Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

За Сидеров – с омерзение

PrintE-mail

There are no translations available.

Историята около имунитета на Волен Сидеров заприлича на цирк. Без съмнение Сидеров има маниакални и психосоматични проблеми. Той се изживява като вожд,като неразбран от народа си, като артист, като войник, като боксьор и философ, като теолог и атеист, като хайдутин и като поет, като воевода и естет. Все роли несъвместими в рамките на една личност. И това не е факт от днес. Нека си припомним, че при първата си поява като депутат в Народното събрание той обяви, че народните представители са стадо „грухтящи свине”. Още преди това той се изживяваше като философ с поредица от сколастични (според мен и псевдонаучни) статии в „Монитор”. После се изживяваше като ментор на християнсоциализма, а още преди това – като гол модел (виж вестник „Дума” с негови голи „артистични” снимки), а още по-преди като журналист и фотограф, а още по-преди като поет-анархист. Така че смяната на ролите (или по-точно на самоличностите) – в рамките на минути – е негов патент. Сега може да е боксьор, а в същото време теолог. Но това не е проблем на Народното събрание, а на друга, неполитическа (по-скоро медицинска) институция.

Да занимаваш обществото със скандалите на Сидеров е с лош привкус. Проблемът „Сидеров” е доста „брадясал”, с вече 25 годишна история (още от времето когато беше лудо влюбен в САЩ, като фотограф във вестник „Демокрация”). За това и не виждам особен смисъл той да става повод за промени в основния закон на държавата – Конституцията. Това само консолидира лумпените около „Атака”, а точно сега от това няма никаква нужда.

Все пак – кой печели от това „упражнение”. Не е ГЕРБ. Този социален дискомфорт, който създава „проблемът Сидеров” не носи позитиви нито на МВР, нито на премиера, нито на председателя на Народното събрание. А те всички са от ГЕРБ. Не носи позитиви и за противниците на Сидеров от ДПС. Там отношенията са изначално ясни, още от създаването на „Атака”. Тогава кой? Дали не са тези, които лансираха и дъвката „#кой” в общественото пространство – с флашмобове, точно такива, каквито имаше преди дни около психично неуравновесения Сидеров? Например реформаторите? За да се прикрие неуспехът им на изборите. Въпреки, че това е все едно с дамска кърпичка да покриеш срамотиите на великан.

А може Би е в полза на Патриотичния фронт, който отдавна цели да прилапа лузърите на „Атака” за свои избиратели? Все пак са твърди 4%, а това не е малко. А може би на лидерът на АБВ Първанов и президента Плевнелиев, които просто физически не понасят безспорно непоносимия Сидеров? Или още по-вероятно – на всички: реформатори, бивши портестъри, бивши и настоящи президенти, на ново излюпени патриотари, неуспяли на тези избори – на всички тях заедно?

Да се свали имунитета на личността Сидеров е отдавна обществена необходимост. Дори да се разследва за ксенофобските и антисемитските му изяви е проблем, който постави още през 2004 година с едно парламентарно питане Лютви Местан. Обвинения, документирани с написването му на книгата „Бумерангът на злото” (издадена от Сидеров още през 2003 година), за които прокуратурата води разследване, което никой не знае как точно приключи. В сравнение с това обвинение, днешното, за хулиганство, изглежда наистина смешно и дребнаво. Сидеров трябва да бъде разследван. Без съмнение, не само за хулиганство А преди всичко и за ксенофобия, антисемитизъм, насаждане на езика на омразата в България, престъпления, за които по Наказателния кодекс се присъждат много повече от до 3 години условно, каквато присъда сега би могъл евентуално да получи Сидеров по това обвинение. Стига да не сключи сделка с прокуратурата, защото тогава ще мине само с глоба и няколко месеца условно.

Променянето на Конституцията в името на Сидеров е единствения начин неговото деяние да се героизира, той да стане мъченик, а значи и фигура с последователи, което е свърх опасно в съвременния свят. Сидеров не е герой, а обикновен тарикат, намерил ниша за изява на своите поведенчески особености. Той не е и не бива да е основна причина за каквато и да било законова промяна, дори и на запетайка от Конституцията.

И нека РБ, ПФ и провалени политици не се крият зад гърба на жалкия Сидеров. Виждат се! А и конституцията не е и не бива да става дъвка за изчистване на лош вкус в устата.