Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

ИГРА С ПРЕДИЗБОРНИ ТРИКОВЕ

PrintE-mail

There are no translations available.

Мария Ангелова

Това, за което Реформаторският блок беше размразен и се върна във властта – реформите им се изплъзна окончателно. Освен че показаха “некомпетентност на квадрат”, продължиха да живеят в някаква паралелна реалност, не бяха адекватни към проблемите и нагласите на обществото, не защитаваха българския интерес. Не можаха да изпълнят със съдържание, дори и името си.

Реформата в здравеопазването, известна като закона “Москов”, раздели хората на две – такива, които ще ползват здравната каса, и такива, които ще трябва да доплащат от джоба си, за да бъдат лекувани, защото заболяванията им не били социално значими. Законът “Москов” е с десетки корекции... Продължава имитацията на дейност от здравното министерство.

Продължава подмяната на обществената здравна система с частната. Остава основният проблем – здравната каса с кои здравни заведения да сключва договори и с кои – не. Според медици, се провежда “тайна приватизация”, има безконтролно харчене на средства, концентрация на здравни заведения на определени места и закриване на общински болници в отдалечените райони с цел обезлюдяването им. Наскоро имаше протести на лекарите от спешните центрове на София и областта – Годеч, Пирдоп, Челопеч, Нови Искър.

Те се обявиха против сливането на спешната помощ на столицата с тези на областта. Медиците скандираха “Москов – оставка и геноцид!”. Но за г-н Москов, изглежда, че и това е “бял пушек”... “Грозно е да спекулираш със здравето на хората!”, заяви -героичният здравен министър, сякаш изведнъж получи някакво прозрение. Роденият хуманист и естет, човекът с висока нравственост и морал д-р Петър Москов така “спечели” общественото доверие, че народът в знак на благодарност го нарича “д-р Петър Менгеле”. Независимо от всичко, премиерът Борисов подкрепи приумиците на анестезиолога, така че експериментът продължава на гърба на данакоплатците.

Реформата в образованието, провеждана от министър Тодор Танев и екипа му, се състои в това, че държавните субсидиите се пренасочват от общинските и държавните училища в частните, където не учат децата на простосмъртните, а на виповете.

Стигнахме до хита на сезона, гвоздея на програмата – катастрофиралия закон за борба с корупцията на вицепремиера Меглена Кунева от ДБГ, който беше бламиран от парламента на първо четене. “За” гласуваха 101 депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. ”Против” бяха 38, а 72-ма се въздържаха. Срещу проекта се обявиха от БСП и двама от БДЦ, въздържаха се ДПС, “Атака”, независимият кандидат Велизар Енчев, 5-ма от БДЦ, както и коалиционните партньори на управляващите – Патриотичният фронт и АБВ. На 3 декември проектозаконът за борба с корупцията, /редактираната му версия/ отново ще бъде внесен за обсъждане. Отхвърлянето на проекта на Кунева предизвика остри реакции и постави под въпрос съществуването на крехката управляваща коалицията. Веднага на другия ден беше проведена спешна среща в парламента. Реформаторите се оплакаха от липсата на подкрепа за инициативите им – на тях винаги все някой друг им е виновен...После гръмна новината, че коалиционните партньори са се разбрали и продължават напред...

От АБВ бяха категорични, че няма повече да дават подкрепа на закони, които ще бъдат довършвани в движение и без диалог. Според лидера им Георги Първанов “Антикорупционният закон няма да бъде ефективен”. Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви пред “Нова телевизия”, че в антикорупционния закон има много слабости и според него няма нужда от създаването на нов орган, който да се занимава с корупцията в политическите среди и властта, тъй като това могат да вършат съществуващите структури – БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и звеното в Сметната палата. Красимир Каракачанов от ПФ се обяви против анонимните сигнали, които могат да бъдат използвани за разчистване на сметки, реваншизъм, спиране на кариерата на неудобните на властта, доносничество и междусъседски вражди и отмъщения. Според ДПС проектозаконът за борба с корупцията е репресивин. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че отхвърлянето на закона говори за нестабилност на кабинета и определи реформата като “едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция”.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров, както и независимият депутат Велизар Енчев определиха закона като създаване на ново Гестапо. Волен Сидеров обвини Меглена Кунева, че е излъгала българския народ по повод затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлудуй, което е нанесло огромни щети на икономиката и е действала против българските интереси. Сидеров призова тя да бъде дадена на съд.

