Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Ислямистки акции в Родопите или акции срещу Исляма?

PrintE-mail

Thursday, 28 October 2010 11:11

There are no translations available.

Радослав Ревански

Поредната безумна акция на ДАНС и МВР в родопските села Лъжница, Сърница и смоленските села ме провокира да взема отношение по мотивите за тези операции „за опазване на националната сигурност”. Ще отбележа първо, че съм от този регион - конкретно село Бабяк, общ. Белица, област Благоевград и подчертавам - мюсюлманин. Акцентирам на месторождението ми, защото се намира точно там, където се „наблюдава тенденция за развиване на радикален ислям”.

Или както беше упоменато в акциите на ДАНС и МВР в Разложко. Като млад човек ми е интересно да знам какво означава радикален ислям? Защо точно в Родопите? Много са въпросите, които си задавам аз, а и моите приятели и познати от този прекалено „горещ” регион. Вътрешно на себе си аз си отговорих веднага – ами аз съм от там, аз живея с тези хора, аз изповядвам тази религия, посещавал съм джамията, контактувам с всички. Защо и аз не съм забелязал нещо нестандартно и смущаващо в поведението на ходжите? Истината е, че просто няма нищо, което да ме наведе и на най – малкото подозрение да мисля в тази посока.

В интерес на истината за първи път понятието „радикален ислям” чух след атентатите от 11 септември 2001 г. Признавам си и сега не ми е ясно какво точно означава въпреки опитите за интерпретация от различни теолози. Тук е момента да подчертая какво съм учил в джамията – мястото, където се проповядва исляма. Съветите и знанията, които получавах напълно кореспондират с чисто човешките ценности като правенето на добро, уважението към другите, към родители и т.н. и т.н. Ценности, които едва ли могат да породят агресия у някой мислещ. Едва ли това е „радикален ислям”. И ако това е поводът за показна акция срещу мюсюлмани напълно резонно е да си зададем въпроса в демократична държава ли живеем? Литературата, която иззеха органите на реда така и не стана ясно каква е? Сега се замислям за една друга литература, а именно на Хитлер и Мусолини, която откровено пропагандира националсоциалистически, ксенофобски и антихуманни политики. И подчертавам, че не е нужно да се правят акции, а може да се открие на съвсем публично място каквото е площад „Славейков”. Едва ли на управляващите не им е познато и известно. До момента не ми е известна акция на МВР срещу тази подчертавам – конституционно забранена литература. Тя по-малко опасна ли е от книжките в сандъка на ходжата? Тя по-малко се разпространява или се поднася на по-малко хора.

Но да се върнем на бита и битието на хората от Родопите - тези честни и отрудени граждани, които имат респект и уважение към държавата, тези, които спазват утвърдения правов ред в държавата да стават жертва на същите пазители на държавната власт е меко казано цинично. И ако има „терористи” нека стане ясно кой е българския Бен Ладен. Защото в противен случай се петни една цяла общност. Ако се направи статистика ще видим кои са адресантите на въпросните акции – духовните лица на населените места. Тези, които са избрани легитимно на проведени конференции съгласно Закона за вероизповеданията. Като казах конференции се сетих дали са случайни и базирани на солидни доказателства за „радикален ислям” тези акции, или имат ясна корелация със нерегистрирането на последната мюсюлманска конференция от 2009 г. и махането на неудобните, пречещи налагането за главен мюфтия на една ненавиждана от мюсюлманите личност. Ще каже някой твърде конспиративно, но не е лишено от логика според моите скромни виждания. Или не е поредното отклоняване на вниманието на обществото от съществените проблеми (здравеопазване, образование, социално осигуряване). Може би пък с един куршум два заека. Но въпросът е до кога ще продължи този злокобен за страната подход?

За заключение искам да направя една кратка хронология на събитията, които пряко засегнаха българските мюсюлмани от Родопите:

- Първо – опит за забрана за самоопределяне по етнически признак (ще бъда коректен – беше за цялата страна, но стартира в благоевградския край и слава богу неуспешно).

- Второ – лишаване и ограничаване право на свободно и спокойно изповядване на религията, право, което е гарантирано от Конституцията

Вече не мога и да предположа какъв ще бъде следващият ход на управляващите.

Скромно споделям, че сме прекалено толерантни хора, но аджеба всичко си има граници !


Кой ми определя етническата принадлежност?

Радослав Ревански

Скъпи „ сънародници” ,

Може би си задавате въпроса защо пиша „сънародници” в кавички ?

От известно време у мен напира желанието да взема отношение по една безумна глупост на власт имащите, а именно за забраната за самоопределяне на учениците за техния (нашия) етнически произход. Да го конкретизираме на уважаемите граждани, които не са разбрали за тази „инициатива” на правителството. Министерство на образованието, младежта и науката чрез началниците на РИО към МОМН изпраща заповед за определяне етническият произход на учениците като изрично се забранява допускане на самоопределяне от тяхна страна.

Обръщайки се назад във времето се опитвам да се ориентирам къде се намирам и в коя държава живея – в страна пълноправен член на Европейския съюз (съюз, формиран на демократични ценности свобода, взаимоуважение). Не мога да не отбележа, че в момента България се управлява от една политическа партия без ясна идеология – ПП ГЕРБ. Дешифрирайки абревиатурата разбираме, че става въпрос за граждани за европейско развитие на България – чак ми става смешно.

В един такъв съюз, в едно голямо семейство от общности различни по своя бит, култура, етнос, религия и т.н., в което е и МОЯТА страна да лишаваш гражданите от гарантираното им право на самоопределяне по Конституция, от правата, залегнали в Европейската харта за правата на човека и куп други международни нормативни актове е меко казано цинично.

С оглед действията на „силните на деня”, каквито са сега управляващите, като прибавим и факта (гафа) на Националния статистически институт, които използваха някакви нови на никому непознати етноси едва ли бихме се учудили ако на учителите им бе заповядано да определят децата като ескимоси, пигмеи защо не и „гербери” – това може би щеше да е най – висшия етнос.

И като анализираме ситуацията около ужким грешката на един своеволен „държавник” – визирам зам. министъра на МОМН, макар и последвалата й оставка и отстраняване от поста не се примирявам с набезите и самата мисъл за такъв отговорно казвам престъпен акт. Макар и конспиративно да прозвучи, криейки се зад своеволието на един чиновник управляващите се опитаха да възродят асимилационната политика на държавата от преди повече от 20 години. Пък и отбелязвайки факта кой стои начело на държавата и политическия му бекграунд, не бива да се учудваме от такива постъпки. Но дали е време, място, а и адекватно на геополитическото положение на държавата за едни „ граждани за европейско развитие на България” да имат подобно поведение? Моето лично мнение, че както е невъзможно да се върне времето назад чисто физически, така и лишаването от конституционни права на граждани не е допустимо в една демократична европейска държава.

Все още усещам притеснението и уплахата на хората от Благоевградския регион, плахо говорейки за опита на управляващите да ги определят по своему. Но в крайна сметка на намесата на разумни политици, отговорни държавници ( макар и в опозиция ) за сега замисълът и опитът за ОПределяне не успя..

С интерес очаквам следващ ход на управляващите...