Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 75
There are no translations available.

Реформатори

За робството, геноцида, Кънев и оставките

There are no translations available.

Фели Таджер

Понеже не съм историк, предпочитам да се доверя на експертите. А те казват: „Смисълът на историческите митове за ислямизацията на Родопите е двояк. От една страна, те изразяват слабостта на историческия позитивизъм да се реализира подобаващо, затруднен от липсата на подходящи извори или от безсилието на изследователите да се разделят с романтичните си увлечения и националния патос. Същевременно, вслушвайки се в традицията, историографията вече цял век пресъздава мрачни епизоди от верско насилие в османската държава според легенди, приписки и летописни бележки. И най-често се случва така, че всяка критика на традицията, до която достигаме като историци, първоначално бива посрещана като опит за накърняване на историческото познание.

» Read more...

Теимеинужките, костюмчетата и Рефомите на един баш реформатор

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Все по-често ни казват: „Българите сте много търпелив народ“. И може би е вярно. За 25 години, българското общество покорно изтърпя демократи, социалисти, бивши милиционери, пожарникари и т.н., които гръмко пропагандираха своите реформаторски програми. Те обаче, се оказваха все по-популистки програми, чиято едностранна насоченост бе към личността, облечена с марков костюм на фирмата ВЛАСТ. И така търпеливо, докато не дойде момента, в който зрелостниците свободно си купуват дипломите за средно образование за по 100 лв., а дипломата за висше фармацевтично, например, е в порядъка на 1900-2000 лв.

» Read more...

БЕЗ УПОЙКА

There are no translations available.

Мария Ангелова

Повече от седмица продължават протестите срещу идеите и методиката на реформатора д-р Москов, по специалност анестезиолог, за сливането на многопрофилните болници с онко-, психо- и кожно-венерическите диспансери. Лекари и пациенти от цялата страна скочиха срещу жадния за реформи здравен министър, който иска да слива болници. Медиците са убедени, че ако специализираните лечебни заведения се слеят с болниците или бъдат обединени механично, на териториален принцип, а проблемите ще се задълбочат и ще доведат до тотална криза здравеопазването. Пациентите и медиците са единодушни, че подготвяното сливане и преструктуриране не е добре обмислено.

» Read more...

There are no translations available.

Памет

Майски събития 2015 г. – Поглед отблизо

There are no translations available.

Исмаил Кьосеюмер

Интервютата са опит за съвременен прочит на майските събития - 26 години по-късно има за цел да направи бегъл поглед на нивото на осведоменост за т.н. „възродителен процес”. Респондентите изрично подчертаха, че не желаят да бъдат споменавани с истинските им имена и за това те са променени (истинските имена се пазят в редакцията). Въпросите бяха зададени в местността Демир баба теке, община Исперих и с. Пристое община Пристое по време на отбелязване на майските събития от преди 26 г.Всички интервюирани са родини след 1992 година, т.е. – за тях тези събития съществуват само чрез разказите на близките им, ако те имат силата да разказват за това.

» Read more...

There are no translations available.

История

Битието на хамелиона

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Преди точно един месец, на 17 април партия АТАКА отпразнува 10 години от създаването си. АТАКА, която първоначално влезе в 40-ия парламент, беше създадена като коалиция от националистически партии, известна още като Национално обединение „АТАКА“. На парламентарните избори 2005 година, обединението АТАКА включва: Национално движение за спасение на отечеството (НДСО), с лидер Илия Киров, Българска национално-патриотична партия (БНПП), с лидер Петър Манолов, партия Атака, с лидер Волен Сидеров, партия Нова зора, с лидер Минчо Мънчев Минчев, Съюз на патриотичните сили „Защита“, с лидер Йордан Величков (НДСО – сега в коалиция ПФ).

» Read more...

There are no translations available.

Строители на олигархията

Политическата история на един тарикат

There are no translations available.

Другият Костов

В началото на зиимата на 1989 година един слаб и висок мургав асистент от ВМЕИ “В.И.Ленин“ със старо протъркано блежово шлиферче търси среща с тогавашния лидер на СДС д-р Желю Желев. Момчето е амбициозно и предлага на бъдещия президент да работи за СДС със своя екип. Срещата е на една от масите в сладкарница “Пролет“ и тече с взаимно разбиране. Проблемът възниква тогава, когато асистентът настоява трудът му да бъде овъзмезден чрез реално заплащане. За предпочинате - веднага. Ако някой не е познал в този асистент сега вече бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов, то това не е голям грях. Тогавашният Иван Костков, който обикаля да прелага икономическите си услуги срещу заплащане, има малко общо с днешният Иван Костов. Първят етап от политическата биография на Иван Костов започва с фалстарт. Желев - тогава лидер на непарламентарната коалиция СДС - естествено - отказва. Откъде тогава пари в касата на СДС, а и не му допада подхода на асистента. Все пак - не върви да предлагаш услугите си срещу заплащане на неплатежоспособни. Желев бързо забравя този случай, докато не го вижда отново.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 75