Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Вместо коментар на отминалите избори

PrintE-mail

Thursday, 09 July 2009 16:17

There are no translations available.

Изборите отминаха. Новите предстоят. Засега – до четири години. Но е вероятно и по-скоро. Поне за кмет на София. Време е за изводи. И така:

  1. Големият губещ е БСП. Защо БСП загуби така драматично и драстично изборите за Народно събрание, като само 25 дни преди това разликата между ГЕРБ и БСП беше 5.8%? Много сериозен въпрос, на който БСП следва сама да си отговори. За да няма съмнения, че някаква друга е причината, следва да отбележим, че и допреди изборите за евродепутати БСП беше в коалиция с ДПС и НДСВ. Така че едва ли проблемът е в коалиционните отношения. Превантивно – за да не се търси под вола теле. Междувременно вътре в тези 25 дни в страната нямаше брожения, масови стачки, или социални вълнения. Значи проблемът е очевидно вътре в БСП. Можем само да им пожелаем по-бързо да решат вътрешните си проблеми. Впрочем, това, което те взеха сега като резултат е реципрочен на този, който БСП получи през 2001 г. – 747 849 сега, а през 2001 г. – 783 372 гласа. Впрочем това е в подобна ситуация на активност – тогава НДСВ взе общо 120 места в парламента, а сега ГЕРБ 116. Излиза, че проблемът не е в мотивацията на „твърдото ядро”, а около него, но вътре в партията. Защото с резултат 1 129 196 гласа през 2005 г. БСП беше първа политическа сила и спечели изборите. Въпросът е къде са тези близо 380 хиляди гласа и защо те този път не са ги подкрепили. При всички случай е много рано още, ако някой мисли, че БСП вече е извън играта.
  2. Най-големият губещ обаче не е БСП, а НДСВ. Защото те, са съжаление, излязоха от играта. Следва да съжаляваме, защото са либерали, и защото само двадесет дни преди това 205 146 гласа. Сега НДСВ събра едва 127 340 гласа, т.е. – загуби близо 40% от гласовете си отреди двадесетина дни. Темата за наказателен вот срещу тристранната коалиция обаче не издържа. Защото с тези загуби се изчерпват негативите за управляващите още няколко дни. Можем само да желаем НДСВ да продължи да работи, за се съвземе и остане в политиката като важен фактор. И да съжаляваме, че не повтори резултата си, защото в този случай щеше да измести РЗС от петото място в парламента. 
  3. ДПС също участваше във властта. При това – в ситуация, която до голяма степен и не съответстваше на неговата тежест в коалицията. ДПС имаше 34 депутати в 40. НС, но имаше само трима министри, въпреки че НДСВ имаше 35 депутати две години след началото на втория мандат, но продължи да има 5 министри. Независимо от това ДПС на тези избори получи 610 831 гласа, или с 143 431 гласа повече от тези, получени през 2005 година, или с 270 436 хиляди гласа повече, или толкова, колкото ДПС получи през 1994 година. Сега ДПС ще има 38 депутати в 41. НС, но няма да е в управлението. Но ще продължи да е трета политическа сила само с двама депутати по-малко от БСП и със 17 повече от четвъртите. Очевидно е, че ДПС не просто се развива успешно, но и се разширява географски – със свои депутати вече и от София-окръг, от Стара Загора и Велико Търново. Очевидно е, че привържениците на ДПС са преценили присъствието във властта на ДПС като успешно. 
  4. Печели ГЕРБ. По начин, много подобен на НДСВ през 2001 г. Сега ГЕРБ взема 1 675 324 гласа, за сравнение – само преди 25 дни взе едва 627 693 гласа, или два пъти и половина по-малко. Твърдо ли се задържат гласове, придобити за двадесетина дни? От опит знаем, че такива победи са трудни за удържане. А от политическата практика на България – невъзможни за повторение. Да му мислят победителите.
  5. Синята коалиция си мисли, че е спечелила. Сини балончета! Защото само преди четири години само СДС взе 280  323 гласа, а отделно от тях ДСБ получи още 234 788 гласа. Сега те двете, общо, плюс земеделците на г-жа Мозер, получиха общо ... 285 418 гласа. При това Синята коалиция има претенции към управлението, защото общо са загубили за 4 години над 250 000 гласа. Ето такова чудо не се беше случвало. Във всеки случай, ако СДС и ДСБ се бяха явили отделно, те щяха със сигурност да имат поне два пъти повече депутати. Но те можеше да са повечето от СДС, а това няма как да се хареса на г-н Иван Костов от ДСБ. Жалко, че и синята партия изчезва!

Това показаха тези избори. Как няколко партии се стопяват и замират, как една друга е във вътрешна криза, как ДПС продължава да печели и още нещо. Как една нова партия се напъна да надскочи близо два пъти и половина боя си и сега предстои да видим какви ще са последиците за нея и за страната от този напън.