Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Изберете тиквата 1)

PrintE-mail

Friday, 30 September 2011 13:36

There are no translations available.

Станислав Анастасов

Преди да започнем по същество, трябва да направим едно уточнение: говорейки за тиква, става дума за зеленчука (може да бъде отметките). Всякакви прилики и разлики с хора с подобни прякори са случайни. Виж, ако говорим за времето, там вече приликите никак не са случайни – преди по време на тоталитарния режим и сега, по време на ГЕРБ. Похватите и манталитета също следват една и съща логика.

Да започнем с дефиницията на изборите. Отваряме и Wikipedia и какво виждаме – статията на английски е няколко страници, тази на български е едва 3 (три) реда.

Провеждането на избори е практика, използвана в демократичните държави, при която част от населението (гражданите на страната с избирателни права) избират свои представители в органите за управление на държавата.”

Два реда, и все пак много дълги и тежки за тези, които смятат изборите за формалност, или нещо повече – пречка. Ако пък добавим към българската дефиниция онази важна цел на изборите, а именно ротацията на властта, тогава вече двата реда стават заплашителни.

Как така ще сменяме най-успешната власт от началото на прехода, само защото трябвало?! Ужас! Ами Тиквата и Чичковите червенотиквенчета (по генезис) имат планове за 30 години напред. Да, не са уточнявали дали плановете им се отнасят за тях персонално, за партията им или за онези незаслужили нищо не-членове на ГЕРБ, които без да са част от отбора „Новите строители на България” искат да се ползват привилегиите наравно с активни борци срещу тройната коалиция.

И все пак, играта си има правила. Особено като пълноправни членове на Европейски съюз трябва да играем по правилата. И като говорим за правила, нека направим едно просто сравнение между преди и сега. Преди, когато коалиции от БСП, НДСВ и ДПС бяха на власт и сега, когато ГЕРБ има почти цялата власт в Република България. Просто сравнение. За показатели като ръст на БВП, дял на безработица, средна работна заплата и т.н. друг път.

Докато през не толкова далечната 2005г. за ГЕРБ изборите бяха най-големия дар на демокрацията, защото отваряха пътят им към властта, сега те вече гледат на тях като на реална заплаха. Получава се като в „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски.

Но тук не става дума само за тълкуване на поведението на знакови фигури от ГЕРБ, а за конкретни технологии, които говорят за подготвяна манипулация на вота. Може ли някой представител на на правителството или на предизборния щаб на ГЕРБ да обясни, защо се закриват секции в райони с ромско население, при условие че директивите на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (OSCE) са точно в обратна посока? В случая има подходящ човек, който да покрива и двете роли – Министърът на вътрешните работи. Предизборната кампания започна, а той все така си е действащ силов министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Тоест ГЕРБ във всяка секция ще има поне 3 представителя: 1 член на секционната избирателна комисия, 1 застъпник и 1 в униформа под прякото ръководство на човека с многото роли.

Все пак това е една от основните характеристики на либералната демокрация, разделението на властите. А то трябва да е най-осезаеми по време на избори. Нали имено взаимния контрол е гаранцията на честни и прозрачни избори? Да, но не точно според желаещите вечно да са на власт. Всъщност на тях, нищо не им пречи да съвместяват и по 3 поста. Пак пример е Цветан Цветанов. Не стига изреденото дотук, но силовият министър/председател на предизборния щаб на ГЕРБ е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Пост, който малко трудно, да не кажем по-точно никак не се съвместява с другите 2 заети от него. Не е ли малко притеснително, че с неговият подпис се одобряват проекти, подготвени в повечето случаи от ромски фондации и НПО-та.

Но да се върнем на секциите. Как точно на ГЕРБ се отредиха повече мнозинството от ръководните постове в общинските избирателни комисии? Не беше достатъчно това, ами трябваше АТАКА да получи ръководни позиции в общини, в които има под 100-на гласа. Каква е логиката тук? Очевидно не е тази на взаимния контрол, а по-скоро на взаимната услуга. АТАКА помага на ГЕРБ в ОИК-овете, заедно с униформените…момент…

Какъв всъщност е замисълът зад предопределянето на състава на една общинска избирателна комисия? Каква е целта?

Интересно е, как Антон Хекимян ни залива с евтините си „скандални репортажи” за купуването на гласове. За неговият професионализъм няма да говорим, тъй като младежът е роден пред недалечната 1984г., а самонадеяността му напомня много на старта на шеметната кариера на Николай Бареков (която приключи също толкова шеметно). Та този младеж всяка сутрин ни залива с евтини скрити камери за това как няколко души уж продават 30-40 гласа. Наистина, не е много значително, при условие, че в една секция гласуват средно по 600-700 души.

А защо вместо да ни отвличат вниманието с 30-40 гласа не направи едно разследване за това, как се купуват цели секционни избирателни комисии или определени членове на общински избирателни комисии? Или че има данни такива да бъдат притискани, така че да изпаднат в зависимост. Ако има такива данни (а наистина има ясни индикации за това), защо същата тази телевизия не направи едно разследване на тази тема, за може после и прокуратурата и МВР да се самосезират?

Всъщност дори се създаде т.н. „Национално междуведомствено звено за координиране дейностите по осигуряване законосъобразна обстановка за провеждане на изборите”. Не че на предишните избори нямаше дежурни прокурори, но това не е достатъчно предвид целите, които прозират. „Тези съвместни действия са още една форма и начин за превенция за недопускане на манипулирането на изборите.” казва Цветан Цветанов, този път уж ролята си на Министър на вътрешните работи. А ако го погледнем като председател на предизборния щаб на ГЕРБ? Не звучи ли сега песента като „Искаме да имаме монопол върху всякакви механизми за манипулирането на изборите.”

Можем да развием още доста реални сценарии или да анализираме различни механизми, които няма какво друго да бъдат освен добре подготвен опит за манипулация на предстоящия вот. Истината е доста по-болезнена. Тиквата и Чичковите червенотиквенчета трябва да си дадат сметка, че щом са стигнали дотам да нагласят резултата от изборите, значи вече са ги загубили. Дали този резултат ще излезе сега, или след известно време (както при прототипът им Тодор Живков), фактът си е факт. Не само управлението на ГЕРБ, а партията като такава се провали. Тотално. Абсолютно. Необратимо.

1)Отишъл Тодор Живков на пазар. Гледа - селянин продава една тиква.
- Продаваш ли я?
- Продавам я. Избирай - отвръща му селянина.
- Че как да избирам като тя е една?
- И ти си ни един но все те избираме.