикновените хора (безработните, строителите, учителите, търговците), но хората от високите етажи на местната администрация. Дните след бедствието през юни, доброволците от страната са били повече, отколкото местните самаряни. Автобус от Силистра с 20 младежи почисти 3 къщи, заедно с шестима местни, само шестима.

Колкото до общинската и областната администрация, ако изобщо някои се появеше в кв. Аспарухово, бе за да каже своето политическо слово в рамките на 10-20мин., да се качи в лъскавата си кола и да се върне в кабинета си за да решава важни дела. Тези ли маски трябва да свали бедствието? Колко души от общинския съвет на Варна отидоха в Аспарухово, а от областната администрация…, а останалите граждани, толкова ли спря да му пука на българина?

След два месеца вече наистина на никого не му пука. Дали Варна взе под внимание отправеното предупреждение? Почти. Почти щяха да се вземат мерки срещу незаконните жилища, които според местната управа са причината за наводнението и … арестуваха районен кмет, които веднага се зае със задачата. Арестуваха го за имотни измами!

Още през месец юли, преминалият през няколко партии, към момента отявлен гербер - Христо Христов - районен кмет на район „Младост”, назначен като част от управляващият отбор на ПП „ГЕРБ” във Варна (начело с кмета Портних), запретна ръкави и започна премахването на „незаконни постройки“ за да се предотврати второ такова наводнение.

И тъкмо варненци да кажат „Браво!“, а се оказа, че бяха премахнати стари ОБЩИНСКИ жилища, на улица „Капитан Райчо“ (друг район, друг квартал, без никакви поражения от дъждовете), намираща се в широкия център на Варна, в близост до автогара, молове, успоредна на главен булевард в града. От едната страна на улицата се освободи терен с площ, равна на отсрещната кооперация. От другата страна на улицата, са „бутнати“ само две постройки в междублоковото пространство. Колкото до останалите законни и незаконни къщички, евентуално, може би, след като/ако излезе от кмета от ареста.

Кмета Христов е в ареста по обвинения за ИМОТНИ ИЗМАМИ и затова е, че е съпричастен в престъпна група.

На кратко: акция на ДАНС, арестувани петима души: кмета Христо Христов, Веселина Спасова, Марин Петров, Борислав Команчев и Диана Александрова. Обвинени са в участие в престъпна група, чиято цел е била имотни измами.

Срещу петимата са събирани доказателства от 2010 г., а Христо Христов е кмет на район Младост от 2011 г. (тогава кмет на града е Кирил Йорданов, избран като кмет на ГЕРБ). През този период, петимата са извършвали търговия с имоти, придобити по незаконен начин, затова свидетелстват и документите намерени по време на обиска извършен от ДАНС. Освен документи, са били иззети: незаконно оръжие и исторически монети. Т.е. единствените предприети действия под знака „Взимане на мерки против наводнението“, дори не са толкова политически, колкото криминални.

И впрочем, като стана дума за имоти…В края на юли отново се заговори за общински имоти, сигнали за нередности и т.н. Този път и спортът не бе пощаден или може би, някой все пак, изтълкува случващото се във Варна, като предупреждение, “ да се вземат мерки“. Но какви по-точно?

През 2010 г. ИНЖСТРОЙ Холдинг придобива акциите на „Спортен комплекс Спартак“ АД. След направените ремонти на стадион Спартак, прилежащите части, паркинга и отпадането от А група на футболния клуб „Спартак“ 1918, от „ИНЖСТРОЙ Холдинг”, с искане към Общинския съвет в града да изкупи отново акциите на „СК Спартак“ АД. Условията на холдинга са: да се изплатят цялата цена по придобиването, както и пълният размер на направените инвестиции.

По думи на ръководството на „ИНЖСТРОЙ Холдинг”, всички предприети мероприятия, свързани със „СК Спартак“, са били извършени най-вече от любов към футболният клуб и спорта във Варна, защото към момента единствения пригоден за експлоатация стадион в града е именно стадион „Спартак“. Причината, поради която желаят да продадат отново акциите на дружеството е – „за да се прекратят всякакви спекулации и заявяваме, че не желаем да придобиваме каквото и да е общинско имущество.“

Т.е. негативните обществени нагласи надделяват над любовта към спорта, а не някакви си общински имоти. Никой тук не говори за ипотекираните имоти „СК Спартак“ през 2011 г. Въобще не става въпрос за ипотекираните в Демир Банк имоти: единият от който е 5986 кв.метра във града. Или пък за 6 000 000 лв, всичко е в името на просперитета и спорта.