След грозното фиаско на реформаторското творение, което депутатите от “Атака” определиха като “некадърно”, а “некадърността означавала фашизъм”, вицепремиерът Кунева излезе от пленарна зала видимо разстроена, и заяви: “Унизи се Българският парламент!”. Основоположничката на “йес” политиката Кунева-Пръмова нещо се е объркала. Навярно мечтае за времето, когато законите се приемаха с пълно единомислие и единодушие. “Не знам защо законопроектът не мина в парламента?!...” недоумяваше Кунева.

Има ли някой, който да не знае?! Защото, когато беше оцветена в жълто и беше от НДСВ под крилото на Симеон Сакскобурготски, лобира за интересите на френската атомна енергетика, за което беше наградена с орден втора степен на Френския почетен легион в знак на благодарност за това, че си е свършила работата и беше назначена с огромна заплата в “Париба”, в очеваден конфликт на интереси. Самият факт, че тя е вносител на закона, е достатъчен...И още, защото народните представители от всички останали парламентарни групи, като изключим ГЕРБ, натиснаха бутоните “против” и “въздържал се”, затова! Каква неясно има тук? Но реформаторите, за да маркират дейност, винаги много бързат да внесат законопроектите си, без да се интересуват от аргументите и мнението на другите, а след това се сещат да провеждат широка обществена дискусия и дебат по темата, едва когато “ударят на камък” и ги отсвирят.

Според Меглена Кунева, голяма част от народните представители са се уплашили от последиците, които може да има върху техните интереси, и интересите на хората, които защитават.

“Отхвърлиха антикорупционния закон. Уплашиха се!”, обяви Кунева, но, изглежда, че “уплаши само гаргите”... На последвалото заседание на Комисията по външна политика към парламента с шефовете на парламентарните групи колониалната чиновничка Кунева, за да унижи докрай Българския парламент, доведе посланиците на 17 държави, за да респектират народните представители. 14 бяха от ЕС : Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксенбург, подкрепени от колегите си от САЩ, Норвегия и Швейцария, силно обезпокоени, че законопроектът срещу корупцията, разработен под егидата на вицепремиера Кунева, е пропаднал. Присъствието на посланиците предизвика скандал. Волен Сидеров настоя срещата да бъде прекратена, тъй като е в нарушение на Българската конституция и на член 41 от Виенската конвенция, според който чужди посланици нямат право да се намесват в дейността на българските институции.

Председателката на Комисията по външна политика към НС Джема Грозданова не прекрати срещата, като неуспешно се опитваше да цензурира Сидеров, докато той защитаваше суверенитета и честа на българската държавност. Лидерът на “Атака” нарече срещата “упражнение по мазохизъм”. От БСП и Патриотичния фронт също се противопоставиха на намесата във вътрешните работи на страната ни. Лидерът на ДПС Лютви Местан изтъкна, че генератор на корупцията е властта и постави условие, че би подкрепил аникорупционния закон “Ако се преодолее порокът, генераторът на корупцията – властта, да избира единния орган”. “ДПС не подкрепи закона, не защото е против, а защото смятаме, че този закон има няколко пункта в противоречие с целите му”. ”Има ли логика изпълнителната власт, която разполага и с властта, и с правомощията да се разполага с публичните средства, да излъчи орган, който ще предотвратява корупцията? Това е основният порок.”, добави Местан , който определи дискусията като естествен диалог между държавите.

Оправданият наскоро за злоупотреба с власт Цветан Цветанов, сконфузен, жестикулираше и се извиняваше на посланиците, които били присъствали на заседанието по покана на правителството. Срещата приключи преждевременно и чуждестранните представители в пълно мълчание се изнизаха от зала “Изток” в кабинета на Цецка Цачева да си поговорят.

