Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 11

Когато царят винаги е гол

01 February 2010

There are no translations available.

Самуел Леви

Въпросът „Кога започна всичко?” и досега е достатъчно спорен. Или по-точно има толкова отговори, колкото въобще са възможни. Според едни голямата лъжа бележела началото си с президентството на Петър Младенов, а според други – основите били заложени още на кръглата маса. Не смятам че в случая това е от голямо значение. Защото в крайна сметка резултатът е един и същ – все по сериозни проблеми в прехода на страната, подмяна на една естествена и достижима ценностна система с ефимерни мечти и абсурдни илюзии. И така се получава омагьосан кръг, твърде много напомнящ за онова куче, което гонело опашката си. Целта е толкова близо, че а-ха, да я достигне. И в същия миг опашката е отново на сантиметри от погледа на полудялото куче. И отново започва луд бяг. В същия кръг. Само в този смисъл мога да приема и теориите за края на прехода или за началото на този край.

» Read more...

Либерална концепция за родолюбие

01 February 2010

There are no translations available.

Ракшан Моллова

Защо е необходимо хората да изпитват любов към своя народ, родна земя, отечество? Трябва ли през времето на цялото човешко съществуване егоизмът, користта, самолюбието, омразата, самомнението и егоцентризма да надделяват над обичта, уважението, толерантността, любовта към отечеството и всички човешки добродетели или се случва обратната тенденция? Според привържениците на теорията за съществуващия дуализъм цялото съществуване на личността и на нацията преминава в борба между доброто и злото. Но, като се позамислим, си повтаряме, че светът или върви по посока на царствато на свободата, т.е. на доброто, на човешката свобода или твърдим, че тече обратният процес.   

» Read more...

Чужденец за собствената си държава

01 February 2010

There are no translations available.

адвокат Роман Леви

Относно толкова дискутираната тема за промени в Закона за избор на народни представители се появиха разнопосочни мнения от различните субекти в политическото пространство. В последно време набира сила една идея опасна за демократичните устои на държавата, а именно ограничаване на равното избирателното право за някои български граждани, живеещи извън границите на Европейския съюз.

» Read more...

За Турция и Европейския съюз

01 February 2010

There are no translations available.

Зорница Коларова и Мехмед Хасанов

Когато говорим за Турция в Европейския съюз следва най-напред да си зададем въпроса откъде започва Европа? Отговорът е ясен – от Балканите! Този отговор има историческа аргументация. Балканите са мостът през който древните източни култури са преминали на новия континент. Антична Гърция е направила първите стъпки, а по-късно Византия се е разполагала и в Европа и в Мала Азия, дори и в Северна Африка. Но това не й е пречило да играе важна роля в Европейската политика. Османската империя наследява не само териториите, но и най-важните структури, както на Византийската империя, така и на балканските славянски държави. Така тя усвоява част от европейската държавно-творческа традиция.

» Read more...

Коалиционен договор - част за образование и наука

01 February 2010

There are no translations available.

В този брой на Либерална библиотека предлагаме на вашето внимание частта за образование и наука от коалиционния договор за управление на Германия на новото консервативно-либералното правителство 

» Read more...

Галерия „Хермес” представя Антон Кънчев

01 February 2010

There are no translations available.

anton1Антон Кънчев Иванов е роден в гр.Сливен през 1970 година. Завършва Художествена Гимназия "Димитър Добрвич" в гр.Сливен през 1989г., а 1996г. се дипломира в специалност "текстил" в класа на проф.Овчаров в НХА гр.София. Участвал е в колективни изложби в гр.Сливен, Варна и София. Автор на картините в хотелски комплекс "Национал Палас" гр.Сливен, хотел "Кредо" гр.Сливен и комплекс "Ел Дорадо" гр.Поморие.

 

» Read more...

You are browsing in category: Книга 11