Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

След 100-те дни управление на кмета Портних – Варна е град на опечалените и търсещи справедливост

PrintE-mail

There are no translations available.

Йозлем Садкова и Исмаил Кабак

През определен срок от време избраните да управляват, изнасят своите доклади пред избирателите си, за да покажат каква работа са свършили, какви реформи са извършени и дали се реализират техните предизборни обещания или по-точно дали коректно изпълняват поетите ангажименти по време на избори. Общоприето е първият цикъл от време за равносметка да са първите 100 дни на управление.

През втората половина от септември на тази година всички погледи бяха насочени към парламента. Там, Правителството с Министър-председател г-н Пламен Орешарски, изложи своите предприети мерки за 100-те дни от неговото управление, които обобщено бяха озаглавени „100 мерки за 100 дни”. Последваха дебати, както в Парламента, така и сред широката общественост. За справянето с някои от най-неотложните социални проблеми, кабинетът получи одобрение, дори и от една от опозиционните сили в парламента.

И докато в София управляващите се отчетоха пред суверена – народа и представиха по етапно следващият си план на действие, действия, които сами по себе си насаждат чувство за прозрачност, то в друго кътче от страната, чувството за несправедливост се засилва все повече и повече.

Нека се върнем няколко месеца назад, края на зимата, началото на пролетта – „Пролетта на протестите”. Днес цяла България може да признае следното : Град Варна беше двигателят на бунта, на протеста срещу предишната власт, монопола и полицейщината. Малко след предсрочните парламентарни избори, във Варна се проведоха и предсрочни кметски избори. И до днес остава загадка, как така, след като варненци изкараха най-студените зимни дни на улицата, за да свалят един кмет подкрепен от ГЕРБ, то на предсрочните избори те отново избраха кмет от ГЕРБ.

Съмненията за измами по време на втория тур на предсрочните местните избори са много и до сега никои не се произнесъл за нарушенията по време на изборният ден. Гласуваха около 26% от жителите на морската столица. Също така интересен е факта, че на първият тур, другият независим кандидат – Христо Бозов води с 4-5% на герберският кандидат Иван Портних. Какво се случи след това, никои обикновен варненец не може да си даде отговор, дали черният пиар, които опонентите на Бозов му спретнаха или друга причина, по официални данни след края на изборния ден Портних победи с около 2 000 гласа. Процент, който за град като Варна може да бъде приет за незначителен.

И така местните избори минаха и всички очакваха, че до началото на летният сезон, палатковият лагер пред Общинатавече няма да го има, а на мястото на възпоменателната камара от камъни в памет на Пламен ( млад мъж, който сложи край на живота си по време на протестите, борейки се с корупцията и несправедливостта, плъзнали по целият град), пред Общината ще бъде поставен мемориал, но... същност нищо от това не се случи. Летният сезон се изниза, както и 100-те дни управление на кмета Портних. За тези месеци освен местните жители, всички гости и туристи на морската столица виждаха не един разцъфнал европейски морски град, а един град на опечалените и търсещи справедливост.

2013 г. се оказа изключително тежка година за Варна. Ако преди време Варна водеше на другият голям морски град у нас Бургас, като курортен и културен център, то днес нещата не стоят така. Само като поток от туристи за летният сезон през бургаското летище минават с над 1 млн. повече туристи. Най-често срещаните въпроси от чуждестаранните туристи са:

"Защо тези хора спят в палатки пред Общината? Защо пред Общината има толкова много събрани камъни и бетонни блокове? От кога са тук? Никои ли в България не вижда и не чува протеста им?'' Колкото до сънародниците ни, които посетиха мосркият град тази година бе достатъчен само един бегъл поглед към огромноят трансперат пред канарата непосредствено на входа на Общината за да разберат бунта на хората тук :

'' РЕВИЗИЯ НА ЦЯЛАТА ОБЩИНА''.

Това бе и предизоборното обещание на кмета от ГЕРБ – Иван Портних, да ревизира предшественика си избран с политическата ( може би и не само) подкрепа на ГЕРБ-Кирил Йорданов. Това за първите 100 дни от управлението на кмета Портних не се случи, въпреки че хората са там, плакатите с исканията им са там, на входа на сградата, в която той работи. Варненци са умни и креативни хора и не са подценили човешките слабостти, една от които е човек да забравя и именно затова те са там, за да му напомнят, че кметът, общинският съвет и администрация са там, за да служат на народа, а не само да служат на собствените си интереси и да го заобикалят. Като че ли бе изпрорукувано, че Портних ще забрави поетите ангажименти и затова тези хора са още там и зиме и лете чакат възмездие.

