Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Изборите в София

PrintE-mail

Monday, 30 November 2009 16:54

There are no translations available.

Колко спечели ГЕРБ?

Зорница Коларова

 

Исторически погледнато, това на което сме свидетели днес, практически вече се е случвало под една или друга форма в миналото... Въпросът е: Каква и колко поука сме си извлекли? Както казват нашите скъпи приятели французите – всичко ново е добре забравено старо... Спомнете си – кой е последният велик български цар – Иван Асен и кой го наследява на трона - Ивайло – станал така печално известен като свинар и след когото започва разпада на българската държава на отделни феодални владения и падането й под чужда власт.  Това ли ще се случи и сега? – при пожарникаря Бойко Борисов. Зад гръмките титили стои човек без ясна политическа мисъл и управленски опит.  Доказателствата са навсякъде – и в изказванията и в действията му.

            Заобикаляйки се с лакеи – така не се води война и не се печели война. Войните се печелят със съюзници стига да имаш куража и стратегията да се отнасяш с тях така както трябва... което очевидно за него е трудно. По лесно е да бъде заобиколен от марионетки със сервилни функциии. Посредствени, мекушави, некомпетентни. Подобно на Андрей Луканов който раздаваше куфарчета с пари на сервитьори, охрани и тем подобни и накрая беше елиминиран от самите тях... същата ли участ ще сполети и Борисов? Вече има няколко неуспешни опита... зад които по всяка вероятност стоят хора от неговия собствен лагер, а не както удобно се насочва вниманието към опозицията.

А сега идва за кметица – учителка по руски език?! Естествено неподготвена за такава огромна отговорност и с правомощия по-големи от тези на министър...  Пази боже от нови галерии-къпални!

Факторите, които позволиха да бъде избрана Фандъкова са няколко: На първо място сме ние - избирателите. Ние, които упражнихме това свое най-свещено право. В България хората правят всичко емоционално, в това число и гласуването. Това може би идва от там, че сме балкански народ и е заложено в народопсихологията ни. Но все пак в такива важни моменти е наложително да се помисли, да се прецени трезво, а не да се гледа на деня за размисъл като на още един удобен момент да се напиеш с домашна ракия. Свикнали от “дядо Тошово време” те хващат вълната /в случая - Борисов/ и се пускат по течението. Не се търси баланс във властта, политически плурализъм в управлението. Напротив, засилват се позициите на една партия – била тя БСП, СДС, НДСВ и сега ГЕРБ и после настъпва масов отлив и разочарование, съпътствано от масово негласуване. Тази тенденция се наблюдава и сега. На изборите за местна власт през 2007 година ГЕРБ получи 203364 гласа, което представлява 53,58% от всички гласували, АТАКА – 15186 /41%/, БСП 58852 /15,51%, СДС и ДСБ 67602 /17,81%/.

При сегашните избори тези цифри са следните:                                             Броят на гласувалите е 24.8% от общо регистрирани 1 110 258 избиратели към края на изборния ден. Гласували са малко над 257 хил. души - 160 хил. за Фандъкова, 65 хиляди – за Кадиев. 66,23 процента за кандидатката на ГЕРБ, подкрепена от Синята коалиция и "Атака". Георги Кадиев от БСП, е получил 27,71% от гласовете. Кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Павел Попов е получил 2,82% от вота на софиянци. Всеки един от останалите 15 кандидати е получил под 1 процент от подадените гласове.

Следователно имаме отлив в сравнение преди две години. Цели 43 000 гласа е загубил само ГЕРБ от своите гласове на изборите през ноември 2009. А към тях трябва да се прибавят още 84 000 от „Атака” и Синята коалиция, сега подкрепили ГЕРБ. Или малко повече от 145 000 гласа само за две години губи десният кандидат на ГЕРБ. Преизчислено спрямо по-ниската активност тази година, това ще рече загуба от най-малко 100 000 гласа. На какво се дължи това? Лоша организация в редиците на партията на столичния кмет? Увеличен брой негласували? Загуба на обществено доверие?

Довчерашните привърженици и симпатизанти в политическите кръгове на Борисов започват полека-лека да се отдръпват и да негодуват от действията му, тенденция която се очакваше и предстои да се засилва. Лошото е, че при наличието на 17%-тово обезценяване на американския долар спрямо златото и непрекъсната му борба с еврото, както и липсата на каквато и да било идея дори за предприемане на антикризисни мерки от страна на правителството, а какво да кажем и за стратегия, ще се отрази преди всичко на онези които работят, плащат данъци и кредити и се опитват да оцелеят. И вероятно това е една от много сериозните причини онези 145 хиляди софиянци да не дават вече доверието си на ГЕРБ. На този фон, чудя се, колко още абсурди ще измислят господата от управляващата партия – то не бяха полицаи без пистолети, платени места за колите ни пред дома, строежи на територията на западен парк, източване сметките на президентството, пожизнени социални помощи за ромите! И това е партия която се бие в гърдите като дясна, християндемократическа и европейска по модел. Ясно е че всичко това са химери.

Тези избори показаха и друго – ГЕРБ - това е Бойко Борисов. Извън тази рамка липсва друго политическо съдържание, колкото и да твърди пред пресата че не било лидерска партия... Такава била само ДПС... Има и още доказателства – 6% от гласувалите за кандидатите определят Фандъкова като десен кандидат за кмет, а 11% - дават това като определение за Кадиев! Излиза, че левия кандидат е по-десен?! Още един абсурд. Дали това се дължи на липсата на десни послания от страна на госпожа Фандъкова? Или по-скоро на липса на ясно изразен и точно формулиран политически диалог по време на цялата предизборна кампания. Факт е, че дебат на който всички кандидати подробно и аргументирано да изложат позициите си въобще не се състоя. Другата възможност, поради които онези 80 000 столичани избраха да сне отидат до урните.