В писмо изпратено от Холдинга до Общинския съвет никъде не е упомената въпросната ипотека, нито какви конкретни инвестиции са направени и днес, не само „ИНЖСТРОЙ Холдинг”, но и цяла Варна очаква решението на Общинския съвет, тъй като в все повече се тиражира мълвата, че именно шефа на финансовата комисия в Общината задкулисно управлява „СК Спартак“.

И докато общинари разпределят акции, шефове в земеделието отдават хиляди декари държавна земя под аренда съпругите си, В и К шефове търгуват само и единствено с кметските роднини, като че ли никой не си спомня за чувството за мярка, за доброто поведение морала.

На 15 август Варна чества празника на града, който съвпада с големия християнския празник Успение Богородично. Празничната програма започна с литургия в Катедрален храм “Свето Успение Богородично”. След трагедията сполетяла града, всички варненци и гости на града с нетърпение очакваха именно литургията. На 15 август всички християни се събраха в храма, за да се помолят, за да се уповават на Бог, защото за някой от тях, единствено вярата бе останала непокътната, не бе измита от дъжда.

Но има нещо, което никога не би могло да бъде измито, това са политиците без чувство за мярка. От партията на Бареков „България без цензура“ и ТВ „АЛФА” на партия „АТАКА” избраха точно 15 август, Варна, празника Успение Богородично, Катедралния храм в града, часа за литургията, за да направят скандал. Какъв бе точно скандалът, никой не успя да разбере. Първо журналист на тв „АЛФА” гонеше Бареков около Катедралата, после от екипа на ББЦ гонеха журналиста.

От телевизията на ПП „АТАКА питали Бареков: „ Г-н Бареков и на тези ли избори ще купувате гласове?“ – той се обидил на въпроса и отказал да отговори, казал на охраната си, че не желае да говори с представители на тази телевизия и виканията, бутанията събраха погледите на присъстващите. На свой ред от ТВ „АЛФА” подали жалба в полицията, че са били бити, доказателство за това е запис от камерата, в който се вижда как образа от камерата се движи бързо, нагоре-надолу, също така и защото жена от екипа на Бареков отскубнала ветробрана (дунапрена) на микрофона им. Това стана ясно едва на другия ден, по разкази на участниците в скандала. А в самия празничен ден, освен някакви бутания на едри момчета и изнервеното поведение на екшън герой на новия политик, нямаше.

Варненци са възмутени от проявената не уважение от страна на двете партии, към освен празника на града, но и най-вече към големия християнски празник, който не е само варненци, но на всички християни. „Правенето на евтин пиар в близост до молитвения храм, с цел политическо облагодетелстване, е проява на неуважение, както към всички християни, така и към християнството като религия, в която е заложено братското и уважително отношение към ближния.“ – коментираха от Катедралния храм. Всичко ли е въпрос на политика? Дали силата природните бедствия или човешката арогантност е по-опасна за хората? Кога общинските имотите, търговете, акциите на дружествата и политическите манипулации станаха по-значими от хората, религията, морала?

Най-опасната стихия, с която трябва да се справи България е именно крахът в отношенията между хората, защото за да се справи човек с водната стихия издига диги и предпазни съоръжения, за да се справи с огнена стихия използва водни съоръжения, но за да справи с цинизма, човека стана безсилен. Независимо дали водните бедствия в България ще бъдат изтълкувани като предупреждение, те показаха, че дори човешка трагедия не е над политическите амбиции.

Варна, Добрич, Велико Търново, Мизия са под вода и какво от това? „Ние не можем да помогнем на всички и това не е приоритета на служебното правителство“- отговарят от Министерски съвет. Към момента обаче става ясно, че единствените предприети мерки от служебния кабинет са: кой зам. министър, директор на агенция, директор на дирекция и т.н. да бъде сменен. А трагедията и бедите, причинени от нея, си остават за обикновените хора. Да, в България, всичко е въпрос на политика!