Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 63
There are no translations available.

Избори

Европа вместо алкохол

There are no translations available.

(разсъждения за двойното дъно на демокрацията)

Васил Маргаритов

Европа е в криза – това е основният извод от последните избори за Европейски парламент (ЕП). Още в първите дни след затварянето на урните изплува терминът “евроскептично земетресение”. Крайнодесните във Франция вземат 24 места (повишение от 8 пъти!), Найджъл Фараж във Великобритания печели 23 мандата (с цели 10 места повече от предишния евровот), левите радикали от “Сириза” се катерят до 26 % в Гърция, а заедно с тях триумфират и крайно десните, които вземат 10%. Дания, Белгия, Австрия и Унгария се плъзгат по същата непредвидима орбита.

» Read more...

Много шум за нещо, което не се е случило

There are no translations available.

Фели Таджер

Какво стана на тези избори за евродепутати? Кой победи и кой загуби? Е, да видим цифрите, такива, каквито ги дава Централната избирателна комисия. Понеже е по-неточно да се борави с брой гласове, понеже на различните избори гласуват различен брой избиратели, да постъпим така – ще гледаме процентите. Техният общ сбор винаги е 100 и следователно ще са съвсем съизмерими с политическата тежест на различните партии в различно време. Да сравним изборите от преди една година с тези преди седмица. И така – ГЕРБ през 2013 година получава 30.535% от подадените гласове – сега получава – 30.396%. Т.е. – регистрира спад с 0.139%. Вярно, несъществен, но спад.

» Read more...

There are no translations available.

Памет

Анатомия на един жребий

There are no translations available.

Вилдан Байрямова

„Мамо, баба ми каза, че тези книги със стихове ти си ги написала, но тук не е твоето име и каза, че заради това трябва още повече да те обичам. Но това не си ти?“. „Аз съм, същата, но имаше едно време преди ти да се родиш, когато се наложи да си измисля ново име. Защото ми откраднаха моето и след това ми го върнаха…“. Кратък и смразяващ диалог с дъщеря ми, когато беше само на 6 /с извинение за личния момент/.

» Read more...

Децата на Възродителния процес

There are no translations available.

Йозлем Садкова, Исмаил Кабак

Не, това не е поредната статия, пълна със статистика, популизъм и политическо говорене. Тук няма да намерите, нищо предизборно, нищо скандално, нищо измислено. Тук ще бъде описана истината за едни млади хора, за едно поколение, което се роди с печата „ абе те са … от малцинствата”.

» Read more...

There are no translations available.

Власт

В очакване на истината

There are no translations available.

Мария Ангелова

Февруарските протести от миналата година, избухнали заради скандално увеличените сметки за ток, когато петима души се самозапалиха, са вече в историята. Правителството на ГЕРБ подаде оставка и повече от година партията им е в опозиция, а специалистите констатираха, че герберите са загробили НЕК с некомпетентното си управление. ДКЕВР поиска ЕРП-тата да изплатят дълговете си към НЕК и обяви, че в противен случай ще отнеме лицензите им. Те отказаха и точно в навечерието на отнемането на лицензите, гръмна скандалът за тайната среща във Виена на 20 март между президента Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на ИВН г-н Щефан Шишковиц. Веднага след нея австрийското дружество отказа да плати на НЕК, предяви претенции за 1 милиард лева неустойка по договора и поиска скандално увеличение на тока със 7,9 % от 1 юли.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 63