Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 50
There are no translations available.

Политика

Sic transit gloria mundi *

29 April 2013

There are no translations available.

Фели Таджер

Годината е 2001. С указ на президента Петър Стоянов, майорът от резерва Бойко Борисов е повишен в чин полковник и назначен за главен секретар на МВР. До тогава за Борисов се знае малко – приближен е до групировката „СИК”, собственик на охранителна фирма „Ипон”, охранявала Тодор Живков и Симеон Сакс Кобургготски, в общи линии – бившият милиционер се изявява като дребен бизнесмен около големите вълци на прехода. По сведения на запознати около назначението, препоръката е дошла от ген. Бриго Аспарухов и ген. Любен Гоцев, близки и до бившия цар и до групировката СИК. Назначаването е с летящ старт – новоназначеният полковник от МВР обявява, че дарява заплатата си за децата на загиналите служители от МВР. Удар в десятката. Благодарностите валят като пролетен дъжд. Веднага би следвало да възникне въпросът – с какво ще се храни Борисов, след като няма право на друга дейност, а дарява заплатата си. Но това очевидно вълнува малцина. Защото шоуто започва веднага.

» Read more...

В музея на разбитите илюзии

29 April 2013

There are no translations available.

Васил Маргаритов

Една уморена нация е изправена пред избори. Историческият часовник на поредната българска държава цъка задавено и неритмично, наподобявайки бомбен механизъм, сглобен от самонадеяни аматьори. При това механизмът има носталгичните очертания на експонат от музея на социалистическото изкуство. Изхабените му чаркове са от пределектронната ера и все по-рядко се намира ръка да навие уморената пружина. Дали архаичният хронометър просто ще спре, отмерил последната си секунда, или ще задейства някое малко или пък средно взривче – това никой не знае! Но като че ли и никой не се интересува.

» Read more...

There are no translations available.

Съдебна система

Отворихме границите си, но не махнахме бариерите по между си

29 April 2013

There are no translations available.

Исмаил Кабак, Йозлем Садкова

В продължение на почти девет месеца (от септември 2012 г.) в съдебната палата в гр. Пазарджик, се води наказателно дело, срещу 13 мюсюлмански духовници, чиито обвинения се отнасят към чл. 108, 109 и 164 от Наказателният кодекс на Република България, т.е. гласят следното :

1. Обвиненията по чл. 108 ал.1 пр. второ от НК са за проповядване на антидемократична идеология.

2. Обвиненията по чл. 109 ал.1/2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК касаят ръководенето/членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал - ислями”.

3. Обвиненията по чл. 164 ал.1 пр.1 от НК са за проповядване на омраза на религиозна основа.

» Read more...

There are no translations available.

Социология

Между науката и шарлатанството

29 April 2013

There are no translations available.

Ерол Казак

Особено актуална стана дискусията за достоверността на социологическите проучвания около едно изследване, проведено от г-жа Мира Радева (МБМД), указващо преднина на ГЕРБ с над 16% пред БСП. Сама по себе си подобна глупотевина бихме оставили на равнището на разсъждения на не особено интелигентната социоложка, но проблемът тук касае един друг важен аспект – а именно предварително формиране на общественото мнение за неизбежната победа на ГЕРБ и съответно – пренасочване на колебаещите се гласове към победителите. Поради неподправената глупост на това изследване няма да се спрем на него, а на едно друго – изготвено от НЦИОМ, което претендира за по-голяма достоверност пи представителност. Според него ГЕРБ печели изборите с резултат 24.4% срещу 17.5% за БСП, 6.5% за ДПС и 5% за „Атака”. Данните говорят за разлика между първият и вторият в рамките на 6.9%. В рамките на социологическата грешка се приема отклонение от 2-3 пункта, но когато са 7, то очевидно не е такава. Тогава къде е проблемът?

» Read more...

There are no translations available.

Преди 40 години

В Корница убиват живите, "възраждат" мъртвите

29 April 2013

There are no translations available.

Румяна Узунова

clip_image001

През зимата на 1972-1973 г., три все още необхванати от кампанията за насилствена смяна на имената села в подножието на Пирин – Корница, Брезница и Лъжница – организират собствена колективна отбрана срещу евентуална акция за преименуване. В продължение на няколко месеца в тях се установява особено „революционно” управление, а опитите на окръжните партийни функционери да го превземат отвътре не дават резултат. На 28 март 1973 г., селата са атакувани от милиция и армия, като в Корница се стига до кръвопролития. В сблъсък със силите на реда са убити Мохарем Мохаремов Барганов – с. Корница; Юсеин Асанов Караалилов – с. Корница; Халиф Мустафов Амедеин – с. Корница; Тефик Хаджиев – с. Брезница; Исмаил Атемин – с. Брезница, а десетки са ранени.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 50