Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Експертното правителство ще изведе страната от кризата

PrintE-mail

There are no translations available.

Юнал Мехмед

Новото правителството на Орешарски започна да работи в условията на невиждана за страната политическа и икономическа криза. Нещо повече в последната година се наблюдава пълен спад на доверието на гражданите към държавните институции, политическите партии и политиците. Всички медии констатират тези негативни тенденции и отразяват протестите на гражданите, които са логичен резултат от цялостното политическо и икономическо състояние на държавата. Напълно липсва обаче цялостен и задълбочен анализ за първопричините и факторите, които допринесоха за тези непрекъснати протести на гражданите.

Липсва напълно дебат в обществото и задълбочен анализ за тежкото наследство, оставено от предишния кабинет но Бойко Борисов. Безотговорните и неадекватни действия на предишните управляващи от ГЕРБ доведоха голяма част от българското население на ръба на оцеляването. Правителството на ГЕРБ остана напълно безмълвно за социалните мерки предложени от опозицията в предишния парламент.

Правителството на Бойко Борисов замрази напълно пенсиите, доходите и социалните придобивки на българите. Предишното управление не предприе никакви мерки срещу безработицата, ширещата се корупция и контрабанда. Правителството на Борисов ликвидира напълно малкия и средния бизнес в България и силно влоши бизнессредата, което доведе до спиране и оттегляне на чуждестранните инвестиции. Управлението на Бойко Борисов се записа в историята и с друг „епохален успех” – изключителен ръст на дървата за огрев, електроенергията и стоките от първа необходимост. Правителството на ГЕРБ прокуди стотици хиляди млади образовани хора в чужбина и подложи на финансов геноцид българската наука. Управлението на Борисов усили властта на монополите, смачка гражданското общество и фактически обезличи институционалната система. Решенията се вземаха от един човек, а правителството и парламента бяха досадни придатъци за реализиране на едноличното управление на бившия министър председател.

Сред „епохалните успехи” на Борисов се нарежда и ликвидирането на общинското здравеопазване, като се закриха над 15 общински болници. Медиите напълно обслужваха Борисов и партията му, като му осигуряваха невиждан медиен комфорт. Конструктивният диалог между политическите сили бе заменен от един безкраен монолог пред телевизора. Въпреки че не изпълни нито един от приоритетите си във вътрешен и международен план, бившият министър председател и антуража му говореха непрекъснато за светлото бъдеще. В крайна сметка хладилникът изяде телевизора и протестите в цялата страна логично започнаха. Самозапазванията на български граждани придобиха широк международен отзвук. Коментарът на испанския вестник „Ел Пайс” лаконично описа резултатите от управлението на Борисов: „Пред сградата на Президентството в София, пред кметството във Варна или пред банков клон в старата столица Велико Търново – това са само половината от местата, които трима българи, а те са общо шестима, избраха през последните седмици да се самозапалят в България в знак на отчаяние и социален протест”.

След февруарските протести България действително вече не бе същата. България бе свободна. Гражданите отхвърлиха изцяло политиката на ГЕРБ, но не излъчиха и ново свое политическо представителство. Едва ли днешните опити на ГЕРБ да застанат начело на сегашните протести ще се увенчаят с успех, защото споменът за февруарските протести е още пресен. На наскоро проведените избори гражданите избраха алтернативата на едноличното управление на Бойко Борисов, а именно управлението на експерти, които да се ангажират с решаване на социалните проблеми на хората.

Новосформираният парламент прие внесените от правителството на Орешарски стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението. Стабилизационните мерки са разделени в три групи: за подкрепа на домакинските бюджети на социално слабите граждани, за подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта, за укрепване на държавността.

Показателно е че пакетът от мерки в социалната сфера обръща внимание на най-нуждаещите се социални групи. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че тези мерки са част от обещаните от правителството краткосрочни стабилизационни задачи, въпреки тежкото финансово състояние, в което заварвали държавата. Предвижда се разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Средно с 15 лева за всяка една от 16-те диференцирани групи хора се увеличава прагът за енергийните помощи. Тази промяна ще позволи още 60 000 души да получават помощите, като в момента с това право се ползват около 210 000 лица и семейства. Спешно се изготвя и модел за намаляване на цената на електроенергията. Дава се възможност да се освободи износът на енергия, който досега бе блокиран, да се постигне достъпна цена за потребителите и да се стигне до стабилизация. Еднократната целева помощ за първокласници от социално слаби семейства, която не бе променяна ат 2008 година, се вдига от 150 на 250 лева.