Ала кметът Портних не ги вижда. Борба има, но дали е срещу корупцията? Наскоро изтече информация в медиите, че има нередностти в особенно големи размери, свързани с фирмата ангажирана с ремонта на Зоологическата градина. Нарушенията към момента възлизат на 43 000 лева, като към момента ремонта не е завършен. На фирмата ДЗЗД "Консорциум ДМ Инвестстрой", Общината е възложила въпросният проект, за които са заделени 300 000 лв.

Днес Варна не е перлата на българското Черноморие и днес Ванара е на път да загуби един от най-големите си символи– Делфинариума, но не заради отлива на желаещи да посетят единсвтената по рода си атракция в България, а заради поредният неподходящ инфраструктирен план в града. Делфинариумът се намира в местнаостта ''Салтанат'', част от Морската градина. Миналата година успоредно с един грандиозен проект на голяма застрахователна фирма, разположен в местността ''Салтанат'', граничещ с пътят за Златни пясаци, бяха поставени и КПП в непосредсвена близост. Въпросните КПП са причина за негодуването от страна както на управниците на делфинариума, така и от страна на другите частни търговци в района. Автобусите с туристически групи са принудени да слязат буквално на пътя за Златни пясаци, за да могат да посетят атракцията и да се разходят в морската градина, колкото до индивидуалните туристи - ако те с автомобил, биват спирани на въпросните пропусквателни пунктове, без да им се дават обяснения, защото служителите обслужващи КПП не знаят чужди езици. Следователно работещите в местността ''Салтанат''- 1200 души са застра-шени да останат без работа, заради отлива на туристи.

Това не остава незабелязано от Бургаските управници и те на свой ред предлагат на собствениците на Делфинариума площ от 20 дка, с подходящата инфраструктура, но за останалите 8000 жители и 1200 работещи в северната част на морската градина - друга опция няма. Разбира се, всички засегнати от заповедта на вече бившия кмет К. Йорданов са потърсили правата си по събед път. През месец юли т.г. административният съд отмени въпросната заповед на бившия кмет, отностно поставянето на КПП. Днес обаче, бариерите са все още там, защото кметът Портних се е заел със задачата да направи всичко възможно, за да осопори решението на съда.

Кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата е пред пълен крах, тъй като Морската столица е пред реалната опастност да загуби милиони лева по евро проекти. Един от емблематичните пагубни проекти е изграждането на пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци". Лек поглед назад във времето ще покаже, че през 2010 г. се изготвя проект, за пречиствателната станция на курорта „Златни пясъци", а тръбите ще бъдат собственост на общината, а земята на "Златни пясъци" АД.

Съглано Оперативната програмата за ''Регионално развитие'', Общината е единствен бенефициент на средствата, но също така администрацията трябва да осигури 1 млн лв. за първоначалният етап на проекта: подготовката му. Вторият етап от проекта включва споразумение между ВиК – Варна и Общината. Представител на общината във ВиК - Варна е Красимир Маринов - тъст на сегашният кмет, издигнат от ГЕРБ, Иван Портних. ''Топлите връзки'' на кмета Портних с ВиК – Варна не спират до тук. През периода, които Кр. Маринов е бил представител на Общината във ВиК - Варна са проведени два търга за доставка на горива за нуждите на дружеството.

Фирмата ''Метан груп'' печели и двата търга за стотици хиляди лв., срокът на които изтича 2014 г. Ето я и ''топлата връзска' '- собственик на дружеството е Вилислава Портних - съпруга на Портних и дъщеря на Кр. Маринов. Към момента сем. Портних строи хотел в к.к. “Св. Константин и Елена”, т.е. към момента семейство Портних ''обслужва'' всячески общината и гради името на Варна пред европейската общественост.

През цялото лято изключително нелицеприятната гледката е от всеки ъгъл в моркста столица - боклук, боклук и пак боклук. Фирмата отговаряща за сметопочистването на града се оказа не достатъчно функционална за справяне с задълженията си, като че ли не бяха предвиведени потока от туристи, които ще има.

Ситуацията на плажа бе най–покъртителна - малкото останала свободна зона се стесняваше към 13 ч., защото всички се стремяха да стоят възможно най-далеч от кошчетата (да, малките кошчета) за боклук, които буквално преливаха. След обяд вече миризмата бе неописуема. А дали от общината и сметопочистващата фирма биха се съгласили, че това не е най-комфортният начин, по който трябва да човек да изкара почивката си?

