Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Колко ни струват?

PrintE-mail

Monday, 01 August 2011 10:35

There are no translations available.

Марина Руменова

            Магистрали, магистрали, лентички и други „модерни” думи.

Обществото на България в последно време е залято от репортажи за ново изградени магистрали и  отрязани ленти, за първа копка, за втора „първа” копка, за откриване на ..... нещо си.

            НО КОЛКО НИ СТРУВА ТОВА?

Да на нас данъкоплатците.

 За да не отегчавам читателя ще илюстрирам нагледно с една табличка.

АМ  "ТРАКИЯ" от София до Бургас обща дължина 443км. Оставащи 200 км да се изградят, разделени в Лот1, 2, 3 и 4.

 
 

Лот

дължина  в км.

начална дата

крайна дата

обща стойност

цена на км.

 

Лот2

31,8км

12.Декември 2009г.

юли 2012г.

137,868 млн.лв с ДДС

4,335млн.лв с ДДС

 

Лот3

35,7км

2.Август 2010г.

Август 2012г.

133,973 млн.лв с ДДС

3,753млн.лв с ДДС

 

Лот4

47,7км

3.Септември 2010г.

Януари 2013г.

209,646 млн.лв с ДДС

4,395млн.лв с ДДС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща стойност:

481,487 млн.лв с ДДС

 

 

 

Близо 482 милиона лева сДДС!  Тези пари се дават от националния  бюджет на България. Евентуално 80% от тази сума ще бъде възстановена на България от Кохезионния фонд на ЕС ( след приключване на строителството качествено и в срок!), или след около 3 години. Някъде към 2013година. Останалите 20% или около 100 млн. лева са за сметка на родния данъкоплатец.

 

НО КОЛКО НИ СТРУВА ТОВА?

Тези скромни 482 милиона лева само за АМ „Тракия”, а АМ „ Струма”,а АМ „Марица”,а АМ „ Хемус”?

            Веднага давам и отговора :

         

АМ  "СТРУМА" от Перник до ГКПП Кулата обща дължина 156км. Оставащи 137 км да се изградят, разделени в Лот1, 2, 3 и 4.

 
 

Лот

дължина  в км.

начална дата

крайна дата

обща стойност

цена на км.

 

Лот1

16,8км

юли 2011г.

 

70,241 млн.лв с ДДС

4,181млн.лв с ДДС

 

Лот2

45,0км

Очаква се тръжна процедура през м. Септември 2011г.

 

Лот3

60,0км

 

Лот4

15,0км

 

 

 

Предварителната оценка на проекта е около 1, 088 милиарда лева.

 

АМ  "МАРИЦА" от Чирпан до ГКПП Кап.Андреево обща дължина 117км. Оставащи 79 км да се изградят, разделени в Лот1 и 2 за сега

 
 

Лот

дължина  в км.

начална дата

крайна дата

обща стойност

цена на км.

 

Лот1

31,4км

март 2011г.

около 2013г.

159,864 млн.лв с ДДС

5,092млн.лв с ДДС

 

Лот2

34,2км

април 2011г.

около 2013г.

146,565 млн.лв с ДДС

4,283млн.лв с ДДС

 

 

 

Обща стойност:

306,429 млн.лв с ДДС

 

 

 

         

Или общо три магистрали възлизат на 1 875 916 000 лева,  по-точно – близо      1,9 милиарда лева  за ....., забелязахте ли колко километра магистрален път ще се изгради всичко – за 317,6 км. За около 2 години. Цитираните суми са само за строителство, проектирането и строителния надзор са още към 20% от посочената сума.  Приблизително 2,28 милиарда лева!  БИЛО  КРИЗА, ПОСТНИ ПИЦИ НИ СЕ ПОДНАСЯТ, а ЕТО КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА ВСИЧКО.

  1. За образование.
  2. За здравеопазване - профилактика и лекарства.
  3. За социални надбавки и помощи на безработни.
  4. За детски надбавки.
  5. За болниците, които искат да закриват.
  6. За заплати.
  7. За увеличение на заплатите.
  8. За пенсии.
  9. За разплащания с бизнеса
  10.  И ДРУГИ И ДРУГИ.

