Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Столична община се управлява все по-лошо

PrintE-mail

There are no translations available.

Докато столичните общинари се чудеха как и дали е възможно да се развали концесията със „Софийска вода”, излезе доста стряскаща за столицата ни класация на световните градове. Според годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит”, София е сред десетте градове, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните пет години. Годишната класация обхваща 140 града по целия свят. В тази категория София се конкурира с Дамаск, Триполи и Найроби. Класацията е направена по 30 критерия, обединени в 5 категории, определящи най-добрият град за живеене, където столицата на България е класирана на 87-а позиция.

При идеален показател от 100 в сборния индекс на класацията, средното постижение на София е 70.5 единици. За последните години спадът на София е 4.9%, като по-зле са само градове, разтърсвани от кръвопролштни сблъсъци и несигурност. Градовете, които отстъпват в класацията на българската столица са Кайро (спад от -5.9%), Триполи (спад от -19.9%) и Дамаск (спад от -20.4%). Мелбърн е най-добрият за живеене град трета година поред в класацията на „Икономист интелиджънс юнит”. А заемащият последното място едва ли ще изненада някого, защото в покрайнините му хората умират от предполагаеми нападения с химическо оръжие – Дамаск.

Годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит” е направена на базата на 5 категории – стабилност (25% относителна тежест в индекса), здравеопазване (20%), култура и околна среда (20%), образование (10%) и инфраструктура (10%). Критериите в тези категории измерват количествени и качествени фактори. На тази основа всеки град е класиран като приемлив, поносим, неудобен, нежелан и лош за живеене. Сред десетте най-добри градове има класиран и европейски град – финландската столица Хелзинки. На дъното е Дамаск, който е слязъл с 10 места назад. А иракската столица Багдад и афганистанската столица Кабул, в които почти всеки ден има атентати, са извън класацията.

Всеки жител на София има възможност да види пълния упадък на града си – олющени сгради, мръсни улици (почиствани отчасти единствено от дъжда), улични кучета прехранващи се от отпадъците по кофите и непрогледна тъмнина вечерно време. Това са само някои от резултатите от „успешното управление” на столицата от партия ГЕРБ. От 2005 година до днес отговорността за управление на София носи единствено партията на Бойко Борисов. След 7 години управление на ГЕРБ в София, пет от които с абсолютно мнозинство заводът за отпадъци все още го няма; северната скоростна тангента не е построена; липсва канализация в южните квартали и пречиствателни станции в Кремиковци, Сеславци и Богоров; разширяването на топло и газопреносните мрежи и изграждането на малки ВЕИ централи така и не се случва.

Шумно рекламираният високотехнологичен парк все още е добро намерение. През управлението на столицата от ГЕРБ не е построено нито едно ново общинско жилище, а наличните се разпределят по неясни критерии но хора, които не могат да се причислят към крайно нуждаещите се. Блогоустрояването на ромските квартали остава мираж. Върхът на безхаберното управление на столицата е, че дори местата в гробищата са свърили, а нови гробищни паркове в близко бъдеще не се планират. На фона на такива сериозни проблеми на София, настоящият столичен кмет говори, че се работи целенасочено, постоянно и последователно. Според мнението на Йорданка Фандъкова резултатите се виждат от всички и са устойчиви. Последното твърдение на кмета на София е напълно невярно. Резултатите от управлението на София вече са видни не само за столичани, но и за хората по целия свят. Тенденцията за развитие на столицата на България е към устойчив упадък. А тази тенденция ще продължава докато има основателни съмнения, че далаверите и корупцията в Столична община процъфтяват. А нарушенията, пропуските и злоупотребите при провеждането на обществени поръчки в София са ежедневие.

Непонятно остава къде отиват средствата, планирани в столичния бюджет. Основното приходно перо на бюджета на общината са от данъците и таксите, събирани от софиянци. За 2013 година столичният бюджет възлиза на 1, 22 милиарда евро. Той е по-малък с 77 милиона лева от този през 2012 година и със 123 милиона лева по-нисък спрямо 2011 година. На фона на такива огромни планирани бюджети на столицата не се вижда нито един решен проблем за жителите на столицата. Дупките по улиците са навсякъде, задръстванията по улиците и затрудненията в трафика са повече от всякога, спешната помощ изнемогва, липсва напълно канализация в някои квартали, а бездомните кучета продължават да тормозят хората. Дори при наличието на толкова новопостроени детски градини, места в забавачките продължават да липсват. Като успокоение идват думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че няма да има увеличение на цената на билета за градския транспорт. ;

