Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

В очакване на истината

PrintE-mail

There are no translations available.

Мария Ангелова

Февруарските протести от миналата година, избухнали заради скандално увеличените сметки за ток, когато петима души се самозапалиха, са вече в историята. Правителството на ГЕРБ подаде оставка и повече от година партията им е в опозиция, а специалистите констатираха, че герберите са загробили НЕК с некомпетентното си управление. ДКЕВР поиска ЕРП-тата да изплатят дълговете си към НЕК и обяви, че в противен случай ще отнеме лицензите им. Те отказаха и точно в навечерието на отнемането на лицензите, гръмна скандалът за тайната среща във Виена на 20 март между президента Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на ИВН г-н Щефан Шишковиц. Веднага след нея австрийското дружество отказа да плати на НЕК, предяви претенции за 1 милиард лева неустойка по договора и поиска скандално увеличение на тока със 7,9 % от 1 юли.

Контактите на Плевнелиев с ИВН предизвикаха остри реакции с призиви за оставка и от управляващите, и от опозицията. ”България без цензура” изпрати сигнал до главния прокурор за срещата, която не се вписва в конституционните правомощия на държавния глава, а „Атака” събра подписка за анкетна комисия в парламента, която в продължение на три месеца ще нищи аферите на ЕРП-тата и участието на високпоставени държавни и партийни служители в тях. Депутати се питаха не е ли застрашена националната сигурност, защитил ли е президентът националните интереси в енергетиката на тази тайна среща и не наподобяват ли действията му търговия с влияние. Според юристи можело да му се иска импийчмънт за държавна измяна. Но това остана да решава парламентарната комисия, създадена за тази цел.

Вицепрезидентът Маргарита Попова се разграничи от действията на президента и каза, че той не се допитва до нея и нямат консенсус, както по въпроса за референдум за промяна в конституцията относно нов избирателен закон, така и заради поредицата безсмислени вета, които налага върху законите, приети от мнозинството. Тя намекна, че исковете на Плевнелиев не са достатъчно аргументирани.”Всичко, което излиза от президентство, трябва да бъде дълбоко юридически мотивирано.” Критиката й не спря дотук: ”Налагането на вета без реален диалог между институциите не допринася нито за напредъка, нито за спокойствието на нацията”, добави тя.”Няма да обслужвам теснопартийни интереси и наднационални клишета, които нищо не говорят и с нищо не ни помагат”, отсече Попова. В едно интервю пред Нова телевизия тя стигна и по-нататък – намекна, че има опити да и сде запуши устата, след като няколко пъти обърна внимание, че президентът е обединител на нацията, а не водач на шепа протестиращи сре6щу правителството.

И докато парламентът прегласуваше нормативните актове и хабеше средства, време и енергия, Плевнелиев участваше в паради и водосвети и си правеше пи ар по медиите, но не даде смислено обяснение за неуместните си частни контакти. Отказа да удостои с присъствието си т.нар. комисия „Плевнелиев” в парламента, а в неделното си интервю в предаването „Нека говорят” по БТВ бившият комсомолски секретар се опита да окуражи зрителската аудитория с идеите си за амбициозни проекти, с голия си оптимизъм и надежда за светлото бъдеще, и то на фона на всичко случващо се... Изкара се жертва на злостна медийна кампания, насочена срещу него и семейството му от страна на „жълтите” медии с цел оклеветяване и дискредитиране и се жалва, че е най-разследваният български президент, но е готов да понесе всичко, защото е убеден, че е на верния път.

Отново клишетата бяха пуснати в ход, но този път липсваше иронията, и отново не отговори на тревожните за обществото въпроси по повод скандалните разкрития. Скри се зад ИВН, като изтъкна, че това е най-големият инвеститор за страната ни, но и дума не обели, че дружеството дължи на НЕК 216,6 милиона лева, отказва да ги плати и се готви да увеличи сметките ни за ток от 1 юли. Оказва се, че само през 2010 г. ЕРП-тата са изнесли от България над 3 милиарда лева, според скандалните разкрития на Сергей Станишев.

И понеже мъглата, обвила тези задкулисни игри, е много гъста, някои печатни и електронни медии и сайтове, като в.”Телеграф” и др., въпреки ударите под кръста, които е трябвало да понесат, са провели собствени журналистически разследвания и ни припомниха връзката между ИВН, Плевнелиев и кръга „Капитал” на скандалния енергиен олигарх и медиен монополист, семейния приятел на президента не от вчера Иво Прокопиев, а именно:

Свързаното с Прокопиев дружество „Булброкърс” е било посредникът, който е реализирал в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата от 33% на трите ЕРП-та. Хазната е получила от продажбата 94 милиона лева, като 99% от акциите са били изкупени от ИВН. Според шефа на комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев държавата е загубила около 88 милиона лева, но къде ли е отишла тази комисионна засега можем само да се досещаме… Първоначално австрийците са давали двойно по-висока цена за акциите, но впоследствие, след намесата на „Булброкърс”, ги закупуват двойно по-ниско от реалната сума, според пазарната цена.

Иво Прокопиев и Щефан Шишковиц са стари бизнес партньори. Шишковиц е вторият човек в ИВН, а прекият му началник е шефът на надзорния съвет на Австрийската банка Буркхард Хофер. Банката държи 100 % от собствеността на провинция Долна Австрия и 51 % от ИВН. Австрийците са имали съдружие с предприемача Иво Прокопиев, но през 2010 г. се отказват от него и продават на фирмата му „Алфа финансис” дяловете си във „Финансиа груп”АД. Любопитен е фактът, че освен като бъдеща търговска банка дружеството „Финансиа груп” е записано в Търговския регистър като собственик на „Булброкърс”

Различни медии и политици твърдят, че кръгът „Капитал” се опитва да прикрие фалита си и че предприемачът Иво Прокопиев дължи на чуждестранни банки над 400 милиона, а приятелят му Росен Плевнелиев се опитва да му помага. Твърдят още, че президентът и кръгът „Капитал” подготвят нова конституция, според която България щяла да стане президентска република, а не парламентарна, както е в момента. „Телеграф”писа, че се готвят промени в закона за Конституционния съд, според които Плевнелиев ще има повече правомощия и ще може да назначава съдии, които вярно да му служат и да отпадне квотният принцип.

Толкова за скандала, който ескалира. В очакване сме на следващите събития и реакции…Кое все пак е хубаво в тези смущаващи разкрития? Хубаво е, че двамата приятели – Росен от Гоце Делчев и Иво от Разград си помагат в живота, въпреки че офшорния им начин на живот не е тайна за никого.

Хубаво е още, че не сме президентска република и президентът, избран, както мнозина твърдят, с подменения вот на избирателите, не може да делегира правата директно и да дърпа конците на държавата, както той и благодетелите му искат. Хубаво е още, че рано или късно, истината, удобна или неудобна, ще излезе наяве, защото гражданското общество е непримиримо и вече я търси.