Проблемът с градския транспорт също не е за подценяване. Не достигаха автобуси, които да обслужват пътниците в градската мрежа. Най-осезаем бе проблема през септември месец, заради по-студеното време, туристите предпочитаха да се отправят към централната част на града, това плюс ежедневният поток на гражданите на варна, а след 16 септември и плюс учениците, направи ситуацията в градският транспорт непоносима. Непоносима, както за пътниците, така и за служителите. За първи път тази година не бяха пуснати т. нар. ''бързи'' автобуси - предимно за туристите, но и за облекчение на живущите тук. През този сезон по някои линии те изобщо не бяха пуснати, а по някои линии бяха пуснати единици. Горещина, претъпкан автобус, чужденци, безброй кражби, напрежение, проверки, агресия - това бе ежденевието през летният сезон на работещите в градския транспорт.

Нищо не бе направено за тяхно улеснение, защото са били забавени плащанията към общинската фирма „Градски транспорт” ЕАД, което освен всичко друго, забавя и заплатите на работниците. През пролетта временно изпълняващият длъжността кмет Христо Бозов започна ревизия на въпросната общинска фирма, но след като той загуби изборите новият кмет не спомена повече за ревизията.

Не на последно място трябва да се обърне и внимание на рокадите в общинскта администрация за 100 дни управление на Порних. Към момента двете знакови назначения, които станаха емблематични за новия градоначалник са: Петър Манчев и Благомира Александрова. През периода, в които Иван Портних е бил генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна”, Петър Манчев е бил негов заместник и дясна ръка в управата на комплекса. Към настоящия момент Манчев е директор на дирекция ''Управление на собствеността'' в общината. Днес варненци се питат дали всички управляващи хотела, няма да се пренесат в общинската администрация и какво биха допринесли за благополучието на града. Управлението на хотел и на община реално нямат допирни точки, администрацията в хотела не е съпоставима с администрацията в общината.

И накрая най-добре илюстриращо ситуацията във Варна назначение: Благомира Александрова - Джаки 28 годишна, общински съветник, лицензиант и домакин на традиционните Мис Травестит България и Мистър Гей България, собственик на пиано бар. Баща й е бизнесмена Здравко Александров-Ръчичката. Александрова е част от групата в общинския съвет „СДС- Демократичен алианс”- водена от Янко Станев, които следователно издигат номинацията й за шеф на комисията по "Младежки дейности и спорт''. Нейният опонент бе доц. Огнян Къчев, предложен от БСП. Доц. Къчев е завършил висшето си образование в Националната спортна академия, началник на физическата подготовка и спорт във Военноморска база-Варна, след това помощник-началник на Разузнавателния отдел на ВМС по специалното разузнаване със звание майор и пряко отговаря за подготовката на специалните части на Военноморските сили, към момента е преподавател във ВСУ ''Черноризец Храбър''. За изненада или не след два неуспешни опита да наложат най-младата общинска съветничка, на третият път успяват.

И така се измиха 100 дни. Това лято бе изключително трудно за търговците, които се надяваха че летният сезон ще вдигне продажбите, за да успеят да задържат бизнеса си през зимноте месеци, но се случи така. Днес най-големите търговски улици и булеварди, все по-често се срещат празни витрини, затворени магазини, ресторанти, ''Владислав'', ''Шипка'' и ''Писклюлиев'' са все по-празни.

За 100 дни управление на кмета издигнат от ГЕРБ - Иван Портних, нищо не се промени, отново същите хора печелят обществени поръчки, същите хора назначават старите се другари на ръководни постове, същите строят хотели ...

Може би едно нещо се е променило. От няколко седмици на кръговото кръстовище пред ЖП гарата е разположена още една палатка, обсипана с протесни плакати и апел за работни места. Там, в тази палатка се намира един мъж, баща, съпруг, който иска да му се даде възможност с честен труд да изкарва прехраната на семейството си. И докато ту от пристанището, ту от общината се чудят как да го изгонят, той е там, останал без надежда, но е там.

Управлението на предишният кмет, подкрепен от ГЕРБ, Кирил Йорданов доведе до огромен катаклизъм в общесвтеният живот на Варна и за да бъде премахнат той, един млад човек изгуби живота си. Наследникът му Иван Партних, отново представител на ГЕРБ, за по-малко от 100 дни, успя да натрупа толкова грешки, че към днешна дата, прагът на нетърпимост към своеволията на общинари е на ръба да бъде прекрачен, а варненци доказаха имат нетърпимост към самозабравилите се управници.

Синоптиците предвещават люта зима, варненци предвещават още по – люта, наситена с протести и снежна (политическа) виелица по улиците на Варна.