А знае ли столичният ни кмет, че в столицата на Естония Талин градският транспорт е безплатен? Инициативата включва автобусите, тролеите и трамваите н Талин, чието население наброява 425 000 души. Единственото, което трябва да направят хората, е да се регистрират като жители на града и получават карта за превоз на стойност 2 евро. Схемата за безплатно пътуване е измислена от кмета Едгар Сависаар, който иска да намали задръстванията и замърсяването, като същевременно облекчи разходите на бедните жители на града. Кметът на естонската столица дори нарече програмата „13-та заплата”, понеже според него семействата ще могат да спестят една месечна заплата, след като вече могат да пътуват безплатно. Според транспортните власти в Талин броят на пътниците се е увеличил с 10%, а броят на колите по градските улици е намалял с 15%. Някои големи китайски градове и множество малки европейски градове като Хселт в Белгия и Коломие във Франция вече работят па схемата с безплатния градски транспорт. Кметът на Ню Йорк, град с население над 8 милиона жители също сериозно обмисля идеята.

Столичани обаче се радват засега единствено на обещанията на кмета Фандъкова за светлото бъдеще на София. Тя обещава най-сетне да се стартира вторият етап от изграждането на завода за преработка на отпадъци на стойност от 80 милиона евро. Тя очертава да се изгради инсталация за механично биологично третиране на отпадъците и след преработването им от тях да се произвежда гориво, което пък може да се ползва от столичната топлофикация. Заводът ще произвежда и тор, която може да се използва за обработка на почвите около София.

Между впрочем тези обещания вече сме ги слушали още 2005 година, от тогавашния ни кмет и съпартиец на Фандъкова Бойко Борисов, но изпълнение никакво. Кметицата обеща още 16 нови детски градини (чудо голямо!). Предстояло закупуването още на над 130 нови автобуса и кандидатстване по проект оперативна програма „Околна среда” за закупуването на 20 нови трамвая. Ако новозакупените превозни средства ще са в състояние като настоящите по пътищата на столицата, по-добре столичните общинари да спестят тези средства на софиянци. Кметът още ни обяснява, че градът не е проектиран за толкова много автомобили – над 700 000 регистрирани в столицата и пристигащите ежегодно по 30 000, именно затова толкова било важно градският транспорт и проектът за метрото, което приемало по 30 000 пътници на ден.

Метрото в София се оказа неефективно и скъпо начинание. Според специалисти и архитекти 40 процента от софийското метро е неефективно, а два милиарда лева за неговото строителство са хвърлени на вятъра. Метрото не минава, където трябва и станциите не са подходящо разположени. Доста метростанции са твърде далече разположени и хората предпочитат превоза с автомобил. Отделно налице е голямо висене по станциите и ниски скорости между тях. Отделно закъсненията на влаковете в столичното метро обикновено се дължат на технически неизправности във вагоните. Ръждивите съветски влакове произведени „Метровагонмаш” са несравнимо назад в сравнение с влаковете на „Сименс” например. Докато в началото на експлоатацията на метрото София нямаше кой знае какъв избор освен руската компания за доставка на влакове, т.к. проектът на подземната железница е правен по модел на московската още от 70-те години на миналия век, пускането на втория лъч беше удобен момент поне част от парка да се разнообрази. Поръчката, направена в последния момент и със съмнителни характеристики, постави общината и държавата пред свършен факт. Построяването на метрото също не мина без скандали и съмнения за далавери и корупция. Подозренията бяха свързани, че не са спазени изискванията на възложителя, които са част от тръжната процедура, а именно обективната и прозрачната оценка на изискванията за опит по изграждането на метрото по открит способ.

При предварителната техническа оценка – опит и обем на завършени обекти в тази област, имаше съмнения за явно толериране на фирми, които нямат никакъв опит в изграждане на метро. Още на предварителния етап на тръжната процедура се породиха обосновани съмнения, че се прави всичко възможно фирмите с опит в строителството на метро, да бъдат отстранени. Друг е въпросът, на кого бе нужно изграждането на тези огромни и неизползваеми подземни паркинги в близост до метрото и колко струваше реализирането на тези проекти. Всички те стоят празни. Максималната им заетност едва достига 4%.

Належащо е освен корупционните схеми и далавери на предишното правителство на ГЕРБ, сегашното правителство да направи ревизия на всички проекти, осъществени от последните двама кметове на София - Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Защото столицата потъва!