Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Книга 62
There are no translations available.

Европейски избори

Европа пред решителни избори

There are no translations available.

Изборите за Европейски парламент са ключово събитие, с което 400 милиона гласоподаватели от 500-те милиона жители на ЕС ще излъчат представители в една пряко избирана институция, която представлява гражданите на съюза. Те ще бъдат проведени в 28 държави от ЕС, в периода от 22 май до 25 май 2014 г., като европейците ще могат да изберат 751 евродепутати.

» Read more...

Драмата на интелигенцията

There are no translations available.

(опит за философски анализ)

Фели Таджер

Двама потомствени алкохолици седят пред бутилка домашна шльоковица и мътят политиката:

- Бе ти, разбра ли, че оня Пеевски щял да ни представлява нас в Европа?

- Айде бе, - цъка с език другия – туй не може да стане!

- Ама е станало, на кръст ти тургам, ако не съм влизал в църква 20 години! Станало е!

- Леле, ужас, той нази да представя пред цела Европа! Срам, нас да излага! Не тая не требе да става!

Така седят двамата и оплакват своята и съдбата на изстрадала Майка България, щом Пеевски щял да ги представлява в Европата.

» Read more...

За разликите между илюзии и реалност

There are no translations available.

“Crème De La Crème”* на проф. Александър Кьосев

в сайта „OFFNews”

Самуел Леви

Едно по едно – нещата започнаха да идват на мястото си. Това мислех, докато четях фундаменталното интервю на един от адептите на протестите срещу Кабинета – проф. Александър Кьосев. За пръв път един от идеолозите на опита за насилствен преврат (какъвто замисъл имаха протестите) се опитва да повдигне завесата на същността на протеста. Това става не къде да е, а в медийния флагман на миналогодишната юнска вакханалия в София. Но да цитираме: „И когато избухнаха протестите през юни миналата година, моралният импулс на всеки един човек, смаян от наглостта, плюс някаква пролетна енергия, съвпаднаха с имиджа на Делян Пеевски, който всъщност е имидж на мутра. Аз се чудя дали, ако Пеевски имаше друга физика… защото неговата знакова физика символизира омразата към онази прослойка, която беше монополизирала физическата сила…Всички мразят тези хора и когато се случи някой да се персонифицира с тази прослойка, да стане, така да се каже, символ на всички останали, - тогава и възмущението избухва”

» Read more...

Унгария на Орбан

There are no translations available.

Емине Гюлестан

Виктор Орбан е новият стар министър председател на Унгария. На изборите, които се проведоха на 06 април, партията му Фидес спечели убедително 45% от гласовете. След него се нареди Унгарската социалистическа партия на Атила Мещерхази, която в новия парламент ще разполага с 39 места (26% от гласове), дясно-радикалната и националистическа партия "За бъдещето на Унгария" ("Йобик") ще има 26 депутати, а зелените – 5 места. Консервативната партия на Орбан взе 133 от местата в парламента от общо 199. Като броят на депутатите е намелен от 386, след промени в конституцията през 2012. Орбан е премиер за трети път, като последната му победа не бе посрещната с широк ентусиазъм от Европа. За ЕС, поне за повечето политици в ЕП Орбан е популиста, който не се подчинява безусловно на Европейските норми, що се отнася до свободата на медиите или разделението на властите.

» Read more...

There are no translations available.

Училище

Образованието има значение !

There are no translations available.

Йозлем Садкова

Образователната реформа е политика, чиято насоченост е подобрение и адекватност на държавното образование. Съгласно конституцията на Р. България (чл.53, ал.1,2) образованието до 16 годишна възраст има задължителен характер, съответно, реализацията на всички реформи в образователната система, са с цел да се осигури достъп и широка посещаемост на учебните заведения, посредством различни образователни и социални практики. По данни на Националния статистически институт за периода 2009-2012. броят на ранно напусналите образователната система ученици е нараснал.

» Read more...

You are browsing in category: Книга 62