Така с тези допълнителни средства ще бъдат подкрепени 45 хиляди деца или близо 62 процента от всички първокласници. Депутатите увеличиха обезщетението за гледане на малко дете до двегодишна възраст от 240 на 310 лв. от 1 юли. Увеличението стана факт след приемане на промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. Общите средства за финансиране на мерките през тази година възлизат на близо 27 милиона лева, които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Социалното министерство.

Като основен приоритет Орешарски посочи и взимането на мерки за подпомагане на реализация на младите хора. Налице е пакет от младежки инициативи за насърчаване на младежката заетост, разширяване на кръга работодатели, ползващи се от възможности на чиракуване, увеличаване на възможности за включване на млади хора до 29 години. Не на последно място планирана е цялостна промяна в ценообразуването на лекарствата, за да се спре повишаването на цените им и да се предприемат реални стъпки за тяхното намаляване. Предвижда се пакет от мерки за защита на потребителите от монополните структури на пазара и функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторните органи чрез законодателни промени.

Втората група от мерки са за подобряване на бизнес средата. Цели се спиране на административния натиск върху бизнеса. Спиране на практиката приходните агенции да се използват за силов натиск върху данъкоплатците, като недостигът на приходи да не се запълва с неданъчни глоби и санкции. Намаляване на държавните и ведомствените такси особено за стартиращ бизнес. Ускорено разплащане на държавата по изпълнени договори, както и забрана офшорни дружества да сключват сделки с държавни и общински фирми и да вземат пари от бюджета и ЕС. Основен приоритет в програмата на правителството на Орешарски е да се предприемат решителни мерки срещу контрабандата и вътрешнообщностните доставки в рамките на ЕС. Планират се по-гъвкави регулационни, лицензионни и регистрационни режими за бизнеса. При облекчени условия малките и средните предприятия ще могат да получат заеми, за да създават нови работни места. Предвиждат се промени в Закона за обществените поръчки за по-лесен достъп на по-малки фирми и повече обективност в търговете.

Специална група мерки са определени да се предприемат за укрепване на държавността. Ще се възприеме нов модел на взаимодействие между парламент и правителство. Това включва нов тип парламентарен контрол и да се представят редовни отчети от страна на правителството относно изпълнението на програмата за управление. Също така се планира периодично участие на министри в заседанията на комисиите в НС. Предвидени са незабавни мерки за овладяване на битовата престъпност. Ще се възстанови баланса между МВР и ДАНС, както и ще се спре безразборното използване на специални разузнавателни средства чрез надежден и независим надзор върху тях. Ще се обсъди спешно и ще се актуализира проекта на споразумение за партньорство с ЕС за 2014 - 2020 година с участие на неправителствения сектор.

Резултатите от управлението на правителството на Орешарски вече са видни. Още с първите си действия то доказа, че е решено да изпълни докрай програмата си за укрепване на държавността и стабилизиране на икономиката. Само за месец правителството на Орешарски стабилизира енергетиката, подкрепи най-нуждаещите се граждани, разработи мерки за бизнеса и започна да възстановява диалога в обществото. Новото правителство е съставено от експерти и се ръководи единствено от националните и обществените интереси.

И нещо друго – особено важно – възстановява се установения по конституция принцип на управление на държавата. През последните 15 години премиерът идваше в парламента само по изключение. Нещо повече – идваше с очевидно презрение. Предпоследният премиер – Борисов дори наричаше депутатите лентяи. Хокаше ги, караше им се от парламентарната трибуна. За първи път премиерът приема Народното събрание като свой работодател, а само това да беше като постижение на този кабинет, той пак щеше да получи одобрението на мнозина. Възстановява се една особено важна демократична традиция, а това не е маловажно. Само за последните два месеца Орешарски е бил в залата на Народното събрание повече, отколкото Борисов за 3 години. И не за да гълчи, а да информира депутатите.

През всичките 23 години мъчителен преход, България не е имала такова правителство от технократи, което да е напълно независимо дори от подкрепящите го политически сили. Алтернативата на това експертно правителство е увековечаване на статуквото, което гражданите отхвърлиха на отминалите парламентарни избори. Нови избори сега е най-добрия начин всичко да остане постарому. Ново правителство на Борисов означава повторение на задкулисния олигархичен модел на партия ГЕРБ. Управлението на ГЕРБ се запомни със своя тотален провал в областта на социалната и икономическата политика. Искаме ли пак да го преживеем? ГЕРБ се провали и в обещанието си за нов морал в политиката. Достатъчно е да се споменат скандалите с подслушванията и опита за подмяна на вота на българските избори на последните парламентарни избори. Накратко управлението на Борисов бе въплъщение на институционалния цинизъм и на извратената от ГЕРБ и нейните лидери демокрация. Затова експертното правителство на Орешарски трябва да получи шанс да работи за излизане от безпрецедентната институционална, политическа и икономическа криза в държавата.