 

Но все пак – колко ни струва това?

В цифри добре. Парите похарчени, но за какво?

 Колко ще ни струва да ремонтираме тези 317,6км, след като стана ясно, че се изпълняват некачествено (малцина заинтересовани лица твърдят, че пробите изпитани в лабораториите на УАСГ са качествени) специалисти твърдят, че само около 2 години ще са необходими, за да се разруши новопостроеното и то при нормална експлоатация. Известно е, че ремонта и реконструкцията често възлиза колкото строителството, а често и по-скъпо.

Толкова богата държава ли сме? На всеки 2-3 години да инвестираме суми от такъв порядък, за едно и също.

 

Това разумно ли е?

 

Магистрали – да чудесно е да ги има! По тях се пътува удобно. Магистралите, построени до момента и тези, които сега се изграждат не са върха на пътното инженерство, не са особено модерни инфраструктурни обекти. Само по две ленти за движение, липсват основни системи за управление на трафика, системи за информация на пътуващите и други неща, които в Европа не са лукс, а проста необходимост за повишаване на безопасността, за навременната информираност на пътуващите. Нашите автомагистрали и тези навън имат коренна разлика. И по съпътстваща инфраструктура и по начин на изграждане.

Не е ясно и дали ще остане системата с винитните стикери, или ще се въведе диодното отчитане и защо не са взети мерки за това- диодно плащане, не са предвидени уширения за организиране на такива пунктове. Да ама защо да го правят сега, като им срежат лентичките и ги пуснат, тез магистралки, после пак ще  ги затворят за  някое друго ремонтче, а после и едно преустройство ще им направят (ще се похарчат няколко десетки милиона лева), пак той - негова милост народа да ги плати. Ами така де, то сега всичко ли да се направи, ами то и за догодина трябва да има, иначе ще останат парички за образование – току виж някой се научил да прави по-добри магистрали и засенчи тези- голям резил!

Да вярно е сегашните проекти и некачествено изпълнени магистрали, нали са резултат на едно безумие – образованието в България. Все за образование, и научни дейности не ни остават пари. Без да има грамотни хора, които са добри експерти в своята област – НЯМА КАК ДА СТАНЕ. Такива кадри се градят с години наред качествено образование и работа по специалността. За какво са ни образовани хора, ами нали си знаем, че сме лош генетичен материал – той човека с ножицата си ни го каза.

  Погледнете през прозореца, огледайте се вън на улицата! Какво виждате? Угрижени и тъжни лица, хора обезверени, бедни, гладни, окъсани, безработни, смазани от безперспективното утре, търсещи начин да напуснат РОДНА БЪЛГАРИЯ, за да изкарват „за хляба”.

Нужно ли е да се плаща за тези безумия – такава висока цена?

Какво и кой ще се придвижва по тези пътища – онзи който е безработен, онзи който няма автомобил, онзи който кара 20 годишна кола и зарежда за 20 лева гориво.

Какво ще превозваме – балите с отпадъци на София? Та нали в родната ни икономика вече нищо не се произвежда. На международен трафик ли ще разчитаме, добре ама с отсечки тук и там не става от Атина то Брюксел са доста километри, ние тука с едни дребни участъци, които дори на са от граничен пункт до граничен пункт – смешна работа.

            Да, сега разбирам защо затвориха болниците, нали има магистрали колко му е човек в инфаркт да пропътува 100-200км. За да му се окаже първа помощ. Сега става ясно – само магистрали ни трябват и ще видите как всичко ще стане розово в България.

            Колко ни струва на нас обществото на България болната амбиция на някои, все още е рано да се каже. Колко ще струва на България факта, че липсва политическа и управленска визия за държавата? Напоследък всичко се прави хаотично, гарнирано с голяма доза евтин популизъм от хора със съмнително ниво на образованост.Посочените суми имат не само материален изказ, но и обществено значим и демографски ефект.