Антони Тренчев от РБ в предаването “Лице в лице” по БТВ каза: “ Ако здравната реформа, съдебната реформа и антикорупционният закон не минат, ще препоръчам на колегите си и да минем в опозиция”...”Половината парламент се оказа от другата страна на барикадата.” Какво “минаване”, каква барикада, какви битки, какви пет лева им се мътят в главите на тези от РБ? В момента битката в България е само една -

“ Кой – Кого?”...”Моделът Кой”, прераснал в “Модела Кои”, е ясен на всички, а “Кого” това е собственикът на държавата – народът, когото през цялото време, откакто РБ са на власт, се опитват да баламосват с менте реформи, докато играят

задкулисните си игрички, осъществяват личните си кариерни интереси и извличат собствените си изгоди.

Да не говорим за грешното решение на военния министър Николай Ненчев, който спря хуманитарна помощ на руски самолети по международни договори за Сирия. Дори президентът на САЩ Обама каза, че не е бил информиран и това е грешка. Но така е, когато земеделец трудовак ръководи армията заедно с “недоразумението”, наречено президент, избран с измама. Тази летва се оказа прекалено висока за ренегатите, “люспите” и политическите хамелеони от “Раковски” 134.

По повод вътрешнопартийните свади и противоборства в РБ, лидерските амбиции и режисираните скандали, Радан Кънев внесе успокоение: “ Всички коалиционни напрежения са преодолени”. Вече били по-единни отвсякога и на предстоящите местни избори ще се явят като единен политически субект.

Партньорите по неволя от РБ по места щели да участват самостоятелно, както се споразумяха, а там, където нямат изградени структури – в коалиция с ГЕРБ. Е, ако закъсат много, Божидар Лукарски знае “трикове за вдигане на електората”... Нагледали сме се на техните предизборни маневри, само че шансовете им не са големи. Борят се за 50 кметски места, нека дерзаят.

Докато бяхме убедени, че единственото, което обединява РБ това е ГЕРБ, Радан Кънев кръстоса шпаги с Цветан Цветанов. Поводът е кандидатурата на РБ за кмет на Варна Чавдар Трифонов, след изявление на ръководителя на предизборния щаб на ГЕРБ. Цветанов съобщи, че на предишните избори Чавдар Трифонов е бил подкрепен от Бареков и фалиралия банкер на КТБ Цветан Василев. Радан Кънев реагира остро, защото реши, че “Цветанов нападна нашия кандидат за Варна Чавдар Трифонов, защото техният кандидат Иван Портних може да загуби.”...”С известна тревога искам да отбележа, че Цветан Цветанов се ангажира с персонална атака.”...” Ние не сме виновни, че ГЕРБ не сполучи с двама кметове във Варна”. Радан Кънев е убеден, че на 1 ноември ще има балотаж между Портних и Трифонов, зад когото застават реформатори и “патриоти”. Чавдар Трифонов обвини Цветанов в лъжа и манипулиране и заяви, че на предишните избори е бил независим кандидат. Според него проблемът бил с европроектите във Варна и целия бюджетен процес – приходи, дългове, възможности за финансиране. Ех, тези европроекти, всеки иска да се докопа до тях...

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заплаши с излизане в опозиция и че ще напусне мнозинството, коалицията и партията. Той постави ултиматум, че ако има отстъпление от постигнатите споразумения за промени в конституцията “Край на неговите ангажименти към коалицията.”. Във Велико Търново Радан Кънев заяви, че новият парламентарен сезон ще бъде доста тежък и че ако има провал на гласуването на конституционните промени, правителството ще се разклати, което си е обикновено изнудване и прозвуча като: “След мен и потоп!”

Цветан Цветанов смята, че “Някои хора се правят на важни с публични популистки изказвания.”

Свикнали сме да слушаме празни приказки с уверен тон от тях, а държавният ремонт, който ни обещаваха, съвсем зацикли. Реформаторите отново са в напън да спечелят народното доверие на изборите за местна власт през октомври, но загубиха реформаторския си ореол безвъзвратно. Преядоха с власт и властта им се услади, но въпреки “синята мъгла” вече не могат да прикрият своята некомпетентност.