Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 12

Добре дошли в лаборатория земя

01 March 2010

There are no translations available.

Зорница Коларова

Ние сме това, което ядем. Преди да кажем дали едно нещо е полезно или вредно, трябва първо да го познаваме.

Темата за ГМО набра особена популярност у нас след Нова година – 2010 г. – с доклада на РИОКОЗ и констатираните в него завишени показатели на ГМО съдържащи се в някои храни. Дотогава у нас не се говореше изобщо на тази тема, въпреки че в Европа и по света за това се говори отдавна.

» Read more...

Изборите като състезание без край

01 March 2010

There are no translations available.

адвокат Роман Леви

Държавата се развива по пътя на спонтанния некомпетентен хаос. Има пълна липса на идеи какво да се прави, накъде да се върви. Показността, типичен атрибут на безпомощността, е издигната в култ. Краят на прехода към демокрация и по-добрият живот се отлагат за необозримото далечно бъдеще. Трагикомичният преход заприлича на безкрайно ходене из пустинята в търсене на обетованата земя и собственото „аз”. Същевременно в последните 20 години в България се наблюдава един постоянен процес на подмяна. Подмяната е повсеместна. Вместо демокрация имаме псевдо демокрация, вместо правова държава и гражданско общество сега си имаме мафия, корупция,  политически цинизъм и, казано накратко,  един нихилизъм, обричащ ни на мрачно бъдеще.

» Read more...

Отворено писмо

01 March 2010

There are no translations available.

До госпожа Нона Караджова,

министър на околната среда и водите

            Уважаема госпожо Караджова,  

            За трети път се обръщам към Вас по повод на важен и неотложен проблем.

На 7 август 2009 год. и на 30 ноември 2009 год. – в качеството си на тогавашен ръководител на Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” – представих на Вашето внимание два доклада по отношение на проблеми и обстоятелства, свързани с управлението на оперативната програма. Принуден съм да избера откритата форма на комуникация чрез средствата за масово осведомяване, защото до този момент – почти седем месеца след датата на първия доклад – до мен не е достигнал никакъв официален отговор от Ваша страна. Абстрахирам се от всички други тревожни факти, изложени от мен във въпросните доклади, и се спирам само на един от тях, който не търпи отлагане.

» Read more...

Системата на комшулука

01 March 2010

There are no translations available.

Проф. Д-р Цветана Георгиева

Комшулук е турското название на малките вратички във вътрешни огради, които според Ив. Хаджийски правят дворовете в селата и малките градове “скачени съдове”, тъй като никога не се затварят. Те съществуват до днес в множество от малките селища със смесено население. Първичното и по-общото значение на думата е съседство.

» Read more...

Икономическата част от коалиционния договор на управленската либерално-консервативна коалиция в Германия (Мандат 2009 – 2012 г.)

01 March 2010

There are no translations available.

От този брой на Либерална библиотека започваме публикуването на икономическата част от коалиционния договор на управленската либерално-консервативна коалиция в Германия (Мандат 2009 – 2012 г.) 

» Read more...

Галерия „Хермес” представя Иван Русев

01 March 2010

There are no translations available.

ivan_rusevИван Русев е роден на 23.03.1973 г. в гр. Горна Оряховица. През 1987-1992 г. учи в ССХУ "Дечко Узунов" (Казанлък), а през 1993-1998 г. следва в НХА "Николай Павлович" (София), специалност "Индустриален дизайн". От 2002 до 2005 г. работи в американската кинокомпания "BUFO" като художник-изпълнител. От 2005 г. се отдава изключително на живопис с масло. Работи в стил импресионизъм. Излага в галериите: "Грита", "Хермес", "Арте", "Лили", "Фанита" (София), "Богориди" (Бургас). Работи основно с клиенти от Русия (Москва и Санкт Петербург), Австрия, Франция и България.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 12